sâmbătă, 12 octombrie 2019

Cine ar fi crezut?

Cine ar fi crezut ca inca nu s-a descoperit piatra filosofala, cea care te desteapta bine de cap, de devii atat de iluminat incat poti sa transformi praful in aur? 

Nimeni. Oarecum e la mintea cocosului, dat fiind deprimarea romaneasca, ca, bai, nimic nu se poate face, nimic nu se poate rezolva, la ce mai are rost sa te incumeti? Dar daca am avea optimismul vesticilor si sacii lor de bani din camara care sa ne sustina un efort indelungat?

Cum sa existe asa ceva? 

Cine ar fi crezut ca dupa atatea incercari cat si lipsa oricarei dovezi a pietrei multa lume inca mai incearca descoperirea ei?

Aici nu mai e facila povestea, oricum ai da-o. Ca te pune pe ganduri, e ceva inauntrul nostru ce ne impinge sa facem calatoria, chiar daca nu gasim templul aztec, fantana tineretii, fata morgana etc. E in natura noastra, de animale rationale, sau poate chiar samburele ce ne ridica deasupra animalelor, impulsul divin de a cauta ceva, de a face ceva. Adevarul, viata, calea. Poate ca e religie. Poate e superstitie. Sigur e spiritualitate, ca e acolo, in subconstient. 

Poate ca e doar incercarea disperata de a scapa de moarte si de a cauta o carare in evitarea ei, gradina e deasa si plina de verdeata. 

Cine ar fi crezut?

Cine ar fi crezut ca tot cacatul ala de magie egipteana s-a rostogolit in evul mediu in alchimie si mai apoi, in secolul 20, in ocultisti si spiritisti?

Mai tineti minte pack-urile acelea de zeci de giga de pe torenti gen "occult collection"? Gen Omraam Mikhaël Aïvanhov? Alea pe care le downloada toata lumea ca o ardeau goth si metal dar nu le citea nimeni. O incalceala de poezii proaste ce se numea Grimoir. Litere dracesti, hieroglife din pentagrame partiale cu intortocheri si bucle de care te fereai sa intrebi ce sunt sa nu pari prost ca nu le-ai descifrat intelesurile profunde prin hermeneutica neprofana. Desene, cu sfere, ce se oglindeau una intr-alta, cu simboluri duale, trup, suflet, spirit, pamant, apa, aer, a caror ramasite se mai gasesc chiar si in religiile moderne, ce nu ar trebui sa fie mistice, gen iehovistii si adventistii. Fiecare era un micro-cosmos, acel al autorului, iar Adevarul nu era cel suprem sau ideal, nici o formula de unificare a tuturor dejectiilor astora nu a putut fi inventata; poate, pana la urma, chiar asta era piatra filosofala al autorilor, sa gaseasca dracului lumina prin luminisul asta, jungla asta de liane de idei, stari sufletesti si ritualuri orientale.

Cine ar fi crezut ca toate astea nu s-au terminat, ba chiar s-au turnat si rasturnat in... 

... public speakers, life coaches, personal coaches, motivational speakers et co?

Uitati-va la dobitocul asta, Tony Robbins. Ma-sa mexicanca ilegala pe meth marlita de Frankenstein. Pare ireal de normal si tot te uiti la fata lui sa gasesti defectul care iti scapa. Urmariti cu atentie si ingrijorare filmul. Si daca sunteti atenti si lucizi o sa vi sa para un gunoi, o incalceala de pseudostiinte si de batai pe umar ca este bine pana la urma si ca tot o sa izbandesti, asta ca sa te faca sa te simti bine si linistit. Astia sunt magii moderni. Surprinzator cum pot sa abureasca omul cand e in stare de adormire, in special pe femei si pe idioti, cei mai usor de prostit. Nici nu trebuie sa intelegi cuvintele; parca e muzica instrumentala la urechi. In filmul de mai sus e toata esenta ocultismului, daca v-ati intrebati vreodata ce e ala si n-ati inteles (ca nu ati inteles, va asigur). Climaxul e atunci cand zice "dar eu nu sunt aici sa te motivez, nu fac asta, public speaking, eu nu sunt un life coach.". Dar ce pizda ma-tii faci, ma, la TedEx? Dar ce pizda ma-tii esti? Milioanele de dolari facute de sarlatanul asta care a convins oameni bogati din america sa le fie "antrenor personal" ca sa isi "atinga potentialul" cum au fost facute? Ce sa zic, la fiecare 20 de secunde se naste un fraier, cum zice americanul pus pe afaceri. Doamne, cum isi ridica sprancenele in sus, bulbuca ochii, si deschide palmele la public. Imi aminteste de fostul meu sef, bineinteles ca romanache imputit, gen "ce e asa de greu?". Zici ca chiar a descoperit aurul. De fapt, asa se si face in business: ii pacalesti pe ceilalti ca sa iti cumpere ideea ta geniala de business. Ii inveti pe altii cum sa faca bani, in timp ce te platesc pe tine si nimeni nu se intreaba de ce dracu mai ceri $20 pe bilet daca esti atat de instarit. Gresesc; $2000, $3000 si mai mult, ca e pe clase, cu VIP si gold card, pe un seminar cu el. 

Si aici ne despartim, bos. Ca este o regula ce imparte lumea in doua, si, scuzati-ma, denumesc categoriile simplu: stanga si dreapta. Cei din stanga intotdeauna se mint, mint si pe altii, sunt optimisti, nu vor sa auda adevarul, vor sa auda minciuni, povesti, poezii, magie, orice e posibil. Iar cei din dreapta sunt aia cinici, rationali, logici, isi bat joc de impostura, spun adevarul si sunt urati de toti; nu au popularitate, nu au sarm, lumea nu ii doreste. In politica, ei au devenit de stanga si de dreapta. Iar eu, cu rautate, ii vad pe escrocii astia cum profita de mase si ii sug de bani pe cei vulnerabili si bogati, in timp ce imi iau bocancii cu bombeu metalic sa ma duc pe santier pe o suta si ceva de dolari pe ziua de lucru. 

Fmm de monstru din Doom.
 
Numerologie la maxim. Intodeauna imparte adevarul in doua lucruri (ce simplu e!); apoi in 3, cifra magica. Face pe puncte, sa atraga prostul ca uite ce usoara e formula magica. 2 forte invizibile. 6 nevoi omenesti. 3 decizii. 7 different beliefs. Baga croud manipulation, ca pastorii ce vindeca handicapati si ii lesina publica doar cu vanturarea bratului, toti intra intr-o stare extatica. 
Cine ar fi crezut ca lumea nu evolueaza, ba stagneaza, de vreo cateva mii de ani incoace, si se incapataneaza sa faca aceleasi lucruri? Cine se astepta la colonizarea planetelor si teraformarea lui Marte mai are de asteptat, pentru ca actualmente in cea mai bogata tara din lume, America, sunt oameni (albi!) fara dinti in gura, dau share la citate spirituale din astea si care aplauda ca focile personaje din lumea socialista. Prima data cand am auzit de Tony Robbins nu a fost de pe internet; de la landlordul meu. Sugaci de om, fara prieteni, inconjurat de 2-3 lingai (romani, desigur, ma rog, maghiari din Ardeal, dar e aceeasi balega), tot timpul incoltit ca vreau sa-l mint sau sa-l fur de bani. Nevasta-sa s-a saturat de el, divortat, copiii nu mai vorbesc cu el etc. Nu a lucrat o zi in viata lui, ba, mint, mi s-a laudat ca a fost la ceva depozit la Menards pentru 1 saptamana. Asta sa ma motiveze pe mine sa lucru sa am bani sa ii platesc chiria. 1 SAPTAMANA a lucrat in viata lui, el fiind un gras nespalat la 50-60 de ani. Facea bani din apartamentele ce ma-sa si tac-su le-a cumparat, aia fiind imigranti muncitori din Ungaria. Un ratat si o scarba de om, vorbea intentionat din rasputeri in apartamentul meu, ca sa il auda celalalt chirias prin perete ca il vorbeste de bine. Omul asta mi-a urat bine-venit in America. O punga simbolica cu mancare, carnat si desert de la magazinul polonez. Gest frumos, ne-a placut, dar nu am reusit sa ne imprietenim, bineinteles. Imi explica cum trebuie sa lucri aici, sa platesti taxe (el nedeclarand chiriasii si neplatind taxe, cum altfel, ca sarea oparit neintrebat sa ne explice ca el e totul in regula si declara toti chiriasii si plateste impozit pe ei). Avea masina inregistrata in suburbii, sa nu plateasca stickerul de oras, vreo $60 pe semestru. In rest, o ardea prin excursii prin Europa si Bahamas, mai babardind o baba de varsta lui. Jumatate imi era mila, jumatate imi era sila de el. FIINTA ASTA mi-a pus Tony Robbins pe masina, pe telefon, sa imi arate calea catre succes. El a reusit. Ba chiar, a devenit o persoana inspirationala pentru enoriasii lui, cei 2 bozgori romulani si moldoveanca ce ii taiau iarba din fata casei, ca, doamne da, poate le sponsorizeaza o viza sau le da el green card de la sine putere. Nu le-a dat. Mi-a zis ca Tony e prietenul lui. I-a strans mana dupa un seminar si de-aia. Suprinzator, pe linkedin, ii leaga un lucru.

Tony:
Mike (era un nume de o firma de imobiliare sub care isi ascundea casele date pe naspa la imigranti ce nu stiu prea multe, inclusiv legislatia, insa pentru ca era a neveste-sii care a divortat de el ca ii toca banii si nu facea nimic, i-a schimbat numele in ceva cretin ce tine de meditatie):
Adica amandoi sunt blindati de zeci de ani de experienta si de succes, fix asa cum zice Tony in prezentare, numai ca... e "firma" lor. Sunt "self-employed" sau "owners" sau "CEOs la propria firma" sau "chair-man". Adica nu au lucrat o singura zi in toata viata lor.

Sinistra si gri lume se ascunde sub liniile alea grele si colorate. Sinistre sume de bani se duc pe batoanele alea colorate de pastel cu care stangistii picteaza din imaginatie pentru masele de flamanzi ca sa imbogateasa leprele jegoase de tipul asta. Prosti ii oamenii, divinitate, dar si sunt tinuti de prosti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu