miercuri, 15 ianuarie 2020

Inventiile unguresti

Ce au produs ungurii? Pai, au produs Doamne, ocroteste-i pe romani. Nu, serios, se pare ca ei chiar cred asta. Lucrurile nu sunt atat de absurde pe cat ati crede: si romanii, ca si alte natiuni mici, cred despre ei ca sunt inventatorii zborului, avionului cu reactie, insulinei, condeiului, Daciei si ARO-ului etc. Am scris despre cea mai faimoasa inventie romaneasca aici.

Este absolut neindos faptul ca ungurii chiar cred ca ei sunt OC (original creator) al melodiei Doamne, ocroteste-i pe romani. Am observat pentru prima data asta cand am scris articolul asta, despre unguri, printre altele sute de aproprieri culturale:
- cartile de joc (nemtesti) sunt tiparite, de fapt de catre un ungur la Budapesta, si nu de austrieci
- o catedrala reformata, tipic austro-ungar, e cladita de unguri si lasata in paragine de catre romani
- toate orasele si cultura Transilvaneana (a sasilor, germanilor si austriecilor) au fost construite si intretinute exclusiv de catre unguri, romanii nereusind sa faca nimic
- melodia (de mai jos, cu accente vadit balcanice) este originala de la unguri, romanii furand-o si schimband-o in Doamne, ocroteste-i pe romani
nici macar insasi identitatea romaneasca, cea cu deformari de istorie, intr-adevar, nu a fost sadita de Iorga si Scoala Ardeleana; autorii ei sunt "extremistii vlahi din Ungaria", carora li s-a permis prea multe (aici se subintelege faptul ca au fost ajutati de unii unguri, altfel nu ar fi putut sa o faca)


Comentariile sunt atat de urate ca si a national-retardatilor romani, gen galerie de fotbal.
Este o emisiune difuzata in 1950. In ce an a fost "compusa" melodia doamne ocroteste?

băiatu'... Vezi comentariu original la care am răspuns. Tu vorbești despre furt nu io. Eu am atras atenția că originalul este cea ce este și nu are sens să te simți jignit fiindcă a existat înainte să facă cineva din ea o rugăciune național(ist)ă. Și am atras atenția fără să simt nevoia să fac pe cineva prost sau să acuz de ceva.

Cățeluș cu părul creț....,El se joară că nu fură......🤣😂😜

Curva tiganeasca

Cantecul original. N-are legatura cu romanii.

"Vantul bate de la Tisza...."= Tiszarol fuj a szel ... asta inainte de-a fi prelucrat de dl. Iancu
Am lamurit-o deci, conform acestor intelectuali de sorginte ardeleneasca: cantecul original este in maghiara, asta e originalul, pentru ca a aparut pentru prima data la televizor, nu are legatura cu romanii, care sunt niste curve tiganesti pentru ca l-au furat de la unguri.

Asta este o alta melodie balcanica bazata pe Born to be Wild a lui Steppen Wolf, atentie la note care sunt oarecum asemanatoare:


Chestia este ca muzica din trecut (si poate si azi, dar pe scara mai redusa, datorita muzicii electronice) nu functioneaza asa. Nu e ca si cum cineva scrie un cantec si este autorul absolut; mai degraba, melodiile se bazeaza pe zona, gen muzica folclorica banateana, gorjeana, clujeana. Toti de-acolo contribuie la ea, chiar indiferent de etnie (ca tot veni vorba, foarte probabil era preponderent tiganeasca). Pentru ca sunt ca meme-urile de pe internet: autorul devine scufundat de o sumedenie de alti semeni egali cu el, care aduc mici diferente si modificari pozei, sa o traduca la alte valori sau sa o actualizeze la evenimentele recente. Insasi ideea de a da share, de a propaga mema, te face sa fii unul dintre parintii ei. Un lucru este cert: melodiile se fura, intr-adevar, insa de toti. Romanii le lebarteaza si le dau accente dramatice; ungurii le convertesc spre dans. Problema apare cand cineva isi asuma rolul de creator. Acolo apare curvaria si tiganeala pe sleau.

Un alt exemplu elocvent este Dansul pinguinului. Oarecum recunoscut de romani ca fiind al lor, cei mai batrani amintidu-si ca exista aceleasi note si in Brasoveanca, melodia a parcurs nu numai Europa, ci chiar si alte continente. Utopia balcanica are un excelent articol in care chiar prezinta formula muzicala intr-un mod matematic aici: Dans, capitan de plai. Cuba, Congo, California, Scandivania, Finlanda (acolo se aproximeaza azi in mod gresit originea), Grecia, Franta, Italia pana in Arabia!... in fine, ati prins ideea... ca apoi sa ajunga pe masa lautarilor nostri si a lui Romeo Fantastik. Aici se poate merge si mai departe ipotezand evolutia emergenta: adica aparitia in acelasi timp in mai multe locuri, fara legatura intre ele, ale aceluiasi cantec. Bineinteles ca nu se aplica in cazul nostru: ocroteste-i pe romani este din aceeasi zona, Ardeal, deci, este muzica ardeleneasca. Acum ca cine a furat-o de la cine si cine este OC sunt chestiuni absurde, cine a fost primul, oul sau gaina, profund nationaliste, care afecteaza pe unguri intr-un grad mai mare decat pe romani, pentru ca cultura ungureasca este prin excelenta xenofoba, ungurii traind si in prezent o psihoza veche in forma continuata.

Pai si cum incheiem toata sarada? Pai, nicicum. Asa cum a zis Boia, trebuie facuta distinctia intre "original" si "autentic". Dansul pinguinului este autentic romanesc; aidoma, ocroteste-i pe romani si Tiszarol fuj a szel (Vantul bate de la Tisza) este autentic, romanesc si, respectiv, unguresc, insa melodia nu este originala. In cel mai bun caz, cand vine un strain la tine, poti sa il lamuresti: "asa se canta asta pe la noi!" (asta insemnand o chestie intalnita si pe la alte culturi cu care strainul e familiar), insa, in niciun caz sa spui, asa cum spun ungurii, in nedumerirea lor de ce ii urasc toti vecinii, ca "noi am inventat-o asta, iar altii au copiat-o de la noi". Ura vecinilor se explica, pentru ei, prin invidie: "ne invidiaza de cat am creat si produs si ne fura altii, dom'le" - echivalenta romaneasca fiind "noi puteam fi o super-putere 2020, daca ca ne-ar fi tinut puterile straine sub papuc".

Un alt exemplu, de data asta stilistic, este... laleaua, simbolul national si traditional al ungurilor. Cat este de original?



In contrast, astea sunt motife olandeze:





Pai, laleaua este de origine asiatica, insa nu de-acolo de unde se trag triburile maghiare, ci din Persia. A fost adusa in Europa prin Imperiul Otoman al secolului 16-lea, creand un fenomen intitulat Tulip Mania. Toti au intrat in frenezie, in special olandezii, iar pentru ca drumul din Turcia pana in Tarile de Jos ducea prin Ungaria... floarea a devenit nationala si a lor. In ce priveste iconografia, am constatat cu stupoare, cand cautam desene pentru al' micu', ca este a... cehilor. Aceleasi linii ondulate; aceleasi flori si predilectie pentru natura; aceeasi litografie. La sfarsit, animatia se termina cu "konec" - acelasi cuvant pentru sfarsit in maghiara...



Simbolul tulipei pentru unguri nu e nimic altceva decat scrijeliturile baiatului, imitand reclama de pe cutie, care transporta caruciorul cu bulbi de flori de la un stapan la altul. Inclusiv culoarea albastra!

Aproprierea (imprumutul de cultura de la altii si declararea originalitatii proprii) nu este o poveste recenta, desigur. Animatiile, filmele, cartile erau traduse/titrate in maghiara de cand e lumea. Ca tot veni comemorarea lui Eminescu, au aparut pe piata articole fulminante despre activitatea sa de gazetar. Adica o fata nestiuta a sa, unde talentul nu mai curge pe rime muzicale, ci pe improscaturi de noroi. Asadar, luati cu un graunte de sare, caci poetul nostru este subiectiv, despre maghiari:

„Declarăm a înţelege, deşi nu concedem, ca cineva să fie aservit vrunei naţiuni viguroase ce te supune cu puterea brută, ori unei alteia, ce te orbeşte cu lustrul civilizaţiunii sale. Dar să fim servitorii... cui? Celei mai decăzute populaţii din Europa, a cărei vanitate şi lăudaroşenie nu e decât o lungă şi scârboasă donquixotiadă. Căci ce au aceşti oameni ca să ne superiorizeze? Au ei ceva ce noi nu avem? Au ei limbă? Au ştiinţe? Au arte? Au legislaţiune? Au industrie? Au comerţ? Ce au?

Limba? ar trebui să le fie ruşine de ea. Sunetele îngrozesc piatra: construcţiunea, modul de a înşira cugetările, de a abstrage noţiunile, tropii, cu un cuvânt spiritul infiltrat acestui material grunzuros, sterp, hodorogit, e o copie a spiritului limbii germane. Ei vorbesc germăneşte cu material de vorbă unguresc.

Ştiinţe? Ce au descoperit ei nou în ştiinţe? Prin ce au contribuit ei la înaintarea omenirii? Istoria civilizaţiunii a înregistrat numai o nulă.

Legislaţiune? Drepturi şi legi sunt într-o eternă contrazicere. E o compilaţiune răutăcioasă şi nerumegată a principiilor celor mai contradictorii, principii care se exclud unul pe altul. Alături cu o constituţie nedreaptă şi parţială, liberală însă pentru unguri, găseşti legi din evul mediu mai barbare decât barbaria.

Arte şi literatură? O traducţiune rea din limba germană, şi ştie toată lumea cât de rea poate să fie o traducţiune. Industria? Germană. Comerţul? În mâna evreilor”.

Dar chiar si asa, cu patima, neobiectiv, Eminescu ilustra ideea de bozgor, de "om fara tara", care vine in tara altora si se insinueaza in structuri ca sef, furand cultura altora si declarand-o a sa. Se pare ca era bine-cunoscuta si acum 200 de ani!

Ca tot veni vorba de limba, Dan Alexe, lingvistul nostru cel mai bun (asta pentru ca este dispretuitor si contemporan), o explica foarte succint aici: de unde provine limba maghiara, unde arata importul masiv de cuvinte slave, cat si ramasite de la alte popoare nomade. La un moment, explica chiar si aspectul fizic (confirmat de ADN) al maghiarului:
Triburile maghiare care au ocupat Pannonia probabil prin sec. X erau foarte puțin numeroase. Tipul fizic maghiar e central-european. Afară de unii secui cu ochi migdalați, vag asiatici, nimic nu-i deosebește fizic pe maghiari de cehi sau croați. Apoi, regii maghiari au permis stabilirea in Pannonia a unor masive populații nomade războinice deplasate de invazia mongolă din sec. XIII. E vorba de cumanii turcofoni și de alanii/iașii iranofoni...
Si acum sa trecem la lucruri mai stiintifice. Or, Ungaria, avand doar cu 2 unitati mai mult decat Romania la IQ-ul national, este tot sub 100. Insa, mandrie nationala! Este plina de premianti Nobel! Ba chiar, numarul de laureati Nobel plaseaza Ungaria pe undeva pe langa Germania si Japonia. Si atunci am avut o banuiala... In acelasi timp am auzit ca toti premiantii Nobel au decis sa... paraseasca Ungaria si sa se mute in alta parte. Banuia a prins putere. Iar acum, pot sa o confirm.
  • Avram Hershko, Chemistry, 2004
  • Imre Kertész, Literature, 2002
  • George Andrew Olah, Chemistry, 1994
  • John Harsany, Economics, 1994
  • Dennis Gabor, Physics, 1971
  • Eugene Wigner, Physics, 1963
  • Georg von Békésy, Physiology or Medicine, 1961
  • George de Hevesy, Chemistry, 1943
  • Albert Szent-Györgyi, Physiology or Medicine, 1937
  • Richard Adolf Zsigmondy, born in then Austria-Hungary, Chemistry, 1925
  • Robert Bárány, born in then Austria-Hungary, Medicine, 1914
  • Philipp Lenard, born in then Austria-Hungary, Physics, 1905
Conform wiki, asta e nationalitatea lor:
  • Avram Hershko: is a Hungarian-born Israeli biochemist
  • Imre Kertész: his works deal with themes of Nazi Holocaust (he was a survivor of a German concentration camp)
  • George Andrew Olah (nume romanesc, desigur, fara nicio legatura): Olah was born in Budapest, Hungary, on May 22, 1927, to a Jewish couple, Magda (Krasznai) and Gyula Oláh, a lawyer.
  • John Charles Harsanyi: his parents converted from Judaism to Catholicism a year before he was born.
  • Dennis Gabor: Gabor was born as Günszberg Dénes, into a Jewish family in Budapest, Hungary. 
  • Wigner Jenő Pál was born in Budapest, Austria-Hungary on November 17, 1902, to middle class Jewish parents, Elisabeth (Einhorn) and Anthony Wigner
  • Georg von Békésy: aici este putin mai complicata treaba; or, ungurii nationalisti care doreau cu disperare sa ii caute "origini nobile", i-au facut arborele genealogic. Nume ca Thoma, Adler, Hailand, se regasesc pe acolo. Dar, hai sa zicem, omul e de-al nostru, de ce nu?
  • George de Hevesy: was born in Budapest, Hungary to a wealthy and ennobled family of Hungarian-Jewish descent - nobil ungur-evreu, ca la pokemoni cand ii combini
  • Albert Szent-Györgyi: could trace his ancestry back to 1608 when Sámuel, a Calvinist predicant, was ennobled - deci, ungur de origine nobila, care chiar i-a priit in viata.
  • Richard Adolf Zsigmondy: Zsigmondy was born in Vienna, Austrian Empire, to Hungarian parents Irma Szakmáry, a poet born in Martonvásár, and Adolf Zsigmondy Sr., a scientist from Pressburg (Pozsony, today's Bratislava) - pe jumatate ungur, dar mai degraba austriac.
  • Robert Bárány: his father was a Hungarian Jew
  • Philipp Lenard: was a Hungarian-born German physicist
Da. In total, trei dintre cei 12 laureati sunt de origini maghiare. Acum, ca evreii ar fi unguri, asta e discutabil. Vorba unui maghiar pe Quora care si-a facut ancestry-ul si a descoperit ca e mai degraba balcanic si central-european, rezultat la care nu se astepta: "si ce daca? Nu tot cu cantece in maghiara am crescut de mic copil? Nu cartile copilariei maghiare le-am citit? Nu in cultura si muzica maghiara am crescut? Eu ma consider maghiar si pace buna.". Si noi avem doi Banici si un Jean Constantin de alte etnii care sunt, pana la urma, romani. Pana si evreii nostri, daca le iei interviu, acolo in Israel unde au fugit de indata ce au putut din Romania, iti raspund intr-o romana stricata: Eu am cucerit tara asta prin faptul ca sunt roman:

 

Lasam povestea asta sa fie lamurita in alte capitole; oricum, peste tot, unde se prezinta un personaj din asta, se prezinta dual: altceva-evreu. Asa, ca sa se stie. Sa ramanem doar la ipocrizia extremistilor fanfaroni, care declara "huo romanii, huo jidanii!" (episod exemplar: extremistul nationalist din partidul Jobbik care afla ca are un bunic evreu, in cautarea purului sange unguresc al sau, care sufera o prabusire psihologica), in timp ce se prezinta in acelasi timp ca o tara de laureati Nobel...

Site-uri guvernamentale ne furnizeaza si o lista cu cei mai faimosi unguri:
  • George Soros. 12 August 1930. Investor, Philanthropist.
  • Harry Houdini. 24 March 1874. Illusionist.
  • Zsa Zsa Gabor. 06 February 1917. Socialite, Actress.
  • Elizabeth Báthory. 07 August 1560. ...
  • John von Neumann. 28 December 1903. ...
  • Bela Lugosi. 20 October 1882. ...
  • Franz Liszt. 22 October 1811. ...
  • Mickey Hargitay. 06 January 1926.
Hai sa vedem inca o data...
  • born Schwartz György,  prosperous non-observant Jewish family, who, like many upper-middle class Hungarian Jews at the time, were uncomfortable with their roots. Soros has wryly described his home as a Jewish antisemitic home.
  • born Erik Weisz, later Ehrich Weiss or Harry Weiss, was born in Budapest to a Jewish family
  • born Sári Gábor, her parents were both of Jewish ancestry
  • Countess Elizabeth Báthory de Ecsed, was a Hungarian noblewoman
  • Von Neumann was born Neumann János Lajos to a wealthy, acculturated and non-observant Jewish family 
  • Bela Lugosi was born Béla Ferenc Dezső Blaskó in Lugos, Kingdom of Hungary (now Lugoj, Romania) to Hungarian father István Blaskó, a banker, and Serbian-born mother Paula de Vojnich.
  • Franz Liszt, aici e clar, omul e austriac si niciodata nu a invatat maghiara
  • Miklós "Mickey" Hargitay (January 6, 1926 – September 14, 2006) was a Hungarian-American[1] actor and the 1955 Mr. Universe.
Doi jumate din opt; nu e rau. Scanand wikipedia, aflam ca Soros ne spune despre familia lui ca era... anti-semita. Pentru ca sa fii evreu in Austro-Ungaria nu era chiar kosher. De fapt, nationalitatea nu era data de etnie in diversul Imperiu Austro-Ungar; era data de religie. De-asta evreii deveneau calvinisti sau catolici: pentru ca nu aveau statusul de cetatean. Marea masa intelectuala, cat si varfurile, erau toti de sorgine evreiasca, insa prezentati catolici si cu nume schimbate. In ce priveste pe Liszt, acolo s-a profitat mai degraba de confuzie. 

Nu numai ei sunt de "origini nesanatoase", vorba comunistilor. Va provoc sa cautati absolut orice om celebru al lor pe wikipedia. Ori-care. Inglobarea de oameni celebri dintr-un spatiu imens si eterogen, ne-maghiar, mai degraba austriac cultural decat orice altceva, a cuprins inclusiv pe cativa care habar nu aveau sa vorbeasca limba maghiara! E ca si cum Romania l-ar revendica pe Wiesel Elie ca s-a nascut in Romania! Sau pe Dustin Hofmann, pentru ca parintii lui erau basarabeni! Sau chiar pe domnul Bela Lugosi de mai sus! De ce nu, pentru ca vorbeau romana...

Repet: nu ma leg de unguritatea lor; ma leg de ungurizarea lor. Ma leg strict de faptul ca au fost asimilati si prezentati ca maghiari sadea ce duc Ungaria pe culmile gloriei... Toata faima ungureasca este o sarada! Toti oamenii lor de renume sunt de etnii diverse si mixte, care stalceau maghiara, crescuti cu alte limbi materne, dintr-un imens spatiu luat cu japca, sub influenta scolii austriece. Aproape toti, in majoritate covarsitoare, au decis sa paraseasca Ungaria pentru o tara mai buna, indeobste SUA.

Ce e de facut? Pai, nimic. Eventual sa luam cu un graunte de sare (chiar cateva lingurite) cam tot ce ni se da ca celebri inventatori, de la toate natiile. Ce?! Pe romani poti sa ii convingi ca nu se trag din daci, ca limba latina nu se trage din daca, ca dacii nu au populat Europa si ca nu ei sunt inventatorii insulinei si a motorului cu reactie?

Marturisesc ca romanii privesc, in genere, pe unguri oarecum mai educati decat ei. Ca sunt detestati, asta e partea a doua, dar romanul se asteapta instinctiv de la maghiar la mai multa intelepciune decat la el. Mirarea va fi si mai mare, ca ungurul nu este decat ca un roman... descendenta, fiind, desigur comuna, atat de cultura cat si genetica, doar ca atat timp cat romanii mai au un Boia si un Djuvara, ca sa le zica ca nu chiar au fost miezul din dodoasca, ungurii nu au atins nici macar nivelul ala. In prezent, au istorici care vor sa il spele pe Horthy si sa il puna la loc de cinste, de respect.

Ungurii si romanii se trag din aceiasi daci. 

Bonus: John Deere:

6 comentarii:

  1. Mișto articol. Păcat că scrii pe blogspot.com, unde nu prea ai expunere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai, 1. eu scriu prost si nimeni nu vrea sa citeasca articole prea lungi si prea plicticoase.
      2. stiind ca scriu prost, m-am impacat oarecum cu faptul ca scriu pentru mine. adica fac un fel de experiment. constat uimit pozitiv ca mi s-a modificat scrisul in bine. Incet, incet, cine stie, devin scriitor, scriu un foileton ca eftimie, de ce nu.
      3. nu numai eu sunt in aceeasi oala. Deunazi am dat de un baiet pe facebook care scria postari politice plicticoase (de genul "rusine, cum se poate asa ceva", si "asa trebuie facut" - adica romanisme din alea ce nu le sufera toti). Nu l-am contrazis, dar i-am mentionat un lucru pe care nu il stia. NIMENI NU II COMENTA LA POSTARI. I-am comentat eu. S-a emotionat atat de tare cu "nu stiu de ce ma tutuiti", s-a infierbantat, s-a macinat pana ce... mi-a dat block. :)

      Ștergere
    2. Scrii mai bine ca Eftimie (chiar dacă amândoi stați la fel de prost la capitolul scris îngrijit). Iar scrisul se îmbunătățește scriind, nu?

      N-am înțeles partea din final: dacă ai avea cititori, te-ai fâstâci și ar fi posibil să-i banezi? :)

      Ștergere
    3. nu scriu mai bine decat eftimie.

      Nu in mod necesar. Da, poate as inchide blogul daca ar capata prea mare atentie. Nu as bana cititorii, alea sunt tiganeli de-ale prietenului nostru din UK. Mai ales ca site-ul lui era, de fapt, comunitatea, el scotand 1/10 articole bune. Site-ul meu este de citit. Nu prea ai ce sa comentezi.

      Ștergere
  2. Ce faci tu aici este dialectica kantiana, marxism cultural. pe romaneste zazaneala, pe modelul corporatiilor media. Inventezi pe o parte "ungurii" pe o parte "romanii" si da-i si explica cum "ungurii" nush ce, dar insa "romanii" asa si pe dincolo.
    Daca esti platit sa faci marxismu asta cultural, e ok.
    Daca insa nu esti platit sa faci hegemonie culturala, tot articolu asta ii poti da foc.
    Citeste ce e aia "idiot util". Tu esti prizonier al Nationailsmului - la 1800 s-au creat aceste jurisdictii numite "state nationale". In Biblie, "natiunile(etnicii, neamurile)" sunt paganii, necredinciosii, cei ce nu traiesc in adevar, cei ce nu Dumnezeu, cei ce nu au judecata.
    "Nationalii" sunt obligati sa isi predea copiii pt a fi programati scolar - in perioada cea mai delicata si fragila a formarii imaginii lor despre cine sunt ei si pe ce lume traiesc, copiii de sclavi - caci copiii clasei stapanitoare nu trec prin acest proces de Imprinting - sunt facut captivi ai ideologiei nationaliste - ideea ca ei nu sunt indivizi, ci sunt o pasta nediferentiata - "poporul"
    Prin ideologia nationalista uniformizezi identitar sclavii dintr-un teritoriu, ii fanatizezi, ei nu se mai identifica ca indivizi, ei se identifica ca organe, celule ale unui organism fantastic - poporul, tzara! iar "guvernu" cu "capu guvernului" respectiv echipa nationala de fotbal, e o manifestare a poporului - daca Hagi se califica in optimile de finale, nu e meritu personal a lu Hagi, nu! e noi, poporu, care am muncit si ne-am sacrificat, ne-am antrenat ani lungi si ne-am concentrat in fata televizorului cu mare atentie ca sa dea Hagi gol in poarta lu Goicoicea!

    In strafundurile intunecate ale robotului ideologic care esti tu robot ideologic, rezoneaza puternic ideea fixa ca "dansu pinguinului e autentic romanesc". Stii tu ca "ungurii au boala pe romani". Ai stat si tu de vorba cu o unguroaica in viata ta? Stai ciucit bagat in dormitoru mic si scrii tu cum ungurii asa si pe dincolo, insa dar si romanii nush ce si nush cum.
    Ia-ti toti banii care ii ai, fa-ti o rezervare o saptamana la o pensiune undeva prin Ungaria, urca-te-n tren si du-te, du-te tare, la Budapesta, stai acolo cat poti de mult si agata gagici. Ca sa cunosti "poporu ungur" pe viu, sa vezi si tu cat de tare i se rupe la unguroaica de dansu pinguinului ala al tau.
    Si studiaza termenii urmatori: hegemonie culturala - antonio gramsci, dialektika kantiana, idiot util - asta mai ales, ideologia nationalista, imprintingul, programarea scolara si programarea tv. si da-l in gmsii pe Alexe ala e platit de UE sa scrie toate tralalizmele alea.
    Daca si tu esti platit sa scrii tralalizmele astea care le scrii aici, imi cer scuze, poti sa ignori tot ce am scris, nu se aplica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Nu am citit Kant, dar stiu instinctiv ca nu se pupa cu Marx. In schimb, te asigur, sunt complet impotriva marxismului, leftismului, corporatismului.
      2. Nu sunt platit de nimeni, asta e un blog de mana a treia, mediocru, necitit de nimeni, la care nu ii fac reclama, nu am pus reclame pe el, nu il monetizez, nu il fac comercial din absolut niciun motiv. Scriu pentru ca simt nevoia sa scriu. Scriu prost, aia e, stiu si eu, si as fi vrut sa fiu literat, dar nu sunt.
      3. Nationalismul este oarecum ceva natural care a urmat o cale naturala prin anii 1800, asa cum zici tu. Imperiile europene au clacat, faramitandu-se in regiuni de aceeasi limba si aceeasi oameni. Daca e bine, nu stiu, insa in mod clar sunt impotriva globalismului, iar argumentele sunt clare in domeniul asta, doar ca dureaza mult sa ti le explic si te-ar putea soca. Are ceva legatura cu mentinerea in viata a unor oameni cu IQ sub 80 si cu practici primitive si brutale, care ii ineaca pe cei care au potential.
      4. Am spus si de unguri si de romani depotriva. De fapt, toate inventiile si oamenii celebri ale AMANDURORA sunt aproprieri absurde, nume ne-maghiare si ne-romanesti, oameni care nu vorbeau o boaba maghiara (ca Liszt), "motorul cu reactie" - inventia comunista etc. Dar tu ai scapat ideea. Scopul articolului asta era sa isi bata joc de unguri pentru ca ei se cred MAI EUROPENI si MAI BUNI decat romanii. Ca ei au facut parte din Europa, iar romanii nu, ca romanii ar fi un popor balcanic, venit de undeva de peste munti. De fapt, este exact ca dansul pinguinului: niste sunete usor de tinut minte, raspandite ca un virus la mai toti, care a dat nastere la variante locale. Iar eu radeam de ungurul care vine si zice: "eu l-am inventat si pe asta". Ok, Laci.
      5. Nevasta-mea e unguroaica. Am fost in Ungaria la Balaton.
      6. Dan Alexe e oarecum acceptabil. Gandeste-te ca nimeni nu a mai fost ca sa desfiinteze mitul dacilor.

      Ștergere