marți, 17 decembrie 2019

Ciorba de copii si cazul Mary Turner

Cand am citit prima oara Sadoveanu am inceput cu o nuvela scurta, oarecum istorica. Episodul inevitabil cu tatarii veniti pe cotropire, sau jaf, cum intelesera mai incolo, era de speriat: in satele atacate, barbarii faceau bebelusi pe gratar. Asta era indeajuns sa ingrozeasca orice taran crestin si sa il faca sa scuipe, ingretosat, sa isi faca cruce. Iar apoi sa porneasca la razboi, pregatit sa omoare.

Dar, totusi...

Daca mergi prin Tara de Jos, adica Braila, Buzau, Vaslui, ce mai e pe acolo, gasesti ceva surprinzator: oamenii aia sunt descendenti de tatari. Timpul si comunismul i-a nivelat in romani, dar, o analiza atenta descopera mai multe lucruri. Slabi de minte, agresivi fata de ceea ce nu inteleg, needucati, confirma ipoteza ca razboinicii de temut de mai demult, cat si oamenii regatelor pe care le-au creat, pe introducerea fortata a lor ca casta nobiliara, in prezent, sunt niste inferiori. Au ratat testul modernitatii. Hunii, gotii, grecii, turcii, britanicii imperiali, austriecii, persii, mexicanii... cam la fel peste tot. Dar oricum ai lua-o, oamenii aia nu sunt capabili de a gati si manca un infant.

Asta cu "au mancat copilul" face parte dintr-o  manipulare clasica, poate cea mai veche din istoria omenirii. Monstrul absolut, descris prima oara de greci, care are copite, coada, coarne, sufla pe nari, inarmat, lipsit de orice judecata si empatie, care este pregatit sa iti omoare familia si copiii, este anume creat: un monstru se omoara fara sa stai pe ganduri. Fara sa ai nevoie de ragaz de a-l intelege si a-l judeca. Doar il ataci si il omori. Pe asta se bazeaza si filmele moderne de la Hollywood. Stii ca trebuie sa te lupti cu el si sa il invingi. Reactionezi, nu gandesti. Nu mai este nevoie de gandire sau empatie. Empatia cere timp, iar in lupta, daca nu te grabesti sau nu esti hotarat pe deplin, pierzi. A omori copilul lui cineva, cat se poate de mic, sugar, face parte din creatia unui monstru. Este indubitabil cu scopuri politice sau razboinice. Este agenda cuiva.

Studentii la medicina sunt atinsi cel mai mult de lucrul cu cadavre de bebelusi. Nu de adulti sau batrani; copiii sunt cei care ii deraiaza mintal. Arsi, morti, reci, loviti. Imaginea se foloseste atat in filme horror cat si in jocuri: Doom 3 avea in arsenalul de inamici cherubi. Niste copii-demoni cu aripi de libelula.

Daca imaginea copiilor morti ii afecteaza atat de tare pe oameni, pot oamenii comite atrocitati asupra copiilor?

Nu in mod necesar; iar crimele femeilor gravide asupra nou-nascutilor pot fi explicate stiintific, de la insanitatea momentana a lauzei pana la un ansamblu complex si variat de forme. Dar sa omori copilul altcuiva in mod intentionat? Nu cred...

Haideti sa vedem cateva studii de caz. Primul e la Revoluţia română: Nicu Ceauşescu, prins de protestatari.


Batut, cu obrazul tumefiat, este incadrat de securisti. Este resemnat si trist. Stie ca s-a sfarsit. Epoca ceausista a cazut. Dar mai ales, stie ca trebuie sa plateasca. Nu este neintelegator sau refractar; chiar daca este nevinovat, accepta sa plateasca. Asta este! Se vede in ochii lui umezi. Dar ce se intampla? La un moment dat, securistul din stanga sa, spune: A luat ostateci copii. Ne-a marturisit chiar el, a rapit copii. Singurul moment de negare se intampla atunci: ridica degetul, inclina capul si spune Nu. Nu mai avea de ce sa minta; el chiar vroia sa se spuna adevarul si sa raspunda. Pai, cum?! Ce copii? Insa, instinctual, a avut momentul scurt de rebeliune. Securistul continua: Minte! Minte cum a mintit pana acum! Militarul din dreapta are un discurs uman, face apel la judecata legilor tarii, nu la dedarea nejustificata la violente asupra lui Valentin, iar in incheiere, securistul incepe din nou: Si a luat ostateci copii! A marturisit la toata lumea!

 

Manipularea clasica transcende toate timpurile si toate societatile. Aici, cand se inoculeaza ura romanilor fata de unguri:


Sa nu cadem in extrema cealalalta: hortistii au facut masacre asupra romanilor si evreilor si reprezinta o pata neagra nu numai in istoria Ungariei, cat si a Europei, insa ideea de a omori copii in burta mamei este ridicola. Oarecum propaganda asta, cat si intreaga Scoala Ardeleana, este justificata, iar fara ea, nu s-ar fi nascut niciodata identitatea romaneasca. Da, este cladita pe minciuna si deformare, dar ce altceva nu este? Intreaga istorie este asa. De ce nu? Adica, stupefiant, sunt oameni care spun asta:
I consider Miklós Horthy a patriot, who also must be found a respected place in the national memory.
E echivalentul lui Ion Antonescu - patriot si aparatorul tarii. Pana si romanii, care au tendinte dictatoriale si sunt anti-semiti il desconsidera pe Antonescu. Ungurii nu s-au invatat minte, si aici e vorba de istorici si profesori, nu de terche-berchea Ianos de la tara. De fapt, asa isi scriu istoria.

Istoria nu este scrisa de invingatori. istoria este scrisa de cei care o scriu. Pot sa fie neinvingatori in momentul redactarii, insa vor deveni, cu timpul.

Si acum ajungem la ultimul studiu de caz, cel mai important, pentru ca asta il traiesc eu in prezent, aici, in SUA. Un coleg de serviciu a postat asta pe pagina sa de Facebook, declarand ca presedintele este un snowflake. Care presedinte? Bineinteles, nu al lui, ca el nu a votat pentru el.


Si acum, haideti sa vedem cine este Mary Turner asta. Povestea este scurta: niste cioroi au omorat un patron de plantatie alb, pentru ca se comporta urat cu ei, iar in replica, albii s-au adunat si au linsat mai multi dintre ei, cativa dintre ei (mai putini) neavand legatura directa cu crima. Mary Turner era sotia unuia dintre ei, a facut gura mare in public, asa ca grupul au omorat-o si pe ea. Era insarcinata in luna a 8-a. Povestea unui anchetator, aflam imediat ce poama e, este ca:
the mob tied Mary Turner by her ankles, hung her upside down from a tree, poured gasoline on her and burned off her clothes. One member of the mob then cut her stomach open and her unborn child dropped to the ground where it was reportedly stomped on and crushed by a member of the mob.
Ingrozitor, nu? Oamenii albi si rai i-au dat foc, i-au despicat burta si i-au scos copilul, pe care l-au calcat pe cap cu bocancul, de i-au zdrobit creierii.
According to investigator Walter F. White of the NAACP, Mary Turner was tied and hung upside down by the ankles, her clothes soaked with gasoline, and burned from her body. Her belly was slit open with a knife like those used "in splitting hogs."[7] Her "unborn babe" fell to the ground and gave "two feeble cries."[7] Its head was crushed by a member of the mob with his heel, and the crowd shot hundreds of bullets into Turner's body.
Sfinte Sisoie, nu numai atat, dar aflam ca copilul ne-nascut a si scancit de 2 ori, inainte sa fie omorat atat de brutal.

Citatele sunt de pe wikipedia. Si nu, nu trebuie sa cititi referintele unde gasiti articolul complet al anchetatorului Walter Francis White, care nici macar nu a fost de fata, doar a vorbit cu oamenii, ca observati o anumita detaliere ciudata. Haine pline de benzina (pai nu erau arse si nu erau ingropate?), cutit folosit la taierea porcilor, scancetele fatului pe pamant, zdrobirea capului? Lipsa oricarei poze? Da, se pozau oamenii pe atunci. De ce s-a mentionat si faptul ca i-au pus o sticla de whiskey cu o tigara ca dop sa ii marcheze mormantul? E vorba de o crima ingrozitoare si, totusi, ni se spune ca oamenii aia au alocat timp si efort sa ii sape groapa, sa o bage inauntru, ba chiar sa ii marcheze locul de veci. Ce relevanta mai are chestia asta care paleste in comparatia cu evenimentul?

Criminalii erau oameni albi; erau oameni ca noi. Cum e mai usor si mai ne-gretos sa omori un om? Cu pusca, desigur. De-aia se gaseau cate 700 de gloante in cate un om linsat. Pentru ca era usor sa "te razbuni" de la departare. Dar cine e capabil ca sa despice burta unei femei gravide si sa scoata copilul afara? Ganditi-va la voi, la prietenii vostri, la colegii de serviciu. Ganditi-va ca ati prins o tiganca ce v-a omorat varul sau fratele. Ganditi-va ca sunteti si sub influenta alcoolului. Si sub influenta anturajului, un grup hotarat de justitiari inarmati. Ati injunghia o femeie gravida? Ati scoate cu mana un fat din burta ei? I-ati zdrobi capul cu calcaiul?

Si acum sa vedem cine e anchetatorul asta. Walter Francis White. Pai aflam ca este:
  • American civil rights activist who led the National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) for almost a quarter of a century
  • traveled to the South to investigate lynchings and riots
  • Of multiracial, majority-white ancestry, at times he passed as white to facilitate his investigations and protect himself in tense situations
  • White oversaw the plans and organizational structure of the fight against public segregation. He worked with President Truman on desegregating the armed forces
  • White believed in capitalist America and used communist propaganda as leverage to promote his own cause in securing civil liberties. 
Deci e un om de culoare, care trecea drept alb; activa pentru drepturile cioroilor si pentru desegregare; si facea parte din NAACP, o organizatie pentru cioroi. Nu se lasa in laturi nici de a face, se pare ca, propaganda... comunista pentru lupta sa de partea binelui. Adica fix aia pe o care o stiam si noi, in prezent: socialistii americani. CNN, theguardian samd. Toata media. Aici ni se spune ca:
because of the law and long term NAACP policy, NAACP units do not engage in partisan political activity. However, the NAACP has a long… history of engaging in nonpartisan voter registration and get out the vote efforts.”[2] But the organization has at times faced criticism[3] and investigations[4] for being notably one-sided against Republicans.
si ca:
Throughout 2017, the NAACP has often fought against President Donald Trump and the Trump Administration.
Ca sa urmarim si cursul banilor, pe wikipedia, nesurprinzator, aflam ca cioroii nu se inteleg la bani:
The board of directors of the NAACP created the Legal Defense Fund in 1939 specifically for tax purposes. It functioned as the NAACP legal department. Intimidated by the Department of the Treasury and the Internal Revenue Service, the Legal and Educational Defense Fund, Inc., became a separate legal entity in 1957, although it was clear that it was to operate in accordance with NAACP policy. After 1961 serious disputes emerged between the two organizations, creating considerable confusion in the eyes and minds of the public.
si ceva surprinzator:
The Jewish community contributed greatly to the NAACP's founding and continued financing.
Ca sa scurtam, toata tarasenia este politica cu scandal pe donatii evreiesti. Dar este istorie? Este! Asta se invata la scoala. Asta se trambiteaza de organizatii de genul. Asta isi arunca oamenii astazi in ochi. Istoria este scrisa, asa cum o scrie azi CNN si toata media stangista. Mai poti sa vii acum si sa zici ca babaieti, stati ca aia e o minciuna? O sa fii huiduit, scuipat si facut rasist. Cum poti sa spui lucruri asa de urate de Mary Turner? Cum mai poti sa mai pui la indoiala, astazi, Holocaustul, dupa atata awarness facut de... evrei? Cum mai poti sa spui ca nazistii si Hitler nu sunt raul absolut? Sau ca SUA nu a intrat in cele doua razboaie mondiale ca sa salveze lumea? Sau ca Ungaria nu a fost un Imperiu si Transilvania era o regiune a ei? Sau ca oamenii albi si rai din America nu linsau cioroii pentru ca era mult rasism? Nu e ca si cum o treime din ei erau criminali si restul delincventi, lucru reflectat de procentajul mare de negri din inchisori in prezent, nu?

In cazul Mary Turner, practic, un reporter CNN din trecut este citat de un reporter CNN din prezent. Reportaj peste reportaj, mincinoase, desigur, dar nu conteaza! Pentru ca informatia este creata si rostogilita la nesfarsit, inoculandu-se in mintile si sufletele oamenilor. Fake news rulat. Da, Mary Turner a fost ucisa, dar nu asa cum a fost descris; nu in asa maniera incat sa ii dea cititorului si o stare de spirit sufleteasca si sa i se spuna ce trebuie sa simta. Da, a fost o executare; asa se intamplau pe vremurile alea, in Anglia la fel. Se spanzurau oamenii. Nu isi mai pierdea nimeni timpul cu ei si cu inchisori. Dar a fost, oarecum, onorabila. Oamenii aia nu erau facuti sa sufere. Frica de moarte era si a executantului; frica de a omori. Cand sacrifici porcul, il chinui? Gainile, ratele? Cand omori omul, il chinui? Repet, e vorba de oameni albi, nu musulmani, nu asiatici, cei cu gradul de empatie cel mai ridicat dintre toate rasele pamantului. Oameni care au creat NAACP-ul si care au abolit sclavia primii in lume. 

Tineti minte cand ziceam ca pentru continuitatea unui imperiu sunt importante 3 reguli? Sa nu minti, sa nu furi si sa lucrezi. Uite acum in prezent cum ne omoram pentru o minciuna din trecut a unei corcituri ce vroia neaparat desegregare, sa isi impinga confratii printre albi. Imaginati-va in viitor ce va fi dupa tot noianul de stiri a la CNN... Deja a inceput. Sunt tineri in SUA care chiar cred in comunism. Si ca Trump e un om rau si el e de vina pentru tot.

Viitorul e sumbru. E mai urat decat visul unui copil facut ciorba.

Bonus.

- Fura copiii pe strada, nevinovati. 
- Cine, cum, stiti vreun copil furat? 
- Nu stim, dar vrem sa facem dreptate, ca avem copii, avem de toate. 

Psihoza in masa.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu