sâmbătă, 10 noiembrie 2018

Filosofie in parc



Citeam cu interes cum un om roman inteligent, dar nu si educat, care a prins un job bun in UK, se declara nelamurit in privinta conationalilor sai, ajunsi ca el pe aceeasi insula, insa mai putin norocosi pe piata muncii. Nu reuseste sa inteleaga "prostia asta tipica a romulanului si comportamentul de animal prost AICI" - aici insemnand, fireste, Anglia. 

La o adica, ai scapat din Romania dintre animale si, cateodata cu ras cretin pe fata, te lauzi cum te-ai comportat ca un animal si tu. Dar odata venit in Anglia nu poti sa mai faci pe romanache, trebuie sa te cizelezi, bos, esti domn mare. Iar daca alti romani se pisa pe gardul vecinului si isi arunca gunoaiele in tomberoanele lor - nu stiau, saracii, unde - ti se ridica parul de pe ceafa de indignare. Asa ca, daca vine un coleg (tulburator - pakistanez - de care in alt articol zicea ca ii lipsesc dinti in gura) sa se ti se planga de oamenii astia si te roaga sa ii faci un afis cu "Nu va pisati aici ca nu e frumos", in romaneste, ca aia au dat-o cu "no spik inglish", tu, fiind roman, il sfatuiesti sa cheme politia si sa puna camere video, sa ii infunde. Iar cand ii infunda te simti satisfacut: i-ai tras pe altii in jos.

Comentariile articolului cu pricina erau in spiritul dacic-romanesc. Cel mai tare m-a socat cel cu "i-as scoate personal" din tara. Personal. Personal. Per-so-nal. Va dati seama de enormitate? Adica tu, emigrat in UK datorita ca te-au aprobat altii, pe aceeasi treapta cu emigrantul celalalt, care e venit la discretia altora, nu a ta, tu vii si zici ca ti-ar placea sa faci legea cu egalul tau. Tulburator. Tul-bu-ra-tor.

Mai jos sunt comentariile mele. Nu sunt criptice, se poate ghici usor ce zicea interlocutorul. Inevitabil discutia i-a inclus si pe negri, pe principiul "credeti ca doar Ionel al vostru e prost? fiti atenti la georgel al nostru...". Va rog rumegati atent intrebarile mele. Sapa adanc la mandria nationala, la cat de valorosi suntem noi lumii si unde ne este locul intre etnii si popoare.

Complicata problema. Zau de nu. Chiar si cineva, spre surprinderea mea, a recunoscut mai sus:
Complicata treaba. Totusi care e definitia tarii civilizate ca eu sunt de 2 ani in UK si inca nu am inteles.
Nu e asa de simpla cum pare. Adica hur-dur, romani=animale si se pisa. Haideti sa filozofam putin pe bordura. Sa presupunem ca sunt romani si s-au pisat pe gardul indianului.
1. despre ce civilizatie si cultura vorbim aici, in UK? Adica eu am auzit de engleji bauti care se pisa pe ei in autobuze si pe strada. Inteleg ca putem permite un grad de aroganta doar pe scuza nativitatii, dar cand ai asteptari mari si iti sunt inselate, oare mai e demn sa te comporti la nivelul asteptarilor tale imaginare? Este oare vorba de-o cultura ingusta, dar asa, o cultura, care sa fie tipica, traditionala, sau cel putin, una gen de corporatie? Adica mie mi-au zis engleji ca UK-ul e un shithole. I-am zis nu, bos, gresesti, te referi la Londra doar. Ba nu, bos, stiu la ce ma refer, la tot UK-ul. Oare nu vine si UK-ul un “melting pot”, asa cum zic cu condescendenta toti stangistii? Daca tocmai aia e cultura romanului, de a arunca pisica moarta peste gardul vecinului si de a s pisa pe el, de invidie? Oare asta nu e cultura?
2. Dar daca baietii astia au fost, oarecum, descurajati, tocmai ce ziceam mai sus de asteptarile ridicate de civilizatie? Au venit intr-o tara de rasisti, care ii coloreaza in media, ii prezinta ca maronii… de fapt, nu cred ca englezul average, incluzand ala mai de soi, nu cred ca considera romanii 100% albi. Albi la fel ca arabii sau mexicanii. Albi la fel ca pakistanezii. Si vede cum sunt tratati cu discriminare toti cioroii si nigerienii de nisip si cum reusesc prin minciuna (cred ca 99% din indieni sunt tigani) sa faca bani indienii si se simte frustrat. Oare nu e o metoda buna de refulare a acestor acumulari interior pe gardului parvenitului care profita de dobitocenia vestica/socialista si sa urle “o fut pe ma-ta, tigane?” Oare nu e corect si cinstit, vorbind obiectiv si considerand societatea un sistem? Hai sa murdarim putin pe cei curati, ca de fapt sunt ipocrizi, si hai sa spalam putin pe cei murdari. Echilibru. Dar totusi ma intreb ce a facut UK in intr-ajutorarea romanilor. Adica da, a) tre sa te vinzi, tre sa te lupti, inveti si muncesti, e capitalism, tre sa dovedesti si da, b) de ce ar ajuta UK alieni, dar boss, parca mai usor e sa mergi la buda cand iti subventioneaza tara un minim de studio si are un program de ucenicie sa prinzi un job decent si sa te integrezi in societate, mai ales ca e si interesul UK-ului, partial.
3. Dar oare pakistanul ce cultura are? Sa presupunem ca ar fi la acel nivel cu romanasii nostri, oare apucaturile lui milenare de cacare in strada nu ar fi iesit la suprafata? Dovada vie ca nu are toti dintii in gura, iar eu, subiectiv, nici eu nu as considera un dinte de 1000 de parai finantati in intregime din buzunarul meu (apropos, imi pun dinte de aur, asa, fara legatura la subiect), pentru ca plm, poate ma folosesc mai bine de banii aia ca sa imi aduca alti bani, de exemplu renovarea casei etc. Dar eu nici macar la aia nu ma refer. Ma refer la igiena. Adica daca te speli minim 1 data la 2 zile (observati ca nu zic 1 data pe zi sau de 2 ori pe zi cum e ideal si ma spal eu) care ar fi probabilitatea sa iti pierzi dintii la 40 de ani si ceva? Eu zic ca e infima. Trebuie sa fii un jegos cu cacat uscat la cur si varza fermentata intre dinti ca sa iti pierzi dintii. Oare cultura lui e mai buna decat a romanilor? Oare il face mai valoros pentru ca are o casa? Eu unul m-am saturat de comparatii de genul casa/masina, adica cultura romaneasca de comparatie, in general, iar acum stam si discutam de rezidenti UK si ii masuram in… case? Dar daca ii masuram in dinti? Oare ar fi o comparatie mai putin absurda?
3. Si sa continui ideea, daca am masura oamenii in potential? Sunt curios ce fel de oameni or fi a doua generatie sau a 3-a generatie de romani. Da, nu se ajuta intre ei, isi dau tepe, se trag unul pe celalalt in jos, dar daca ar fi, sa zicem, engleji? Adica cu o cultura britanica? Asta ramane de vazut. Momentan au cultura romaneasca si te poti astepta sa se comporte ca romanii in orice colt al tarii. Adica eu, cand a inceput loteria vizelor am inceput sa ii fac reclama si sa anunt ca ii ajut pe romanii ce vor sa vina in state, o lepra a inceput sa ma ameninte ca imi suna angajatorul si sa ii spuna ca vreau sa ajut oameni sa vina ilegal in state si ca ii adapostesc in state. La nivelul asta nu mai ai cum sa discuti, ignori si iti continui aventura si speri ca intalnesti oameni buni si incerci si tu sa iti aduci aportul, mai incerci sa mai zici la unul si altul, bai vezi ca nu e bine sa te pisi pe strada, uite ia si fa ceva cu viata ta. Daca, serios, am avea o vina? Suntem romani si credem chiar fara sa vrem si chiar in pofida statisticilor proaste in steaua noastra, in potentialul nostru. Daca NOI, astia care ne hlizim aici, ar fi trebuit sa prevenim romanismele din UK si din diaspora? Oare ar fi gresit sa mearga Manowar la baietii aceia si sa le zica, scuzati domnule Ion, pe aici in UK nu se pisa, aveti grija la amenzi, mai ales ca sunt camere peste tot, luati ziarul asta si angajati-va aici, incercati sa faceti ceva cu viata voastra? Chiar cu riscul de a primi un pizda matii si o muie, ba?
Problema e mult prea complex. Si nu e doar pisat.
 altul:
In aceeasi ordine de intrebari… oare o cultura pozitiva (sa zicem asa), poate chiar similara cu cea britanica si nemteasca, nu te-ar indemna sa mergi sa vorbesti cu baietii aia? “Hai mabaieti, nu sunteti acasa, comportati-va frumos si nu va pisati pe aici, mai ales ca sunt camere si veti lua amenda?” Oare nu cumva cultura negativa (ca sa zic asa, din nou), aia romaneasca, cea de care ziceai tu “ca animalele”, iti da pe nari afara ca sa exclami “cheama politia si fute-i”, “foarte bine, sa le arda o amenda de sa-i usture pe pula in jos”, cam cum i-ai zis tu pakistanezului?
Sa presupunem ca nu ai fi mintit. Sa presupunem ca nu ti-ai fi gasit job in UK, unde, asa cum am mai spus, fara referinte, trebuie sa minti, gen fake it until you make it. Sa presupunem ca esti langa gardul unui pakistan impostor, fara dinti in gura, care a mintit. A mintit sa obtina job, implicit, bani de o casa. Tu ai fost corect si ai asteptat putina indrumare/integrare de la semenii tai romani mai-nainte veniti, pardon, sterge-i jos pe aia, de la guvernul britanic. Si ai tot asteptat. Si ai vazut cum cioroii si cioroii de nisip primesc mai multe si mai bune doar pe baza de culoare a pielii. Si sa presupunem ca te trece pisarea…
 si al treilea:
>ah, a dracu capra a veciunului
> Bah, nu pot sa inteleg chestia cu omoratul caprei vecinului.
Tu parca ai inteles unde tinteam, daca te refereai la mine, dar nu complet. Eu nu incurajam asta, eu doar puneam o intrebare inocenta ca daca noi am fi fost in locul alora ne-am fi pus probleme de continenta urinara. Uite, de exemplu, la dobitocul asta:
>Legat de romani, i-as deporta personal pe aia care vin aici si se poarta ca animalele.
iar eu, in continuare, daca citesti bine ce am scris mai sus, puneam intrebarea filozofica de ce inseamna sa ajungi in UK si sa te adaptezi la cultura locala, caci, bineinteles, exprimari intolerante de genul sunt romanisme. Romanul fiind natia cea mai nazista, intoleranta si xenofoba, insa doar nu cand vine vorba de propria persoana. “Uite la boul ala, cum imi trece in fata masinii pe strada, fara sa se asigure, pe trecerea de pietoni“, in timp ce merge peste viteza regulamentara si da claxoane gratis si ii arata degetul pe geam. Am ras.
>Suntem musafiri, statul englez nu ne datoreaza nimic, ci invers (desi multi ne achitam datoria platind taxe epice).
vezi ca te contrazici, dar continua, oricum trec peste tot undeva numele tau. Doar ca mi-a sarit fara sa vreau ultimul tau paragraf.
si unul hazliu:
There you go: https://www.dawn.com/news/1168181
Dar daca investighezi pe quora, intrebi un pakistanez sadea, ori live, ori pe facebook, vei primi glumite condescendente, asigurari ca nu si… linkuri la filmulete pe youtube unde ti se prezinta miracolele super puterilor 2020.
Uite, vezi? Au veceuri, uite-te la poze. De obicei, apa se trage o data, cand vine musonul, si ia cu el si vasele de toaleta.
 si unul pragmatico-egoist:
Nu prea, nu. Ca tu ai impresia ca ar trebui sa fac mai mult, iar eu nu. Nu stiu drept cine ma iei tu, dar eu nu sunt armata salvarii.
Gandeste-te, totusi, la quid pro quo. La egoismul din toata chestia. Analog cu intrebarea aia a mea de mai sus, care s-ar traduce prin “daca UK ar investi in integrare ar lua mai multi bani de pe romani oare?”.
Nu neaparat sa faci ceva, dar sa schimbi abordarea. Genul sa ai cultura… vestica. Un John Bull mi l-as fi imaginat cu ar fi mers la ei, placid ca un bou, desigur, cu “morning, chaps, would you mind if I ask you to stop urinating on the fence?” Nu chiar sa mergi fizic, dar macar sa ai comportamentul ca si cum ai fi facut-o.
si ultimul, care mentioneaza locatia pozelor de mai sus:
1. Romania nu a investit in romani, a luat ce a putut de la romani.
2. Nu ajut romanii. Am incercat, da, dar nu pot sa zic ca am ajutat vreodata. Am fost netru.
3. Bos, nu cred ca intelegi notiunea ajutorului. Daca te astepti la ceva inapoi ala se numeste targ. Mistocareala cred ca a venit de la altceva, probabil gen mema ce ai postat-o. Si eu nu vorbeam de dat ajutor, vorbeam de atitudine. Si nici macar nu incercam sa te schimb sau chiar sa imi pese, doar faceam… filosofie. De-aia am pus intrebari si nu afirmatii.
Dar iarasi ajungem la micro-dezbateri. Imaginea generala de care vorbeam eu este ca nu ai cultura vestica. Vorbind de aia pozitiva.
Restul, ca a fost pisat, ca a fost gunoi, ca romani etc e cancan. Unul intreba mai sus ca oare de ce noi, romanii ne uram asa intre noi. Nu stiu de ce, doar asist la exprimari, care, pardon, sunt exact ca urlete de animale. Auzi la ala.
” i-as deporta personal pe aia care vin aici si se poarta ca animalele.”
Personal, bos, nu asa. Ii ia el de mana pe fiecare si ii deporteaza personal, de parca el i-a primit in tara, si nu UK. De parca nu ar fi pe aceeasi treapta de imigrant. Aici nu e vorba de capra grasa a vecinului, e vorba de capra slaba a vecinului: nu are capra asa de grasa ca a noastra, nu e de nasul nostru, noi suntem domni. Nici macar cultura romaneasca, ba indiana de-a dreptul, pufneli din nas de casta brahma fata de sadhus, fara sa isi dea seama ca_cand vine in vest tot un tigan este. Saracul a uitat cand ispravea la coada vacii si se pisa printre blocuri cand venea de la tara, sau pe la majorate cand isi bora matele pe trotuar. A devenit brusc domn in UK. Cultura. Deportare personala. Hai sa mai si radem de cioroi, ca au IQul de 85 si sunt niste maimute, ca sa ne simtim si noi bine. De fapt, diferenta intre noi si vest e exact aceeasi: 10x – 94. Hai sa radem si de romanasii nostri, nu stiu sa citeasca pe <cenzurat> cum sa faca invarteli sa nu plateasca taxe la stat, firme, sa minta cum sa obtina job si sa ii faca pe altii de bani. Sau sa pirateze torenti, “gratis, fara reclame” cum sa investeasca in dezvoltarea personala ca sa ia job. 100% dintre voi de aici nu ati fi reusit in IT daca nu ati fi furat de pe net.
Apropos, mi-am adus de aminte de asta si mi s-a parut hazliu. Acum 3 saptamani, din centrul Nashville-ului, cu dedicatie pentru domnul Feri:
Desigur ca nu s-a intamplat o singura data, fix in acelasi parc, dar desigur am o explicatie buna. La fel cum probabil multe din animale au cum ele nu sunt, de fapt, animale.
 de fapt, am mintit, mai pun aici unul care ar trebui sa ne dea de gandit la cat de civilizati suntem, noi, romanii:
“Un roman neintegrat si frustrat nu intelege civilizatia ca e si prost” – ai dreptate, qed. Fix asta ziceam si eu. Doar ca eu puneam intrebarea daca noi suntem integrati si daca avem cultura vestica mai mult decat are pisatorul. Afirmatia asta a ta subintelege cum ca tu ai fi romanul integrat si fericit pentru ca esti inteligent. Tu nu. Doar altii. Fix aia ziceam. qed, da, dar e greu cand nu intelegi qed-ul pentru ca esti subiectiv.
Ca o completare:
Cioroi: nota 85
Romani: nota 95
Vest (Italia, Franta, UK, US): 105
Silogism simplu. Diferenta e de 10. Daca romanii isi bat pula de cioroi, hahaha, sunt maimute si nu sunt in stare sa construiasca orase, oare?
Cate orase au facut romanii? Care e etimologia cuvantului “oras”? De ce majoritatea oraselor romanesti poarta, de altfel, nume straine? De ce Bucurestiul, la inceputul secului trecut, era pe jumatate cosmopolit? Pentru ca a fost construit de straini? Care e diferenta dintre un sat cu case de chirpici din Oltenia sau Moldova de jos si unul din Africa? Oare de ce romanii (sau est-europenii) sunt vazuti mai rau in vest decat un cioroi sau un cioroi de nisip? Cioroii oare vin cu harneli de genul “i-as deporta personal pe concetatenii mei de aici” cum vin romanii sau vin cu harneli gen “ubuntu”? Oare ar fi mai umani decat romanii? Oare ar fi zis vreun cioroi ca “hitler era baiat bun, dar neinteles”, cum zice un roman sadea? Oare Detroit nu e, de fapt, toata tara romaneasca?
penultimul, promit:
>Pai, nu suntem pe aceeasi treapta.
Corect. Insa pentru un vestic, diferenta intre un brahma si un sadhu nu ar putea fi sesizabila. Ah, tu te comparai cu ei? Pai eu ziceam de noi si vest. Printre altele, pentru guvernul UK, da, sunteti (poate tu recent nu mai, pt ca ai pasaport de cavate saptamani, dar restul da) pe aceeasi treapta. Imigranti. Ah, ca platiti taxe diferit? Nasol, coane. Ca ai vrea sa nu fiti tratati pe aceeasi treapta? Nasol din nou. Democratia nu merge asa.
 le coupe de grace:
Vine unul si zice ca cioroii astia cu IQ de cimpanzeu au “potential” iar noi suntem “egali” cu ei.
Surprinzator cum nu intelege ca romanul e in Vest tocmai ca aia de-acolo au zis fix lucrurile astea despre ei.

 Multumesc si urinari placute. #mandrucasuntroman

Un comentariu: