1. Nu stii daca salvezi vieti cu adevarat
Cel mai des intalnit motiv e ala cu eroismul si salvarea de vieti - argumentul prostului, care, incapabil de rationamente logice, se lasa ghidat sentimental-instinctiv. Si acum banuiesc ca va asteptati sa va aduc argumente ca, de fapt, sangele nu salveaza vieti. Dar, sincer, nu stiu. Nu stiu pentru ca este tinut secret. Am lucrat cu doctori; asistenti, smurd, urgente etc. Un lucru ce vi-l pot spune din experienta este sigur: toti doctorii se apara intre ei. Isi tin secretele ascunse cu stransnicie. Ca nu se depoziteaza bine sangele si se arunca, ca nu salveaza pe nimeni, ca expira in cateva zile si nu apuca sa fie folosit, asa, ca la romani - astea sunt lucruri pe care niciodata nu o sa le auziti. Pe mine ce ma mira faptul este ca nu aud exemple de vieti salvate. Gen Gigel traieste acum datorita donarii de sange. Eu nu am auzit vreodata (poate ca sunt eu surd) de asa ceva. In fine, concluzionam. Argumentul ala de mai sus e cretin. Nu stii ce se intampla cu sangele. Nu stii daca salveaza vieti sa nu. Nu pune botul la propaganda sentimentala, inteleg ca vrei sa ajuti pe cineva, dar foarte probabil sunt alte metode, mult mai rationale. Si stai linisteanu, bro. Ca ai' care au nevoie de sange au rude. Carele vin cu prietenii lor si doneaza sange. Si daca este urgente, luatz de la donatorii de-astia de-a nostri, recidivisti, ca e plin centrele de ei, ca nu este multe bonuri, da' tot e mai mult decat uleiul si faina de la primaru de la noi. Apropos, ce se intampla cand o mama sau sora ta au un accident de masina si tu ai donat sange inainte cu o luna? Fix cand ai nevoie nu mai poti dona pentru ei...
2. Nu se purifica organismul
Sincer, chiar am auzit argumentul asta. M-am intalnit la donare de sange cu un fost coleg de facultate, care era sportiv, baga cu bicicleta, si avea o predispozitie spre a trai sanatos. L-am intrebat daca doneaza pentru cineva. Mi-a raspuns ca nu, dar asa vrea el, ca isi curata organismul. I-am raspuns ca nu se curata organismul. Mi-a replicat ca poate nu se curata, dar creste imunitatea, se intarateste. I-am raspuns ca nu creste nici imunitatea, nici nu se intareste. Mi-a raspuns ca, ma rog, n-o fi curatand, dar tot o detoxifica organismul. Nu exista absolut nicio dovada ca se curata/se detoxifica/se purifica organismul si simpla presupunere implica prostia. Nu este sange curat si sange murdar, nu donezi sangele murdar si ramai cu cel curat, nici nu stiu cum le-ai putea separa. Corpul nu este o instalatie hidraulica, scoti uleiul de pe furtunuri ca e invechit si ranced si il inlocuiesti cu altul nou, de la magazin. Sangele pierdut nu inseamna ca, pac, inima baga sange nou, curat, la alta categorie superioara decat cel pe care il aveai inainte.
3. Nu se intareste imunitatea, ba chiar, dimpotriva
Alt argument idiot este ca donarea de sange contribuie la imunitatea organismului. In cazul asta orice om cu o doza minima de bun-simt si-ar pune intrebarea cum de pierderea unei cantitati insemnate de sange ar putea sa ajute imunitatea. Ba chiar, ar avea dubii serioase in privinta asta. Cantitatea de sange se reface in cateva saptamani, iar celulele albe intr-un timp foarte scurt - asta este ce iti zice orice doctor cunoscator. Insa ce se intampla pana atunci? Pai, teoretic, tu ai mai putine celule albe (cele care lupta impotriva infectiilor), deci, ai imunitatea mai scazuta. Se refac intr-un timp mai scurt, practic, nu ar fi niciun pericol. Dar totusi, teoretic... Nici un doctor cunoscator nu iti va spune pe sleau ca da, este o fereastra unde imunitatea ti-e afectata. Iti va zice ca nu o sa ai nimic, prin asta intelegandu-se mai multe. De fapt, niciun doctor nu iti va clinti mitul conform caruia doanarea de sange este sanatos. Mitul care este o reminscenta de pe vremurile de glorie a medicinei, cand era la granita cu pseudo-medicina - lipitori si lantete - cand lumea credea ca daca iei putin sange (si bineinteles, din ala rau) dintr-un om e benefic. Mitul asta e atat de incurajat de doctori si atat de intiparit pe mintile bietilor oameni incat s-a ajuns la absurditatea ca donarea de sange previne cancerul. Orice leac utopic ajunge in culmea asta: vindeca chiar si cancerul! Nu exista niciun studiu sa demonstreze asta, ba chiar, studiile medicale ce le avem arata ca donatorii au aceeasi incidenta de boli cancerigene ca non-donatorii. Sa fim clari: orice reclama, articol, stire, afirmatie a vreunui doctor, care zice ca donarea de sange are efecte benefice asupra organismului minte cu nerusinare. Aia cu cancerul e cap de afis.
4. ...dar totusi esti mai rezistent cand pierzi sange...
Ok, ok. Nu iti intaresti imunitatea cand donezi sange. S-a crezut ca previne cancerul, ei bine, avem studii care nu arata nicio dovada in privinta asta. Ok, mitul urban este ca donarea de sange este un lucru benefic pentru sanatate, niciun doctor nu vine si zice lucrurile pe sleau, ba chiar contribuie la perpetuarea mitului. Dar ceva bine tot o face... nu? Sa zicem ca esti donator frecvent. Si donezi sange. Si organismul tau se obisnuieste cu asta. Si apoi ai un accident de masina (sa speram ca nu imediat dupa donare) si te dai lovit si pierzi sange. Atunci organismul tau biruie mai bine cu plaga. Pentru e invatat, boss. Rezisti mai bine sa pierzi sange si esti un survivor. O sa supravietuiesti. Acest mit are si un mit in oglinda: cel conform caruia, daca continui sa donezi frecvent, organismul se obisnuieste, iar daca te opresti brusc din donat sange, iti navaleste o cantitate de sange in plus in instalatie, faci hipertensiune, infarct, iti iasa prin urechi. Adevarul este ca 1. organismul nu este un ansamblu mecanic-electric cu care e obisnuit melteanul si 2. daca organismul se obisnuieste se poate dezobisnui. Organismul nu este o masina - daca ii dai ulei mai mult mananca ulei, daca ai invatat-o asa atunci mananca mai multa benzina, daca dai span se curata calamina. Organismul e ceva mult mai greu de inteles decat un motor cu ardere interna. E ceva ce se poate adapta. Se poate adapta la donarea de sange regulata si se poate adapta cand incetezi brusc. Or fi ceva simptome, dar totusi, mult mai scazute decat efectele benefice inchipuite a donarii de sange. Si in niciun caz nu se adapteaza la pierderea de sange cand el incearca sa o mentina la un anumit nivel tot timpul, iar cand faci un accident esti rambo.
5. ...dar macar iti scade concentratia de fier din sange, benefic!
Alta reclama nesimtita care pur si simplu isi bate joc de intelectul (daca ar avea) oamenilor. Ca daca ai mai mult fier in organism scapi de el. E ca si cum ai zice ca ce bine ca ai 3 mani, te duci sa o dai pe una la un ciung. Pai trebuie sa ai a treia mana. Trebuie initial ca tu sa ai acea acumulare mare de fier in organism. Trebuie sa ai predispozitia asta. Pe care multi nu o au. Un om din 200 are niveluri mari de fier in organism. Eu nu am nivel mare de fier in organism. Eu cand am fost si am donat sange in mod repetat si apoi mi-am facut niste analize medicale ca nu era ceva in regula cu mine, mi-au iesit valori ale fierului sub limita inferioara. Eu am lucrat mult ca sa am nivelul ala de fier, iar asistenta mi-a bagat acul de mi-a julit cantitatea de fier. Stare de oboseala continuata, astenie etc. Nu stiam de ce sunt mai artagos si mai obosit decat de obicei. Cauta putin pe internet sa vezi beneficiile unor nivele de fier sub limita.
...
O sa ma opresc din a lamuri puncte de genul aici, legate de sanatate, inclusiv pe cel cu donarea de sange ajuta la hipertensiune. Apropos, daca ai hipertensiune sau pre-hipertensiune ar fi indicat sa te opresti acum. O sa concluzionam: pur si simplu nu este nicio dovada ca donarea de sange are vreun beneficiu real asupra organismului. Nu tensiune, nu regenerare, nu imunitate, nu colesterol, nu rezistenta. Ce pot sa zic este ca nu are vreun efect negativ insemnat in conditii normale, insa in niciun caz nu pot sa zic monstruozitatea de mai inainte. Nu ma credeti? Cautati articolele medicale. Studiile si experimentele de laborator. Insa nu reclame si articole ieftine sau reviste pentru femei care abordeaza inclusiv slabitul pe baza de donare de sange.
...
...
6. nu vi se fac analizele gratuite [pe care le vreti]
Eram donator frecvent. Ceva probleme, pre-hipertensiune, banuim o infectie la rinichi netratata sa fie problema. Intr-adevar, valori mari la creatinina (ceva legat de functiile rinichilor). Hai sa punem sub urmarire treaba asta, cu verificari regulate ale tensiunii si o data la 3 luni analize de laborator. Mi-a venit o idee: bos, eu sunt donator constant. Sigur am ceva beneficiu din asta. Si ma duc la donare de sange fix cand imi trebuiau analizele mele. Si ma astept sa ma ia pe sus bajetii, sa bata palma cu mine, sa fie bucurosi ca uite, imi dau si ei ceva in schimb. Donez si sange, imi fac felul, primesc si analize gratuite. Salvez niste banuti. Basca bonurile. Ce-i drept, la afisier nu am nimerit peste cineva care sa vorbeasca de sus cu mine. L-am recunoscut usor dupa figura cadaverica - niste ochi albastri metal pe un fundal inchis si pamantiu, i se potrivea la fix cu meseria - era doctorul din camera unde se dona sange. Era ciudat ca era la afisier, dar nu am insistat, chiar daca eram curios, sa aflu de ce. A vorbit frumos cu mine, mi-a luat carnetul de donator, a calculat... si a zis ca eu nu sunt acolo, ca eu ti-as fi primit analizele, dar nicio problema, rugati-o pe doamna doctor. Pentru a beneficia de analizele gratuite trebuie sa fi donat de 5 ori (adica maxim) in ultimul an. Eu donasem maxim in anul trecut, dar pe anul curent imi lipsea o donare. (Mai incolo, cand am intrat, doamna doctor a decis sa mai vin inca o data la o donare sa beneficiez de analizele gratuite si m-a asigurat ca pentru pre-hipertensiune sa mananc seminte de in). Ok, nicio problema, le voi face data viitoare. Dar ce analize se fac? Uite, mie astea imi trebuiesc, am zis catre doctor aratandu-i o foaie cu analize de laborator. A luat-o, s-a uitat putin peste ea si, pentru ca era vizibil ocupat si grabit, dar totusi interesat, a luat o foaie si mi-a intins-o. Stii ce, uite-te peste asta. Asta e lista cu analize gratuite. Si m-a lasat putin cat sa-si faca treaba. Surpriza. Pe fisa cu analizele gratuite nu era nicio analiza ce imi trebuia mie. Erau niste denumiri atat de rar intalnite pentru mine incat nu am fost capabil sa retin niciuna, insa, stiu ce analize erau. Erau analize ce le trebuiau lor. Adica sa depisteze HIV, sifilisul, diabetul, hepatita, anti-corpi straini etc etc. Nici macar o simpla hemoleucograma, cea mai des intalnita! A venit doctorul inapoi. Da-mi sa vad si eu, a zis el luand lista respectiva. Se vedea ca nu are tangenta cu asemenea lucruri, el era doar la laborator... Pai e mai nimic! a exclamat si el mirat, dar nu atat de mirat pe cat am fost eu (saracul el era obisnuit cu nazbatii de gen). Da, prietenii mei. Analizele medicale gratuite nu sunt pentru tine si nu sunt cele pe care le vrei tu. Si trebuie sa donezi maxim in ultimul an pentru a beneficia de ele. Nici nu stiu de ce am fost mirat; spitalele sunt sub orice critica, putinii bani care ii mai fac ii sustrag directorii de spitale, asistentilor neavand nici macar manusi sa isi faca treaba...
7. Nu primesti bani
Ideea de a dona sange ca primesti bani este una foarte prosteasca. Nu primesti bani; primesti niste bonuri. Adica nu poti sa iti iei tigari si poate nici alcool, daca te gandeai la asta. Nici macar un tricou - doua. Ca ti se dau bonuri de o valoare aproximativa de... 60 de lei. Partea asta cu bonurile nici macar nu am inclus-o intr-un punct, numai acum, pe ultima suta de metri, pentru ca
valoarea aceea e atat de ridicol de mica incat nici nu merita sa fie
mentionata. E absurda. Tin minte ca s-a facut ceva lobby sa se creasca, dar bos, cand doctorii si asistentele vin de acasa cu mancare, manusi chirugicale si vata sterila, s-a uitat complet de ea. Spitalele au nevoie de fonduri pentru lucruri mult mai importante. La faza asta cu bonurile pun botul numai tigani, recidivisti si oameni foarte,
foarte amarati, atat de disperati incat nu mai au nimic de pierdut. Aia saracii isi mai iau o paine si un salam de
sarbatori. Eu, sincer, cand am donat sange am fost si mi-am luat mancare
sa ma refac (ca de-aia se dau bonurile, sa iti iei de mancare sa te refaci), am cheltuit mai multi bani. Practic, am pierdut bani ca sa
ma duc sa donez, daca as pune si benzina pana la spital si inapoi.
...
Da, am facut niste puncte mai sus, dar alea sunt doar replica la reclamele nesimtite a campaniilor de donat sange. Toata povestea este de fapt mai complexa sis mai lunga. Ar trebui specificate toate detaliile ca sa iti dai seama de ansamblu, de context. De exemplu, umilirea asteptarii. Astepti minim 1 ora ca sa ajungi sa donezi sange. De obicei, centrele nu sunt renovate, trebuie sa fii a dracului de norocos sa prinzi caldura in calorifere iarna si un veceu unde sa te pisi fara sa nu iti fie greata. Apoi tu sa intri ca un erou, pregatit sa primesti orice lauda, dar sa te trateze personalul de acolo ca pe o vita care ai venit
doar pentru bonuri. Sa nu uitam de riscul infectarii cu alte boli
spitalicesti. Automat cand intri in spital si ai o rana deschisa sau esti injectat intri pe un taram statistic al infectiilor nosocomiale [romanesti]. Si asta doar sa pierzi o cantitate insemnata din sangele tau. Plus ca
vei fi obosit, toata ziua iti va fi pierduta, si probabil mai ai nevoie
de cateva zile sa iti revii...
...
...
Deci, haideti sa recapitulam. Nu mergeti sa donati sange daca
- aveti credinta idioata ca faceti un bine sau sunteti un erou (poate va faceti rau si sunt alte metode de a face bine)
- credeti ca vi se detoxifica/purifica organismul (ca nu e adevarat)
- credeti ca vi se intareste imunitatea (nici pe departe, ba dimpotriva)
- va scade tensiunea arteriala pe termen lung si e bine pentru inima (nedemonstrat)
- credeti ca e bine pentru sanatate (e un mit urban intretinut de doctori)
- vi se fac analize gratuite (se fac alea care ii intereseaza pe ei, pe doctorii de acolo)
- se dau bonuri (valoarea lor este simbolica).
Sa nu fiu ipocrit: sunt si motive pentru care ai dona sange. Sa zicem ca vrei sa intri in gratiile unei fete sau sa iti ramana dator un coleg de serviciu a caror mame sunt internate la spital si au nevoie de sange. Sau, pur si simplu, vrei sa faci ceva neobisnuit - ca si cum te-ai spala pe dinti dupa amiaza si ai face dus in mijlocul noptii. Ti-e frica de ace si vrei sa iti depasesti frica. Participi la un eveniment din asta cu donat sange si vrei sa iti faci prieteni, mai iesi din casa, mai razi putin. Ce sa zic? Daca chiar vrei gasesti si niscai motive de donat sange. Insa, ai grija: scopul personal trebuie sa primeze. Pentru ca altfel esti un prost.