miercuri, 4 martie 2015

Ghidul elevului ateist la ora de religie

... sau Sfaturi de la adulți ateiști la adolescenți ateiști

Tinere padawan, știu că atunci când ești tânăr ai personalitatea în formare, întrevezi în logica ta că ceva e putred în ce fac și spun cei cu mult mai în vârstă ca tine. Că încerci să iți satisfaci câteva nevoi primare, de individualitate, de posesie și de apartenență la un grup. Și că te simți special, vrei să fii special și recunoscut ca atare de cei din jur. Și mai mult ca sigur că ești special, pentru că vezi, tu, orice adolescent e special. Și toți (adulții) am fost speciali în perioada aceea și ne amintim cu plăcere de ea. 

Problema ce apare este la nivel de respect și disciplină. Pentru că, în comunicarea cu adulții, ca adolescent, este foarte ușor să treci de la o polemică sau o luptă de principii la obrăznicie și jignire. Am decis să îți trasez niște linii de ghidare pentru a preveni acest lucru. Poate că esti prea superficial și nu vei citi. Poate vei citi și te vei simți lezat. Dar poate că vei binevoi ca să ții cont de măcar una dintre ele. Aceste sfaturi se referă strict la problema cu cererea orei de religie din școală și strict în ce privește internetul (facebook).

De ceva timp încoace internetul e intoxicat de un val imens de puțoi de 15-16 ani care ne explică fiecare înghițitură, clipire, încruntare, grijă, tonalitate a vocii a dirigintei sau a profesoarei de religie în legătură cu semnarea cererii pentru ora de religie. La început cancerul a fost, meh, ok, dar apoi a devenit o circarie absurdă. Acum a devenit chiar un concurs cu cine scoate limba sau o vorbă urâtă către un profesor de religie. Apoi puțoii se grăbesc să posteze pe facebook ce duri sunt ei și ce au zis ei și cât de tare i-au exasperat pe profesori. Puțoii sunt mai aprigi că se simt legitimați și de stat, în încercarea de a se conforma la valorile europene, care sunt de alegere personală în ce privește religia, dar și de adulți, oameni de litere (jurnaliști și scriitori) care vin cu argumente solide și raționale pentru scoaterea religiei ca disciplină din școli. Diferența este de limbaj, bineînțeles. Pentru că dacă literații noștri și elevii din occident motivează și argumentează politicos și decent contra-ul orei de religie, la noi, în licee, se întrețin în certuri și scandaluri mini-balcanicii, viitorii balcanici de mâine. Cei recunocuți în toată lumea ca oameni trândavi și nu prea inteligenți.

Așa că, tinere padawan, alocă puțin timp acestor puncte, pentru că deja simt că încep să te pierd. Dacă nu ai timp sau chef, citește doar paragraful de la sfârșitul articolului, că vei ieși pe plus.

Când postezi ceva pe facebook...
  1. NU NE INTERESEAZA CE I-AI SPUS LA DIRIGA TA, PROFESOARA TA DE RELIGIE, PĂRINȚILOR TĂI, COLEGILOR DESPRE ORA DE RELIGIE și semnarea sau nu a cererii pentru frecventarea ei. Pe facebook, mai degrabă ne intereseaza știri de larg consum sau ce au spus persoane importante despre acest lucru. Nu vrei sa faci ora de religie? Perfect. Semnează că nu vrei sau nu semna că vrei. Nu înțeleg  de ce vrei să insiști să trâmbițezi acest lucru. Te crezi important? Te consideri Rambo, unul singur împotriva tuturor, câte sacrificii faci tu și cât ești de abuzat? Păi află că esti un muce, care nu ai lucrat niciodată nimic, că nu a contribuit nimic la stat, că ești nesemnificativ în raport cu elevii/cetățenii acestei țări și că părerea ta nu prea contează. Ai o vastă experiență de viață de 17 ani, probabil nu ai ieșit vreodată din orășelul tău natal și foarte probabil că ai un smartphone, laptop, haine de firmă și multe lucruri de-a gata pe care nu știi să le apreciezi. Inclusiv liceul e unul dintre ele. Dar tu vezi clar cât de proști sunt toți oamenii ăștia care ți-au dat lucruri pe tavă și nu te înțeleg. Și trebuie să te cerți cu ei și să le faci scandal. Marș în pula mea și învață, să vezi când ai 30 de ani și un loc de muncă cât e de ușor față de liceu. Și cât de abuzat, discriminat și umilit o sa fii tu atunci. Și atunci să mai comentezi cât de nașpa a fost în liceu.

  2. NU NE INTERESEAZĂ CE A SPUS DIRIGA TA, PROFESOARA TA DE RELIGIE, PĂRINȚII TAI, COLEGII DESPRE ORA DE RELIGIE și semnarea sau nu a cererii pentru frecventarea ei. Tu poate ești ateu. Perfect. Alții poate sunt ortodocși (vreo 80% dintre români). Întotdeauna am crezut că ateismul înseamnă toleranță. Că de-aia e, chipurile, un ateu este considerat cu un nivel mai sus unui crestin. Că un ateu nu este extremist. Din păcate, nu se aplică la puțoi. Citesc cum, voi, mucosi de 15-16 ani care nu au lucrat o zi în viața lor (și nici nu învață bine - se vede după gramatică) trolează profesori amărâți. Care se zbat pentru 1200 de lei salar cu ultimii retarzi, zi de zi. Și scrieți pe facebook fiecare vorba rea a profesoarei. Că ea v-a zis că "e obligatoriu să semnați pentru ora de religie". Că v-a determinat, mai cu forța, mai cu obrazul gros, mai cu răutate, să acceptați ora de religie. Ca să aibă și ea ore de o normă întreagă, sau, poate, că ea consideră că veți pierde mai mult dacă nu aflați de iubirea Domnului ei. Și v-ați ofticat. V-a jignit, o, doamne, cât de mult v-a afectat asta. Că vreți să vi se respecte ateismul. Că nu vreți să fiți atacați pentru asta. Să vă spun eu ceva: pe facebook ați postat TOȚI caricaturi și glume cu hristoși, popi, oameni în genunchi și ați râs de ei și v-ați bătut joc de ei. Să nu mai vorbim de glumele voastre proaste religioase fiecare zi, care sunt, în fond, extremiste și netolerante. Acest lucru este extrem de ofensator și jignitor pentru un om care-și găsește liniștea și echilibrul în religie. ȘI DA. VOI VĂ CONSIDERAȚI JIGNIȚI. VOI sunteți ăia indignați. Că după ce vă pișați zilnic pe oamenii aceștia, doar din plăcerea de a trola creștinii (cre[ș]tinii, nu?), o profesoară v-a cerut o singură dată brutal și mai grosolan să semnați cererea aia ca să aibă un loc de muncă.

  3. NU NE INTERESEAZĂ RELIGIA TA, PĂRINȚILOR TĂI, COLEGULUI DE BANCĂ, SOREI TALE ETC. Sincer. La fel, vârsta ta, sexul tău. Tot m-am legat de cei 16-17 ani pentru că aceia sunt care răspândesc cancerul amintit mai sus, dar bănuiesc că sunt oameni OK de aceeași vârstă. Acum să revenim: nu mai trambița ce religie ai sau nu ai. Sau că la școală colegii iți spun "ciudato" sau cred că ești satanist. Că te crezi tu mai special și vrei cu dinadins să ne explici și nouă asta. Ești nesemnificativ. O caracteristică a ateismului este tocmai asta: conștientizarea că nicio divinitate nu te-a creat, că nu ești unsul Domnului, că ai apărut aici pe lume dintr-o șansă, fără motiv, fără direcție, fără scop. Existența ta provine dintr-o probabilitate. Având in vedere că sunt miliarde de oameni pe lume, milioane de elevi la orice oră, tu ești un nimic. Așa că încetează să ne informezi de calitățile și talentele tale. Nu poți? Perfect. Găsește-ți prieteni autosufiecienți și talentați și spune la cine vrea sa te asculte, dar în privat.

  4. NU NE MAI EXPLICA CĂ RELIGIA FĂCUTĂ ÎN ȘCOALĂ NU TE FACE MAI BUN, NU INDUCE MORALĂ, CĂ SINGURUL SCOP AL EI ESTE ÎNDOCTRINAREA PENTRU A FI BUN COTIZANT. Și că nu se face nimic la această disciplină. Ai perfectă dreptate. Niciodată școala românească nu a contribuit la realizarea unor oameni deștepți. Este îndeajuns să vezi rezultatele de la testele PISA și ultimele statistici. Avem cea mai mare rata de analfabetizare din Europa. Inclusiv îmățământul superior are discipline necorelate cu ceea ce se muncește cu adevărat la un loc de muncă în domeniu. Știu asta pentru că am două masterate și am stat de vorbă cu directori de firmă care vroiau studenți în practică. Școala are un singur scop: de a te pregăti pentru societate, pentru viitorul tău loc de munca, pentru relațiile tale sociale din viitor. Are scop social, nu educativ. Să te obișnuiască cu ierarhia socială, cu disciplina, demnitatea, cinstea, respectul, decența, bunătatea. Dacă chiar vrei să înveți, ia frumos matale cartea și citește. Chiar la ORA DE RELIGIE, sunt sigur că profesorul nu va fi deranjat. Vrei să știi de ce nu se face nimic la ora de religie? Pentru că tu nu faci nimic. Să fim serioși, scoaterea ei nu te avantaja în vreun fel intelectual. Așa că încetează să enumeri concluziile astea de parca tu le-ai descoperit și tu ai inventat coada la cireașă. Le știm cu toții. Încetează să mai postezi cât de mult te-ai certat și luptat tu la ora de religie. Pentru că de aici se poate trage o singură concluzie: un om care se ceartă la școală, o să se certe și la viitorul loc de muncă. Unul care nu învață la scoală, nu va munci nici la viitorul loc de munca, dacă va fi capabil de vreunul. Unul care este făcut prost de către colegi și, la rândul lui îi face și pe alții proști, va face exact același lucru și în alte societăți. Și la facultate, și la un loc de muncă și într-o organizație sau societate. Chiar așa vrei să fie viața ta? Chiar nu ești capabil să rezolvi o problemă într-un mod cuviincios și elegant?

  5. FII TOLERANT. Ai văzut că oamenii mari sunt porniți împotriva unor chestii. Așa că te-ai pornit și tu, că doar, nu, o face toată lumea. Dacă toată lumea spune ceva, asta înseamnă că e adevărat, nu? Ai observat, de pildă, cum unii oameni mari critică naționalismul unora dintre maghiari. A ieșit ceva fenomenal de idiot când o proastă a încercat să imite pe oamenii mari. Ai observat, probabil, cum oamenii mari sunt contra orei de religie și împotriva instituției religioase. Așa că ai început și tu să îi iei la un'șpe metri, să trolezi profesori de religie / preoți, să împrăștii pe grupuri de facebook poze cu oameni în genunchi, care pupă icoane, cu preoți beți, cu caricaturi cu hristoși. Dar vezi, tu, greșești. Până acum tot am scris ceva ce în traducere sună dacă nu ai lucrat până acum țineți gura. Deși pare pe lângă subiect, acum o să înțelegi de ce tot am bătut darabana pe chestia asta. Pentru că vezi tu, noi, oamenii mari, ne doare fix în pulă ce etnie are colegul de muncă. Pe noi ne interesează sa ne facem treaba, sa primim salariul. Ne doare la bască ce religie are persoana de lângă noi din autobuz, atâta timp cât nu ne înghesuie pe drumul spre muncă. La fel, ne doare la banană că în trafic sunt cocalari / maneliști și de mașinile lor răcnet atâta timp cât se comportă regulamentar și ne acordă prioritate, iar noi ajungem la muncă. Ca să ne primim salariul. Nu ne deranjează că șeful e gay. Că e ungur. Că firma e nemțească. Că șaorma ce tocmai am cumpărat-o a fost făcută de către un țigan, care, săracul, are și el job-ul lui și încearcă să se integreze. Pe noi ne interesează salariul, că din ăla trăim și familiile noastre și ne facem viața. Iar când la sfârșitul lunii, când circa 30% din salariu se pierde pe impozite (iar noi circulăm pe drumuri cu gropi), se pierde pe asigurări de sănătate (iar noi mergem la privați că la spitalul județean nu mai sunt fonduri) și mai și auzim că se alocă bani pentru catedrale și biserici (iar copiii noștri nu au unde să meargă la grădiniță și la școli sunt învățați de profesori inapți - conform salariului lor) atunci începem să urâm. Începem să judecăm și să ne enervăm. Din cauza asta am spus că voi nu aveți dreptul la opinie. Primo, că nu ați lucrat vreodată să vedeți adevărata umilință. Secundo, voi, ca niște persoane simple, judecați foarte simplu și foarte prost. Tertio, sunteți incapabili de judecată corectă, mai ales nu aveți cunoștințele necesare să discutați. Dați share la toate căcaturile pe care le considerați ilogice și idioate, gen contradicții în biblie. Și voi nici măcar nu ați citit Biblia sau vreun studiu critic asupra ei. Și aveți o părere foarte bună despre voi, mai ales de faptul că sunteți atei. De parcă ar fi o calitate. Știți, de exemplu, că ateismul juvenil este o consecință a IQ-ului ridicat? S-a descoperit chiar pragul de IQ când elevii sunt atei. Dar nu este invers cauzal. Nu ți se ridică IQ-ul atunci când te hotărești tu să devii ateu. E exact ca muzica clasică. S-a descoperit științific că oamenilor mai inteligenți decât media le place să asculte muzică clasică. Dar dacă te apuci să asculți muzică clasică nu devii mai inteligent. Ateismul nu înseamnă să te hlizești la alții care sunt religioși. Înseamnă cunoaștere și educație. Implicit, toleranță. Înseamnă exact dezinteresul față de vârsta, sexul, orientarea religioasă sau sexuală, culoarea părului, piercingurile sau gusturile muzicale a celuilalt cu care interacționezi în societate. Și concentrarea pe lucrurile cu adevărat serioase.

Dacă vrei să nu semnezi cererea de a frecventa orele de religie în școală...
  1.  Cazul favorabil, când profesorii sunt cu bun-simț. Spune EXACT cuvintele acestea, învață-le pe de rost dacă e nevoie:
    Domnule profesor / diriginte, eu sunt ateu și conform legislației în vigoare NU vreau să frecventez orele de religie în școală. Nu refuz să semnez că am ceva cu dumneavoastră, cu religia voastră, sau cu sistemul școalar. Aleg să refuz pentru că pur și simplu sunt ateu și aceste ore nu ajută cu absolut nimic pentru educația mea. Dar totuși, consider că fac parte din această comunitate, așa că mă voi supune alegerii majorității. Dacă majoritatea va cere să se țină ora de religie, eu voi acorda respectul cuvenit domnului profesor de religie, așa cum acord și celorlalți, însă voi avea alte preocupări silențioase, gen mă pregătesc la alte materii, voi citi beletristică etc.
  2. Cazul nefavorabil, când profesorii sunt idioți, te amenință și spun prostii, gen că este obligatoriu să semnezi etc:
    Va veni mama mea / tatăl meu la școală ca să clarifice situația.
    Absolut nimic mai mult. Dacă insistă, nu semna, rezistă, repetă aceeași propoziție. A doua zi trimite-ți părinții sau pune-i să dea un telefon la școala și să ceară sa nu te forțeze să semnezi. Atât. Subiectul este închis și nu mai discuta.

Concluzie

Dacă vrei matale să te cerți cu profesorii din cauza orei de religie, NU NE INTERESEAZĂ ȘI NE DOARE ÎN CUR DE TINE. Și nu mai posta căcaturi pe facebook că le mănânci altora timpul până ce scapă de cancer. Știi, ăia au un job, lucrează, și nu prea au timp să trieze toate rahaturile  tale de copil prost și analfabet care postează la prima oră negramatical pe facebook că el e ateu și că nu face ora de religie. Și, în fond, noi suntem cei care s-au bătut pentru valori europene și scoaterea orelor de religie din școli, când ne-am alarmat de lipsa de educație a popilor și mafia instituției bisericești. Nu voi, mucoșilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu