vineri, 22 mai 2015

Betivii nostri sunt mai mincinosi decat betivii lor

O ideoțenie patriotardă imediat umătoare după cea a vitezei internetului din topul neroziilor naționaliste este cea cu consumul de alcool.

Nu contează câte argumente aduci într-o discuție. Nu contează că prezinți cifre, statistici, studii. Știri cu violuri, crime și bătăi sub influența alcoolului sunt egale cu zero în fața unei poze cu trei britanici beți, de preferabil femei, sau cu germani. Răspunsul unic e etern și invariabil: dar, totuși, lasă că noi nu bem ca englezii sau germanii, ca mai apoi să urmeze un râs disprețuitor cu dinți cariați și lipsă. Internetul e plin de resurse, iar cum o poză face 1000 de cuvinte, în mintea prostului poza face 1000 de statistici. De exemplu, poza de mai jos e legendară. Nu cred că există vreun internaut să nu o vadă. 

Alcoolul crează dependenţă şi este responsabil de dezvoltarea a peste 200 de afecţiuni, printre care se numără boli de ficat – precum ciroza dar şi cancer. În plus, persoanele care obişnuiesc să bea alcool sunt expuse riscului de a dezvolta tuberculoză şi pneumonie. Mai mult, sunt date concrete în ce privește accidentele auto, violuri, crime și bătăi corelate cu consumul abuziv de alcoolul.
În urma unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii dat publicităţii recent arată că în ţara noastră consumul de alcool pe cap de locuitor este de 17,5 litri de alcool pur. Datele arată că România ocupă al cincilea loc în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor. Sunt curios dacă și spirtul sanitar Mona, seva albastră exotică, adusă de furnizori în baxuri întregi în alimentarele sătești și comunale se pune la socoteală. Și dacă asta nu te încălzește, află că nici alcoolul din producție proprie nu intră în calcul. Da. Nu există talcioc unde să nu fie prezenți țigani căldărari, nu există familie de la țară să nu aibă alambic sau vie, nu există ziar local unde să nu apară anunțuri cu țuică de prune și vin de casă. Producția de alcool în familii este extrem de mare, suficient încât să arunce România pe locul unu în Europa la consum de alcool.

Statistica (de pe wikipedia) cu consumul de alcool pe cap de locuitor. Am indicat niște țări pentru comparație. România și Regatul Unit, de unde provine poza cu fetele bete de mai sus.
Concluzia e simplă și dureroasă. România este o țară de oameni patologici, atât fizic cât și psihic. Iar după trei dețuri de rachiu ieftin și prost, făcut în cadă și foarte probabil încercat de cercetătorii britanici pe cobaii de laborator să vadă cât de grav le afectează judecată, oricărui pensionar gen brusli i se îngroașă vena pe gât și începe să explice jignit că el nu bea așa de mult ca alții că doar el a râs la televizor de englezi mai beți decât el, căzuți pe stradă în chiloți. Iar dacă nu îi înțelegi argumentul te lămurește cu toporul.

Ceea ce nu se recunoaște este diferența de cultură. Căci germanii, atât de dezinhibați și puși pe distracție au creat un festival legendar al băutului berii. Ca britanii, ei practică băutul în grup. Băutul social. Pe când românii, urâcioși față de semenii lor, plini de complexe, de rușînea sătească, se feresc, își ascund sticla de tărie în lada cu grâu, nu recunosc niciodată că beau prea mult și că au o problemă reală cu alcoolul. 

Ce să mai zici de tineret, care iau ca modele tații și tații-mari ai lor, când media de abuz de alcool al minorilor depășește media europeană. Și problema este că ei nu se întorc în grup, glumind și râzând, pe stradă, înapoi acasă. Ei iau mașina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu