duminică, 12 septembrie 2021

Dacopatul

Chestiunea este ca atunci cand un mascarici devine politician isi pierde valoarea, si, vice-versa, cand un politician devine mascarici... Fiecare are rolul lui bine definit, comediantul, politicianul, se completeaza reciproc, sunt complementari, deci, unul spune adevarul sub protectia umorului, celalalt spune minciuna sub protectia seriozitatii. Cand experimenteaza alte manifestari, isi pierd complet valoarea. Degeaba. Nu ai cum sa mai iei de bun un Tudor Chirila, baiatul acela de la 3Sud Est, sau Trump sau oricine altceva care inainte era de meserie sa se compromita, sa se expuna, sa-si arate vulnerabilitatile razand de ele.

Dan Alexe, un scriitoras amator de romane pornache submediocre, are totusi valoarea lui: a facut doua filme, a surprins misticismul absolut, ah, ce pacat ca calitatea filmului e slaba, a explicat niste etimologii de cuvinte, reunind ce nimeni nu intelegea, Romania (si Balcanii) cu Orientul Mijlociu, pentru ca toti o ardem in mod naiv ca europeni, a demistificat niste aiureli nationaliste, are rolul sau, deci. Saracul batran, decrepit mintal si de alcool, el incearca sa fie la moda atacand pe cei din politica, de dreapta, pentru ca asa a vazut el ca este tendinta progresista. Ori o face pe niscai bani de la Brusels, ori este doar un idiot util, nu se stie, dar rateaza lamentabil. Argumentele sale sunt usor de demontat, sunt copilaresti, puerile. 

De ce nu stai la explicat ghicitori mistice si orientale, nene, ca aia iti este vioara, felia ta de paine? Fanii tai vor sa auda etimologii, demistificari nationaliste, misticism etc, nu propaganda de partid, la care esti netalentat si invechit, caci tu esti bun in fix opusul, in demistificare, demontare, critica.

 

1. In primul rand, da, aia face parte din cultura romana de cand ne-am nascut noi ca romani, inclusiv in comunism, care a egalat barbatul si femeia in oameni ai muncii in uzine. Adica chiar si dupa ce venea de la lucru femeia gospodarea, asa cum face si acum.


2. In al doilea rand, acest lucru se regaseste si in alte culturi, din nou, de cand e omenirea, pentru ca in asta ne-a impartit natura: barbatii vanatori si femeile prelucratoare de vanat acasa, in pestera. Similar cu minerul ce merge si-si risca viata sub tuneluri cu femeia ce sta acasa si ii face de mancare. Ideea "egalitatii" absolute este recenta, gen ultima jumatate de secol, fix de cand au aparut uzinele si munca usoara ce poate fi facuta si de femei, nu e un fenomen ce dateaza de milenii. Nici anticii, care a dat drept de vot femeilor si aveau femei vanatorese, nu aveau notiune de asa ceva, de egalitate absoluta; amazoanele sunt o lume mitica ce descria altceva, engimele femeilor in grup, in niciun caz o societate reala, care s-ar fi prabusit intr-o generatie, neavand progenitori, daca nu in cateva luni, dupa niscai certuri agresive si injunghieri pe la spate. Asa ca nu este "viziunea societății potrivit conservatorilor români", ci este a tuturor, nu doar a conservatorilor, cu exceptia unor extremisti stangaci decelebrati.


3. In al treilea rand, piticii sunt descrisi anume ca fiind batrani si deformati, nedezvoltati complet, tocmai ca se insinueaza impotenta. Pentru un satir alcoolist batran care vede sex si orgii peste tot, chiar si in Calusari, e putin mai greu de inteles inocenta si inofensivitatea descrisa in imagini aici. Cei care au creat basmul, probabil si fratii Grimm s-au inspirat din folclor, nu erau naivi ca sa nu poata evita fix insinuari de genul. Tocmai de-aceea este vorba de niste pitici si nu de sateni sadea.

4. In al patrulea rand, faptul ca Alba-ca-Zapada se apuca de facut curat si spalat semnifica altceva in cultura nemteasca: utilitatea. Daca am fi fost americani sau engleji ar fi insemnat sanatatea mintala; daca am fi fost romani ar fi insemnat harnicia si buna crestere; daca am fi fost cioroi ar fi insemnat ca "a facut click", adica s-a potrivit in tribul lor, ca doua piese de Lego, dar, aici, e vorba de nemti, care privesc oamenii ca fiind folositori sau.. buni de pus pe foc. Alta mancare de peste. La germani "storung" inseamna atat dezordine (in casa) cat si greseala, eroare, chiar logica, de calculator, de IT, cand iti da crash programul. Fata aceea a venit si a reparat o greseala existenta. Fata aceea este atat de perfecta, un exemplar minunat, incat nu are nicio greseala; fata aceea este utila, este la locul ei, este cum ar trebui sa fie, este naturala, fara greseala in compunere.

Cand i-am reprosat toate acestea, inclusiv si eroarea/oroarea/storung-ul acela cu Calusarii, cum ca ar fi o societate initiatica de homosexuali, mi-a dat block. Pe doua conturi. S-a smecherit si mai tare si s-a facut mai pervers batranul. Inainte mai raspundea, mai ataca, acum elimina orice critica, incercand sa-si faca un fan club fix ca fan clubul lui Jordan Peterson pe care il critica, la fel, fara talent, fara argumente, fara eleganta. Hur dur este de dreapta, uitati ce o da in bara: si reproduce, citand, o fraza complet normala si banala. 

Ca tot veni vorba, de ce nu pot sa fie Calusarii gay, asa cum a spus el in cartea sa, Dacopatia, compromitand-o complet, intocmai ca legea lui Murphy cu paharul de pisalau si butoiul de vin? Legea entropiei, cred ca se numea: daca pui un pahar de pisalau intr-un butoi de vin obtii un butoi de pisalau; daca pui un pahar de vin intr-un butoi de pisalau obtii un butoi de pisalau. Adica un lucru mic si prost poate sa distruga o carte buna si sa o reduca la acelasi nivel cu o carte complet proasta care este proasta chiar daca are un lucru mic adevarat in ea. 

Calusarii nu pot sa fie gay intocmai cum Amazoanele, descrise de antici, pot sa existe ca societate (sau ar fi existat vreodata ca societate). Amazoanele sunt pe acelasi nivel cu Atlantida si Republica (incredibil, ultima a capatat manifestari reale, totusi). Am mai explicat asta in alt articol de-al meu, aici cred ca. Pai, din mai multe motive, cele mai importante fiind ca fiind traditie milenara, asta insemna ca a avut un aport real de contributie la societate, eventual, in cel mai rau caz, ei violau femeile de la sate, crescand numarul populatiei. In cel mai bun caz, era doar o petrecere cu ocazia careia se intalneau si faceau cunostiinta tinerii, si-ar fi mers, cine stie, chiar la casatorie, evitand casatoriile dintre verisori, din acelasi sat cu ei; era important ca nevasta sa fie din alt sat. Era o discoteca. Dar, in alt motiv, cel pe care vreau sa il leg cu Amazoanele, este ca ar fi sucombat intr-o singura generatie. Neavand urmasi, neputandu-si introduce fiii in organizatie, caci ce tata vrea sa-si futa copilul sau sa-si vada copilul futut in cur de alti barbati?, intocmai cum se intampla in societatile secrete de azi, unde familiile au 3-4 generatii de barbati in interiorul lor, s-ar fi destramat si nu ar fi avut succes in cativa ani.

Dar, mai ales, dat fiind spiritul pompos si flamboiant al homosexualilor, fara a mai pune la socoteala probleme de rupturi anale (de acolo vine expresia "rupt in cur", care este iminenta) si altele de sanatate, cat si adictiile catre substante, sa zicem alcool, s-ar fi certat, batut, facut scandal, injunghiat pe la spate in cateva luni. Similar cu Amazoanele. Amazoanele, femei toate, nestapanite, netinute sub control de vreo autoritate barbateasca si echilibrata apropiata, ar fi latrat una la cealalalta, sapat pe la spate, umblat cu raca, vorbit de rau, barfit, dezgustat una de cealalalta in cateva luni! Caci, lumea progresista si a PC ne-a demonstrat ceea ce stiam dinainte: orice societate de femei este incredibil de agresiva si violenta, mult mai agresiva decat cea a barbatilor, care prefera calmul si linistea. De fapt, o spun chiar ele, daca reusiti sa prindeti vreo femeie onesta sa va descrie cum a fost atmosfera colegiala de la vreun job, cand erau toate femei - si de la care si-a dat demisia, desigur, nemaivoind sa faca parte. Societatea pura feminina este sortita declinului in termen maxim de luni de zile. Amazoanele sunt altceva: anticii descriu acolo enigmele femeilor in grup, o societate imaginata de nepatruns, fara acces pentru ei, barbatii, nu o lume reala sau viabila.

Calusarii sunt gay este egal cu piticii faceau orgii sexuale cu Alba-ca-Zapada. Ce sa zic? Da, imaginatia omului fuge repede, exista filmuletul acela porno si niste desene care insinueaza asta, dar asta e doar o e denaturare ludica a realitatii, practicata din toate timpurile cu orice fel de institutie sau persoana sacra: piticii erau inofensivi, erau ori batrani ori copii, acelasi lucru, copiii batrani, nimic promiscuu la ei, asta era povestea, nu are nimic sexual in ea. Doar ca satirul alcoolist o ia... de buna. Fie din naivitate, fie din libidou si pofte de porc, fie cu rea-intentie de dragul de a soca. Dar... nu poti, frate, sa joci si comediantul si politicianul in acelasi timp. Ori esti serios si spui ce ne asteptam sa spui, ori esti jocher si spui ce trebuie sa fie spus dar care ne socheaza - nu poti sa fii ambele. Acum esti doar un submediocru care spune falsitati ca si cum ar fi adevaruri obscure sub egida seriozitatii, nu a umorului. Un fel de popa care ne explica ca cardul bancar scris invers este "drac" si trebuie sa ne ferim de el.

Un fel de... batran ce a dat in mintea copiilor si spune ghidusii, intocmai ca piticii - nu mai are valoare intelectuala si nici nu poti nici sa razi la poanta, caci o spui serios, iar asta este cringe, deprimant, inconfortabil.

Omul ala, Neamtu, a incercat o oarecare interpretare superficiala si slaba a unui basm, ceea ce se poate face, desigur, atat in povestile biblice cat si in cele mitologice; iar tu vii si ne spui aiureli progresiste moderne cum ca femeia e egala cu barbatul si nu trebuie sa spele dusumeaua, e probabil independenta si puternica, si, mai apoi, "dar oare se futeau in grup?".




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu