miercuri, 10 iulie 2019

Straiele popii

Surprinzator, doar acum am aflat ceva ce se vehicula prin presa de ceva vreme, ba chiar deja e inglobat in plangerile publice bozgoresti:

... in vizita sa in Romania, Papa a primit niste vestminte cu inscrisuri in limba maghiara, iar inainte de a le primi, Serviciul Secret Roman le-a acoperit. 

Stirea se gaseste pe site-ul extremist bozgor abouthungary.hu, un portal de explicare a minunatiei ungurilor si a continuei persecutii a lor in fata intregii lumi, chiar si a lui Dumniezo.

Before:
After:
Stirea a fost preluata de pe site-ul http://rmx.news/ (Remix news) care pare un site de fake-news, aparent nu extremist, insa care bate calapodul intr-o singura directie: anti EU, desigur, cautand sa consolideze imaginea Ungariei. Nici nu e nevoie sa fie finantat de rusi; nu, ungurii au demonstrat cu succes ca pot sa fie prostii utili ai intereselor acestora.

Asa cum am zis mai sus, bozgorii au inceput deja sa planga: discriminare, rasism, xenofobie, ne incalca drepturile, nu ne lasa sa vorbim in limba noastra etc. Cumulat cu vandalizarea cimitirului din Valea Uzului, servitul acestui meniu este, ca toate celelalte, potential daunator pentru imaginea Romaniei. Doar ca unii Europeni s-au invatat minte si nu prea mai au incredere in unguri, chiar daca nu o zic pe sleau. Absolut toate site-urile bozgoresti, ca cele doua mentionate mai sus, ca sunt o puzderie, contin stirea.

Dar sa nu ne ratacim in detalii; sa zicem ca e adevarat. Bai, voi va dati seama ce reprezinta evenimentul asta? Fix 100% comportamentul caracteristic al unui ungur. Imi aminteste de nevasta-mea. Deci ataca ei la inceput, apoi cand isi iau niste bastoane pe spinare se dau loviti si asupriti, chitaind pasiv-agresiv. 

Vine Papa in Romania. Nu numai ungurii sunt catolici, de fapt, ei sunt majoritar reformati; ci si romanii, si fix ramura aceea care a contribuit la formarea identitatii romanesti din Transilvania in umbra agresiva a Ungariei Imperialiste (greco-catolicii) - dar asta au uitat-o toti sa o mentioneze. Repet, vine in vizita in Romania, nu in Ungaria, nu in Secuime, nu strict pentru unguri. Intocmai ca Iisus, nu vine pentru un anumit grup de oameni; ci pentru toti, fie aia tigani, romani, unguri, nemti. Dovada: a spus We walk together when we learn to keep the roots of the family, when we cater to the future of our children and of our brothers next to us, when we go beyond fear and suspicion, when we let the walls that divide us from others fall. Problema ca atmosfera "religioasa" de la pelerinajul Sumuleu-Ciuc a devenit identitara si nationala: toti ungurii in floare se duc acolo, indiferent de religie, ca mai apoi in restul zilelor anului sa arunce cu cacat intre ei. Pelerinajul e mai degraba etnic-politic decat religios. Asa ca ce se gandesc ei? Sa faca cadou o boarfa Papii si sa o marcheze cu motto-ul vizitei: "Walking together" - dar un "mergem impreuna" in limba maghiara. Asa, sa se stie ca oamenii aia cu care umbla Papa sunt unguri numaidecat. 

Nu stiu:
- de ce e nevoie ca hainele religioase sa aiba inscrisuri pe ele (de obicei sunt simboluri, litere simbolistice, dar niciodata text); niciunul dintre celelalte haine ale aceluiasi designer nu are inscrisuri
- de ce e nevoie ca textul sa fie in maghiara si nu in Latina, limba oficiala a Vaticanului sau de ce nu in engleza, pentru ca asa era motto-ul initial, oarecum european si pentru #diversitate, nicidecum specific maghiar. Papa a spus: ...that invites us to open roads on which to walk together, in the richness of diversity si nu s-a ascuns niciodata ca are inclinatii #diversity.
- de ce a fost nevoie de un designer de etnie romana (Cristina Sabău Trifu), contractat de Ordinul Franciscan, ca sa execute haina, daca tot vor bozgorisme
- de ce lumea crede ca SPP-ul a acoperit textul; nu SPP-ul, ci acelasi desginer la cererea SPP-ului; aici este vorba de un vestmant de inalta calitate, nu de ceva ce poti lipi cu velcro, asa cum acelasi designer a cusut bulina bozgoreasca pe haina - primita de la popii Franciscani si neprodusa de ea. Nu designerul a pus de la sine o sigla pe care nici nu stia sa o citeasca, ci la cerere, ea fiind un proxy comun in acest razboi cultural.

Ungurii, in nationalismul lor caracteristic, au perceput insasi motto-ul vizitei, cel mai primar lucru posibil, in mod gresit. In atrocitatea lor imperialista, ei au marcat momentul istoric ca au fost vizitati de Papa, doar ei. Acest proces de faurire a istoriei pe parcurs de secole este tipicar pentru ei, dupa ce austriecii au cladit tot ce tine de cultura pe teritoriul lor si a Transilvaniei si s-au declarat patroni si raspunzatori. Ceilalti? Ah, nu mai conteaza, ei, romanii, sunt un popor inferior, parazitar, incult, nu pentru ei a venit Papa. 100 de ani de la acest eveniment, istoria consemneaza cum Papa a vizitat minoritatea maghiara asuprita iar romanii au incercat sa profaneze evenimentul. Tot asa si-au faurit si regatul in Transilvania, cu cele 3 natiuni privilegiate, fara romani, chit ca aia traiau acolo de dinainte sa se nasca sentimentul national unguresc; tot asa declarau public ca romanii erau iliterati si inferiori cand in acelasi timp le-au interzis orice scoala.

De fapt, Walking together era pentru toti. Unguri/romani deopotriva, catolici, ortodocsi sau chiar atei - Papa e recunoscut pentru ca tot a batut apa in piua sa atraga chiar si ateii spre Roma cu zicale filosofice foarte ateiste (Exemplul cel mai puternic: nu mai credem in iad asa cum e descris, element de baza a intrebarii logice al ateilor: daca Dumnezeu e atat de bun de ce a creat iadul sa chinuie lumea? si totodata element de baza al crestinitatii). Nu mergem impreuna, nu, sau cel putin, nu merg si aia care nu stiu sa citeasca inscriptia Járjunk Együtt. Dar placute rutiere bilingve vreti?

Dar Vaticanul a aprobat vestmantul, nu trebuia modificat, deci avem dreptate, hur dur, suntem asupriti si nu suntem lasati sa bozgorim in pace! Romanurile sunt de vina si SPP-ul! Si ne-au vandalizat si cimitirul pe care l-am vandalizat noi mai intai! Si ne da foc si la drapelul ungar arborat ilegal!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu