sâmbătă, 20 aprilie 2019

Prostii se dau pe roata de la balci

Ma joc pe telefon ceva ce se numeste Mobile Legends. Nu pentru ca as fi fan, jocul e facut pentru retardati si copii sub 12 ani, dar pentru ca atunci cand faci parte dintr-o echipa de mentenanta puturoasa trebuie sa mai omori timpul. Nu este o problema sa domin, eu, in special cu ceialalti care joaca cat de cat, dar sabia cu doua taisuri ma lezeaza... Da, sunt copii de perueni, filipinezi, chinezi si indieni si alte maimute, dar nu numai in echipa adversa, ci si in echipa ta. 

Jocul este similar cu League of Legends. Acolo, ca in Mobile Legends, ai posibilitatea predarii. Dupa o scurta perioada de timp ai optiunea asta: initiezi un vot iar daca 4 din cei 5 coechipieri voteaza da jocul se sfarseste prematur, evitand grinding-ul, macinarea, nervii, plictiseala de ne-evitat a urmatoarelor zeci de minute pana cand inamicii iti prada baza definitiv. 

Sunt niste indicii acolo. Daca nu esti foarte foarte prost, repet, nu trebuie sa fii geniu, ci doar ne-idiot, cu putina experienta iti cam dai seama daca mai ai o sansa sau nu. De exemplu, ai toate turnurile date jos si ale dusmanilor sunt toate in picioare dupa cateva minute de joc. Echipa cealalalta are scor dublu decat al tau. Nu e greu. Si asa ca, frustrat, initiez un vot de-ala. Si daca de-abia unul voteaza da, ceilalti voteaza nu. Ba mai scriu si pe chat "nu va dati batuti". La astia le dau si report. Continua harneala vreo 10 minute pana cand se incheie jocul. Evident, cu rezultatul prezis. Si mai multi nervi. Si atunci mi-am dat seama.

Prostii nu inteleg ca pierd. 

Pentru ca daca ar stii ca pierd ar vota pozitiv. S-ar preda. S-ar retrage, ar incepe un joc nou mult mai beneficial. De fapt, daca nu ar fi prosti nu ar pierde meciul de bun inceput. Numai prostii continua sa joace. Joaca slab si nici nu voteaza sa se predea, crezand ca au vreo sansa.

Asa ca, intrebari la articolul meu despre descresterea Imperiului SUA de genul: dar americanii chiar nu realizeaza ca... si aici poti introduce orice de la:
- asta inseamna comunism
- comunismul a dus la pierderi de vieti omenesti, puscarie, foamete, ura
- o sa saraceasca daca o sa o tina tot asa cu welferul lor
- imigrantii scad salariul tuturor pentru ca accepta traiul de cacat mai usor decat americanii
- culturile si civilizatiile nu sunt egale iar unele sunt mai bune decat altele
- oamenii nu sunt egali
- unii oameni sunt mai superiori altora
- diversitatea nu este ceva pozitiv, in special diversitatea fortata
- etc
se regasesc in adancul gropii de gunoi al intelectului colectiv. Pentru ca, omul alb, in naivitatea si generozitatea sa, vrea sa ii primeasca pe toti refugiatii si imigrantii si saracii omenirii, sa ii ingrijeasca, sa ii faca oameni, plini de satisfactie si gandidu-se cu seninatate la ziua cand acestia ii vor rasplati si aprecia pentru asta. Dar asta nu va veni nici pana in Doomsday, pentru ca pentru dragoste (sau apreciere) iti trebuie doua persoane cat de cat egale, iar omul alb nu este egal cu maimutele. Vorbim aici de animale care sunt si vor ramane pentru tot restul vietii pe treapta de supravietuire si adapost al piramidei Maslow, pentru ca atunci cand se imprastie in SUA, trecand la pas granita, literal la pas, imprastie boli, measles, bedbugs, efectiv sunt statistici care arata asocierea intre numarul de imigranti din America Latina si toate acestea, primul instinct e cum sa minta sa primeasca cate mai multe ajutoare sociale gratis, cum sa ii faca pe altii de bani si nu sa dea ceva inapoi la comunitate. Dar toate lucrurile astea nu se spun si nici nu se intreaba, pentru ca #diversitate si #hatedonotbelonghere si #saynotoracism. In schimb, se pun intrebari de genul ce s-ar intampla daca ar pleca imigrantii din SUA - cu raspunsul, evident, prabusirea economiei si a Imperiului, sau afirmatia cretina ca SUA a fost cladita de imigranti, implicand ca toate rasele si religiile sunt egale si ca SUA a fost cladita pe diversitate.

Altfel, balciul parea amuzant si tipic american. Noapte senina, luna pe cer, putin cam frig si vant, sentimente cinematografice de frica si mister. Am fost cu gondola pe roata. A fost fain. A fost apoi copilul pe caluti pe Mary-go-Round, cu mama desigur, sa-l tina bine sa nu cada. A fost fain. Apoi ne-am dus la cupe. De pe ground level nu parea nimic ne-inregula cu ele. Se invarteau la fel de tare ca ringhispirurile metalice de pe vremea comunismului. Am stat la rand si am intrat toti 3. Maimuta amazoniana, pigmeu sau mexican sau ce pula mea era, nu era capabila sa vorbeasca limba engleza. Arata cu degetul catre copilul de 3 ani si arata ca nu. Am dat din mana a lehamite si da-i inainte. A dat din umeri. Acum, eu sunt un tip de 30 de ani, 110 kg, 1,94 m inaltime, fost militar. Imi bag piciorul in absolut orice ce inseamna senzatie tare. Nu masina in sine mi-a taiat picioarele si aproape m-a bagat in stare de joc, ci dupa cele cateva zeci de secunde de incalzire, cand radea copilasul, masina a inceput sa-si dubleze fortele G amplificate de ambele rotatii, fiul meu a inceput sa schimbe fete, naucit, inclestandu-si dintii si mainile. Am inceput sa vorbesc cu el, te tine tata, dar nu mai era constient de ce se intampla in jur. Statea cu privirea pierduta si gura deschisa, ca si cum l-ar fi lovit cineva peste ceafa. Copilul meu. Am facut semn cu mana sa opreasca masina si, slava Domnului Animalelor, maimuta chiar a oprit-o. I-am multumit, l-am batut pe spate si ne-am luat picioarele in spate. Pentru ca asta e singurul lucru rational ce poti sa il faci atunci cand pierzi: realizezi ca esti prost, taci, zambesti, ii strangi mana celui din fata ta, si pleci dracului acasa, din nou, tacand si nedand explicatii, tinand minte lectia ce ai primit-o. Din fericire, nu am declansat vreo epilepsie, iar copilul sarea de pe scari, aratand cu degetul ca vrea o tura si cu trenul care te roteste cu capul in jos. Mie imi venea sa vomit si nu mai imi simteam picioarele.

Se putea evita? Se putea. Sa zicem ca eu sunt prost. Si intalnesc cu om calificat si destept - ca de-aia e bine sa ai oameni competenti in administratie. Si aia, dar si pentru ca sunt albi si iti vor binele instinctiv. Si te lamuresc ca nu se poate, boss, copilul e prea mic, iar cupele pizdii sunt pentru adulti. Ce se intampla daca nimeresti o maimuta incapabila sa vorbeasca engleza, dispusa la negociere, si la incalcarea regulilor daca asa zice master-ul alb? 

Se putea evita toata epidemia de bed-bugs din cauza maimutelor umblatoare peste granite, care erau in intregime starpiti prin anii 1970, si care acum revendica vieti in SUA? Nici macar negrii nu sunt asa de delasatori si indiferenti, pana si aia se tin tare si vor conditii, si isi spala hainele si isi iau saltele noi. 


Se pot evita toate bonele tortionare, toate, absolut toate, maimute latine? Inca o data, pana si cioroaicele sunt mai atasate de copii, mai sensibile si empatice. Iti fura un scutec-doua, dar nu iti lovesc copilul.

Se pot schimba maimutele in oameni? Nu. Cine isi imagineaza ca civilizatia, ca si economia, e in continua crestere si vom evolua in niste fiinte superioare si destepte, capabile de zborul inter-planetar si colonizarea altor planete are o minte bolnava. Or, civilizatia, faurita de oamenii albi,  e pe moarte din cauza naivitatii si lacomiei de bani a firmelor si Guvernului, si nu vom fi capabili sa salvam de la erodare propria si singura planeta pe care traim. Ce ai nevoie ca sa devii om? Pai, supravietuire impotriva naturii si predatorilor naturali cateva mii de ani intr-un mediu ostil si rece. Racoarea te face sa te misti continuu, deci, sa lucrezi. Salbataciunile te fac sa fii atent si ager, deci, capabil sa te concentrezi pe lucruri mentale. Ostilitatea mediului te face sa fii solidar, deci, sa lucrezi in echipa si sa fii empatic. Realizezi ca daca furi sulita colegului de cort iti furi una dupa ceafa de la un urs a doua zi. La fel, daca minti tribul ca prietenul tau e competent. Ah, da, prostii se radiaza datorita selectiei naturale in plina amploare. La fel, comportamentul catre copii, bolnavi si batrani, care iti dau inapoi cand revin in putere. De-aia se descopera tot mai mult in ultimul timp despre omul gheturilor Otzi si Neandertali ca isi ingrijeau ranitii si aveau medicina antica, socand cercetatorii, care nu banuiau asemenea performante.

Dar totusi, sa revenim la subiect...

...nici macar cand iti vezi copilul lovit in cap de maimute nu realizezi ca ai nevoie de niste ziduri?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu