miercuri, 16 octombrie 2019

The Foreigner 2017

cine e nenorocitul care a mentionat The Foreigner 2017?
e cu cichi chan dar e numai 5% cichi chan. Inceputul e un Taken numai ca moare fata ca sa para mai dramatic si apoi e Rambo, numai ca nu cu un alb impotriva galbejitilor ci cu un galbejit impotriva albilor. Huo nu va uitati la el acum am pus pauza dupa 1 hr. Mai am doar 1.

Practic, reactia mea pe discord ar putea fi toata critica. Pai ce-ar mai putea fi de zis? Ce a mai ramas? Inca cate ceva, dar nu cred ca merita. Filmul e jale. Intr-adevar, incepe ca Taken, cu un Jackie Chan imbatranit, smochinit la fata ca un cartof de toamna rastrecuta uitat in beci, care isi duce fiica, o fata incredibil de stearsa, fix in mijlocul unei explozii a lui IRA. Au vrut sa il faca mai dramatic, asa cum zice nevasta-mea: "nu te pune cu omul care nu are nimic de pierdut".

Apoi apar o suita de clisee trase de par pana la plictiseala pe o muzica de-asta mondena, ce place la tineret, ba la un moment dat erau si bucati din... dubstep. Jackie Chan nu se dezminte, face aceleasi figuri clasice, e tot Jackie Chan, dar durata e foarte limitata. Probabil ca e batran. E cladit, intr-adevar, pe modelul Expandables, iar in film ni se tot repeta "un mos de 60 de ani va bate! ce dracu faceti!". Ceea ce e penibil, ma scuzati.

Cum am zis, se transforma in Rambo, inclusiv isi infierbanta cutitul in foc si apoi si-l pune pe piele sa asupreasca rana, in mijlocul padurii englezesti, probabil la vreo 20 de minute de primul ER. Ploaie, mocirla, cade visandu-si asasinarea familiei lui, drama. Au nimerit-o cu ploaia, ca e London. De fapt, a avut cred, o conotatie si #diversity. Normal ca teroristii, fiind IRA, trebuiau sa fie irlandezi (albi, pur sange), si, surprinzator, au fost. Ma cam obisnuisem cu cretinitatea political correctness sa inoculeze candid negri gay cu sindrom Down non-binary peste tot... Insa, seful politiei e cioroi, dar cioroi nu din ala fain la fata ca the "black superman", ci i-au gasit copia lui Idris Elba de la tara din Congo, din ala cu parul negru ca o alta piele lipit pe cap si in varful fruntii un bombeu metalic, cu ochii departati ca unui copil handicapat. Consiliera lui pe parte de IT este o paki cu nas borcanat si caracteristici cunoscute romanilor ca "tiganca imputita". Dar insasi ideea lui, un chinez, un foreigner, pentru ca tot se bate piua pe chestia asta ca el e venit din afara (fara absolut niciun sens sau semnificatie), care se bate cu teroristi albi (ma rog, IRA nu mai bombardeaza de mult, iar de fiecare data a anuntat cu 1 hr inainte, ca, ba, evacuati-va oamenii ca dam ca nebunii, sa nu moara totusi), a intarit #diversity-ul. Ce, nu se poate si invers? Rambo era alb si se batea cu galbejiti; Arnold se batea cu Middle-Easterners. Acum s-au inversat rolurile, ca sa satisfaca gusturile unei societati multicolore si integrate ce e UK-ul: un strain care se bate cu albi vestici locali, chiar la ei acasa, nu se putea peste Prut, ca nu ar fi fost corect. Pakistaneza vorbeste cu accent britanic, sau fara accent, cum vreti sa o luati, si lucreaza in securitate...

Si asa mi-au raspuns cei de pe discord. Ca aia (Jackie si Pierce) fac filme, asa, intr-o doara. Jackie doneaza averea lui, face filme pentru copii etc. Si probabil ca au dreptate. Ca pensionarii din "miscarea" Expandables, oamenii astia si-au dat seama ca inca mai sunt doriti, filmele acelea din '80, '90, 2000, sunt privite cu nostalgie. De ce sa nu mai faca unul-doua? Sunt blindati de bani, Jackie e evaluat la 400 de milioane de dolari, dar ei fac... o dinastie. O imagine. Vor sa faca parte din istorie. Au de toate, dar ei tot o fac. Pentru posterioritate. Pentru divinitate. Pentru nemurire. Cat timp inca mai pot.

Filmarea e ok; regia e ok; ba chiar muzica, asa cum e, e oarecum ok. Dar filmul e unul din ala politist (se bazeaza pe un roman politist, de-acolo provine numele lipsit de legatura poate), din ala la care se uita fetele care nu vor sa inteleaga prea multe si vor sa vada ceva succesiune cu imagini, batai si diverse. Clisee la maxim; plin de artificii de ne-explicat: doua sticle de benzina "explodeaza" la un muc de tigara. In realitate benzina nu explodeaza iar daca arunci un muc de tigara in ea cel mai probabil se stinge. Chinezul stie, de unde, nu stim, exact locatia celui pe care il vaneaza. Un fel de Jason Bourne, dar macar acolo mai era bagata o explicatie-doua. Aici nimic. Nicio logica. Doar stie si apare din boscheti. Filmul e prost inspre foarte prost si mai si dureaza aproape 2 ore. Nasol.

Singurul, repet, singurul element oarecum misto a fost dualitatea protagonistilor, mai ales cea a lui Pierce Brosnan, pentru ca el trebuia sa fie "omul rau". Suprinzator si incredibil pentru un film de gen, nu a fost facut un monstru (o fiinta atat de rea incat nu mai necesita dubii sau timp de gandire daca trebuie sa o omori sau nu), adica fiix ceea ce anima 100% filmele de gen, exemplu elocvent filmele cu super-eroi. Nu. "Omul rau" este uman(izat); pocait, militeaza pentru alte timpuri, noi, non-violenta, pentru ca cele vechi erau vechi si naspa, iar oamenii sufereau si mureau. El vrea sa incheie terorismul si baia de sange. Nu are o casnicie reusita, placerea lui oarecum nevinovata e o amanta pe care o desconpira cu stupoare ca e o spioana, l-a si folosit, nevasta il inseala cu propriul nepot, foarte drag lui, iar prietenul lui cel mai bun, tovarasul de demult, ii tradeaza bunatatea si ramane tot un monstru, iar el este nevoit sa il ucida. Suferinte si apoi, basca, tot pe el cade magareata. Insa, din pacate, acest element cvasi-novativ a fost ingropat de toata plictiseala si mediocritatea restului. Au avut chiar si afis pe tema asta.
Omul nou si bun versus omul vechi si rau. Personajul e atat de contradictoriu si eterogen incat vrei sa scape si... chiar a scapat, desi cu imaginea patata. Happy-end dramatic, deci. Au incercat unul si pentru Jackie, dualitatea lui de om bun care s-a enervat si devine rau de ii bate pe toti, dar nu a mers, pentru ca ideea e prea perimata si mediocra sa mai trezeasca vreun interes:
Probabil e facut pentru pietele din China, acum ca tot vine scandalul asta. Acolo merge. Cum zice nevasta-mea: "merge la tara"...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu