marți, 8 noiembrie 2016

Diaspora extremista si rea

In lumina alegerilor prezidentiale din US...

Sunt multi romani plecati care sunt intoleranti, extremisti, de dreapta etc. Problema nu este noua in ce priveste diaspora, lucrurile sunt populare si sunt explicabile. Romanul are un simt acut al nedreptatii, al discriminarii si, abuzat de institutiile statului, devine inevitabil un abuzator din anumite pozitii. Mai ales, romanul nu se bucura pentru noile beneficii ale altcuiva; traind intr-o lume in care vecinii o duceau mai bine invariabil din pile, relatii, furtisaguri, automat el asociaza traiul indestulat a lui acela cu lucrurile necurate, cu necinstea si hotia. In final, frustrat, se bucura cand vecinului ii moare capra. Pentru ca oricum nu o dobandise cinstit, prin munca, iar el nu obtinuse nimic cinstit si prin munca. Nu e nimic uluitor ca un concetatean de al meu, de 25 de ani, la care am locuit o perioada in Chicago, mi-a spus i-ar place enorm de mult sa iasa Trump. Se referea, fireste, la imigranti. Nu e nimic anormal ca un patron de firma, de circa 40 de ani, roman, cu care am lucrat cot la cot 10 ore pe zi si 5 zile din saptamana, la raschetat parchet, cand i-am aratat, la semafor, un cersetor batran de care imi era mila, sa isi bata joc de el si sa il numeasca alcoolist sau drogat.

Este o categorie a demoazelelor afectate, dar doar de aici, de pe plaiul mioritic, cum altcumva?, care arata toate neajunsurile unui Trump si ii numeste pe simpatizantii acestuia prosti. Prosti sunt, intr-adevar, dar sa nu uitam de circumstantele atenuante, caci alternativa din batalie este Hillary, un sarpe viclean, o mincinoasa, o otreapa de doi bani. Dar e, mai ales, femeie. Fiind roman la randul meu, sunt intolerant si privesc cu prejudecata femeile. Am experienta; cunosc cazurile de femei taranci ajunse, de la coada vacii si pamant sub unghii in pozitii cheie. Exact ca senatoarea sexy, care zicea ca salariul de senator (1000 de euro) nu ii ajung nici de coafor, si care purta saptamanal alt dres, croit sub indicatiile de bun-gust ale ei (insisi). Exact ca managerita de la fosta mea fabrica, ajunsa prin matrapazlacuri (si poate, daca e sa dau crezare unui coleg, si prin curvasaguri) in pozitii cheie. Manager la doua (2) departamente diferite, insa incapabila sa scrie corect gramatical. Fiecare email al ei era un hohot de ras in departamentul nostru. Punea pauza si inainte si dupa virgula si punct. Insa colegii ma indemnau sa tac, caci era si rea si proasta, iar daca intrai in gura ei nu mai scapai de acolo. Aceeasi persoana arata postarile contului meu de pe facebook (contul era anonim, nu aparea numele meu acolo) la managerul meu direct, discreditandu-ma si lezandu-mi demnitatea. Cunosc personalitatea. E aceeasi si la Hillary. Asa ca da, sunt prost, tin cu Trump.

Dar digresam. Era vorba de romani, poate putin mai culti, care criticau negativ si puternic simpatizantii lui Trump. Sau a romanilor din diaspora ajunsi mai calai decat calaul, extremisti si intoleranti la adresa altor imigranti ca ei. Intr-adevar, lui Trump si intregii sfere republicane extremiste se pot gasi foarte mult dezavantaje. E foarte usor sa ii faci prosti... Dau un exemplu postarea lui Dan Alexe pe facebook:
Prostie românească, sau când amărâtul se vrea elitist...

Când am ajuns prima oară în Franța, în 1988, am descoperit că o româncă de vază, fiica unei mari dizidente din România lui Ceaușescu, era măritată cu un turbat activist din Frontul Național al lui Le Pen și vota pentru extrema dreaptă.

Acum aflăm, printr-o jurnalistă româncă, preferințele politice ale românilor din Queens, New York: votează Trump. Adică: noi am ajuns aici, dar vrem să sigilăm ușa după noi.

Hai să ne bucurăm de prostia lor: dacă va câștiga, grație votului acestor nefericiți, Trump o să-i expulzeze pe toți, anulându-le vizele, dar mai întâi o să le fută nevestele.
Nu mai vreau sa comentez mai detaliat textul. O sa postez direct comentariul meu. Poate ca nu e chiar deslusit sau exhaustiv, dar fiind impromptuu are o tarie specifica:

bos. am fo prin chicago. Aceeasi intoleranta la romanasi. Veata te anvata insa ca orice prejudecata are un sambure de adevar. De exemplu, negrii si a lor Obama (cu a de la ala la sfarsit). Care a sfarsit prin a fi un socialist imputit si in a tine negroteii in spinare. Romanul e nascut frustat: intotdeauna vecinul sau (informator) a avut mai mult decat el; dupa revolutie fiecare a ciupit cat a putut si a ramas cu ideea ca altii au mai mult decat el. primul soc ce il ai in america este ca NEGROTEII NU LUCREAZA. ca toarna la copii, 5-6, cu mai multe femei (se numesc baby mamas), alea declara ca sunt mame singure si nu stiu cine e tatal si traiesc pe beneficii. Iar romanul lucreaza, nene, la negru, 10 ore pe zi, de luni pana sambata. Si acum intreaba-ma pe mine, eu cu un copil mic si nevasta, aceeasi intrebare ce si-o punea Hamlet. Sa imi umflu coaiele si sa imi rup spinarea la raschetat si zugravit 10 ore pe zi / 5 zile pe saptamana si sa nu am timp nici macar de cresterea copilului si petrecut timp cu nevasta SAU sa ma fofilez cat de tare pot pe benefits, oricum ar veni alea, sa lucrez un part time sau aiurea, si sa petrec timpul cu nevasta si sa imi cresc copilul (apropo, scolile pana la college sunt de cacat aici). Pentru ca inevitabil varianta a) te face intolerant si rasist cu negroteii. Bine, bine, nu pe fata, ca nu e kosher sa ii zici la o putoare neagra ca nu lucreaza, ca te amendeaza pentru rasism. Am stat intr-un cartier gen 99% mexicani (nici mexicani nu e kosher, tre sa le zici latini). Vin, nene, isi aduc rudele prin portbagajuri, cred ca toti sunt ilegali, dar astia cel putin macar lucreaza. Un lucru e bun ca s-au smecherit si aia de la permise auto, ca nu mai dau ca pe nasturi, ca toti imigrantii lucrau taxi, transport, transport marfa, tir etc. ASA CA TACI. Nu imi vorbi tu de intoleranta. da, daca as avea drept de vot as vota Trump (adica sa fiu nevoit sa aleg intre Hillary si Trump). Si 2, presupui ca daca iasa Trump vor pleca imigrantii. Te inseli. Vizele nu se retrag retroactiv. Cei care platesc taxe, chiar si ilegali (exista si din astia) nu vor fi aruncati afara. Insa cei care vor sa vina ilegal (timpul viitor) vor fi limitati, ASA CUM E SI NORMAL. 
Da. Sunt roman. Sunt intolerant cu romanii. Sunt imigrant. Legal, da. Sunt intolerant cu imigrantii. Ilegali. Nu vreau sa fiu bagat in aceeasi oala cu mexicani si negroetei. Ii urasc pe imigrantii ilegali (mexicani) si pe cei care nu lucreaza (negrotei). Pentru ca am castigat cinstit viza. Pentru ca lucrez, sunt cinstit, iar cand am plecat din Romania nu am plecat maxim pentru bani. Am plecat pentru o lume mai buna, unde babele nu pupa moaste, unde cei de varsta a doua nu regreta comunismul si se reped sa iti ia inainte locul de la rand, lemnele de pe banca din fata blocului, locul de parcare, ciocolatelele oferite gratuit, nu formeaza cozi inaintea deschiderii bancii si bat in geam ca doamna, va bateti joc de noi!, nu sunt frustrati, abrutizati, lacomi, rai, prosti, nu voteaza cu PSD si nu se uita la Antena3. Unde femeile nu intreaba pe facebook daca imi tai parul tai din anii copilului cand sunt gravide, nu cer ca pornografia si limbajul desantat sa fie interzise legal, nu semneaza petitii impotriva avortului si continua sa tina copii cu sindromul Down pentru ca asa a dat Dumnezeu, ca nimic nu se intampla fara un scop anume, si care nu se duc la vrajitoare si ii descanta copilului de boala. Unde nu este PSD, securitate, Ponta, Antonescu, Dragnea, Colectiv, spitale ca la noi, doctori romani, bugetari si funtionari (mai ales la ghisee) romani, maidanezi care musca pana la moarte copii de 6 anisori, tigani, tarani romani de la tara, oameni cu burta, Vaslui, dealuri defrisate, biserici, popi, calugari, IPS Daniel, cocalari, manele, mertane, curve, pacanele, accidente din cauza drumului prost, din cauza teribilistilor, canale romanesti etc.

Da. M-am dus pentru o lume mai buna. Si daca e sa inceapa schimbarea, asta incepe cu mine, chiar daca asta inseamna intoleranta.

2 comentarii:

  1. Cu o mică precizare: tocmai faptul că lucrezi 10 ore pe zi / 5 zile pe săptămână face ca animalele umane cu pământ pe copite să turbeze. De parcă i-ar fi muşcat un şobolan cu rabie şi ciumă bubonică. Au senzaţia că oricine are un job ceva mai bine plătit râde de ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu chiar am inteles ce ai zis. Cine rade de cine? In US ORICINE CARE LUCREAZA e foarte bine privit, indiferent de locul de munca, fie chelner, spalator de vase, janitor, flooring guy. ORICE loc de munca. Iti schimbi locul de munca cu altul mai bun foarte usor daca DEJA lucrezi si nu esti somer. In momentul cand zici ca nu lucrezi esti privit urat, ca si cum nu ai vrea sa lucrezi. Ca, de fapt, la asta se rezuma serviciul in US: daca vrei sa lucrezi, lucrezi. Cei de jos sunt bine platiti, sunt joburi foarte bine platite pentru necalificati, un sofer de tir poate ajunge la $8000-10k. Personal cunosc un roman care lucreaza la cariera de piatra pe $10k. Asta inseamna $120k pe an, mai mult chiar decat un inginer/programator, chiar senior! Nu, blue-collar nu urasc pe cei mai bine platiti decat ei, ca si ei fac bani frumusel si sunt respectati. Nu cred ca cineva mai bine platit rade de ei. Ura era, ca si cea autohtona, de exemplu, meseriasii (zugravi, zidari) urasc pe cei de la firmele de paza, ca nu vor sa lucreze, nu stiu sa faca nimic, nu stiu o meserie. Ura era intre cei care lucreaza si cei cu nasul pe sus care nu lucreaza si profita de sistem, mai ales ca sunt in aceeasi oala. Intre imigrantii legali si ilegali. In US sunt imigranti mexicani legali simpatizanti cu Trump, tocmai din cauza asta. Egalitatea sanselor, bitch.

      Ștergere