Romanii
Imi amintesc de o conversatie avuta cu niste colegi de munca, ingineri, in Romania. Baiatul pocait si fata venita de la tara, vopsita rosu (apoi blond).
De buna seama ca cu unul ca mine, sarcastic si cinic, a capatat note passiv-agresive. Baiatul era un tocilar insa chiar si asa ii mergea mintea, toti avand o parere buna despre el, ca inginer. Sustinea ca la lucrarea sa de licenta a studiat ceva sir (nu mai tin minte, poate transformata Fourier pentru procesare de semnale) si ca demonstrase ca "nu mergea bine", ca toata teoria pe care se bazeaza teoria controlului era falsa.
Explica la nivel conspirational, ca si cum s-ar fi inteles oamenii de stiinta intre ei sa impuna o minciuna ca "Adevarul". Probabil in detrimentul religiei, desi nu a spus-o pe sleau. Apoi si-a falsificat rezultatele, ca sa ii bata bine, sa fie in sincron cu stiinta mainsteam, sa-si ia diploma fara batai de cap. Eu am incercat, printre pufniri de ras, ca e extrem de probabil a calculat el gresit. Si ca nu are cum sa fie vreo sarlatanie la mijloc, pentru ca stiinta are un proces bine pus la punct, cu jurnale stiintifice, cu peer review, unde te verifica colegii de breasla etc. Pai... el tocmai publicase "descoperirea" intr-un jurnal de stiinta. L-am intrebat cati peer-reviwers a avut, dar nu stia ce inseamna termenul. Pentru el faptul doar ca reusise sa publice un articol intr-un jurnal de stiinta de mana a treia, romanesc, insemna validarea muncii sale. El credea ca era ca la scoala, patronul jurnalului este ca un profesor, ii verifica lucrarea si daca cumva are vreo greseala, ii taie cu pixul rosu si i-o refuza.
Totul pe un zgomot de fundal al fetei, care ma hartuia ca o catea pe limbrici:
- (sarcastic) deci daca scrie pe internet inseamna ca e adevarat? (vorbea de alte studii stiintifice uploadate pe jurnale serioase de stiinta)
- deci daca scrie intr-un jurnal de stiinta pe internet inseamna ca e adevarat?
- deci daca eu urc o lucrare de stiinta si scriu ce vreau intr-un jurnal de stiinta inseamna ca e adevarat?
Pana la urma ca sa ii inchid gura am intrebat-o: tu chiar crezi ca poti sa urci asa usor un articol stiintific pe un jurnal de stiinta international? Mi-a raspuns retardat ca da. In momentul ala i-am spus ca s-a terminat discutia. Desigur, procesul nu este perfect, sunt jurnale ale caror manageri nu sunt oameni de stiinta ci sunt patroni bazati pe profit, omul trebuie sa plateasca un memebership, sunt niste baieti care au facut niste poante, genul au aplicat un studiu stiintific ambiguu plin de truisme, sub nume hilare, cu poze: una cu pisica, unul cu o peruca etc. Dar astea se repara in timp; nimeni nu vrea sa-si dauneze imaginii, un articol / un autor prins cu fofarlica, cu pseudo-stiinta, este sters instant.
Nu ai chiar ce sa le ceri romanilor; in tara cu cel mai mare procentaj de doctori pe cap de locuitor din Europa, este sarakie si socialism. De fapt, banii si capitalismul au impins inovatia. In Romania se invata formule matematice si de fizica pe de rost; in SUA au intreg ansamblul electro-mecanic care demonsteaza aplicatiile formulelor, fara sa ti se ceara sa le memorezi. Ruptura dintre realitatea industriala si antreprenoriala este de ne-evitat pe plaiul romanesc. In schimb, in SUA, concurenta este mare cand stii cand ca poti sa faci avere, chiar accidental; dai un ban, scoti altul, banul la ban trage. Romania nici macar nu are inovatii, este coada de lista, implicit, nu ai ce sa publici in jurnale sau buletine stiintifice, nu ai ce, pentru ca nu ai ce sa faci/cercetezi. De ce ai face-o? Ca doar nu scoti profit de pe urma ei. Eventual niste titluri cu care sa te mandresti la baietii de pahar, eventual "sa ajuti lumea" pe gratis, ca la asta se asteapta semenii tai socialisti.
Americanii
Locuiesc in SUA de ceva timp. Intotdeauna m-am intrebat cum de merge treaba la ei si la noi nu? Nu lucreaza mai mult ca noi; nu sunt mai destepti decat noi (vorbesc de gloata); ba chiar, in unele zone, cum ar fi Tennessee (sau Ohio) oamenii sunt mai ursuzi si mai primitivi decat romanii de la orase. Cum fac lucrurile sa mearga? As putea presupune, dar as deveni plictisitor, pentru ca si voi puteti presupune la fel ca mine. O fi avand ceva si cu marea masa de valoare, de bani, care a fost produsa istoric, de oameni albi care intr-adevar munceau din greu pe vremurile alea (episodul cu sclavii negri este insignifiant si prea departe in timp, pre-revolutiei Industraile, incat sa conteze ceva munca lor). O fi ca au si furat, de la vecini, de peste tot din lume, resurse, bani, chiar oameni. Iar masa asta de valoare are inertie, chiar daca americanii au devenit puturosi si prosti. O mai merge la vale cat o mai merge cu rezervorul gol...
Americanii aveau un grad de incredere foarte ridicat. Oameni albi, din lumea anglo-saxona, cu elemente britanice de corectitudine, de justitie, faceau lucrurile ce trebuiau facute si spuneau lucrurile ce trebuiau spuse. Gradul de incredere intre cetateni este si el un factor, poate chiar predominant, in bunastarea tarii. Lucrurile s-au schimbat si s-au schimbat fix in momentul cand Obama a fost ales, desi nu evenimentul in sine ar fi avut ceva corelatie puternica. Oamenii albi din America sunt in declin; orase si orasele, cu istoric, cu cultura, acum sunt invadate de oameni maro si negri. Oamenii acestia nu sunt americani. Maimutele amazoniene nu au niciodata cum sa devina americani din simplul fapt ca nu sunt albi. Gradul de incredere a scazut. Prin aceeasi perioada, cineva a avut ideea geniala sa cumpere la pachet un sistem informational: cum sa redactezi stiri si articole si despre ce. Foarte probabil e cumparat din Israel (guvernul american cat si mass-media este plina de evrei imputiti) si e bazat pe dezinformarea sovietica, care era (si inca este) cap de opera la nivelul asta, nimic nu o poate bate.
Au aparut articolele in care se laudau performantele administratiei Obama. Faptul ca a fumat iarba si crack (cocaina) s-au explicat cum ca este "un presedinte prea uman", prea de-al nostru, din popor. Faptul ca pradat bani si a inglodat tara in datorii a fost prezentat iarasi ca o "umanitate de intr-ajutorare", chit ca banii aia, surprinzator, erau trasati rasial, pentru cioroii din America si chiar din Africa, asta pe fundalul unor copii desculti si flamanzi, albi, din Kentucky si Tennessee, de care nimanui nu ii pasa. Obama a luat cina cu niste studenti americani: toate erau fete si cioroaice. Nimic in ce priveste criza de la granita nu a fost mentionat; si el a deportat, ba chiar, a construit "custile" acelea, de fapt, in lipsa lor, maimutele amazoniene ar fi stat in asteptare in desert sub soare. Lucrurile s-au ajuns atat de departe incat se insinua si ce sentimente trebuie sa aiba cetateanul de rand fata de Obama: femei albe izbucneau in lacrimi cand ii vedeau imaginea la televizor. Asa de "om bun" era.
Apoi a venit Trump; daca pana acum stirile de genul au fost de nedetectat, erau o complacere la moleseala mintii, acum lumea a suferit o ruptura. Oamenilor li s-a prezentat pentru prima oara fenomenul fake-news: pur si simplu cei din media si-au dat seama ca pot minti si oamenii chiar sa ii creada. Oricum, trebuie sa fii bou din start sa crezi unele stiri; insa poporul american, alb prin excelenta, nu avea in sange mintitul, nici macar ideea de a minti; adica, cum? De ce ai minti pana la urma? Ala a fost momentul in care mi-am dat seama ca americanii au devenit romani. Pun botul la dezinformare, nu ii ajuta capul, exact ca romanii mentionati de mine mai sus, nu inteleg elemente de logica, abstractiuni, silogisme, deductie, inductie, argument, discutie. Practic, li s-a dat de mancare in troaca ca la porci si ei chiar au mancat. Slava domnului de etica evreilor din mass media. Nu numai ca au pus botul; dar au fost si conditionati sa se comporte intr-un anumit fel, sa fie influentati sentimental. O polarizare enorma s-a produs, niciodata in era moderna nu au fost americanii mai divizati.
Apoi a venit Biden; articole din trecut au fost modificate, sterse, sa bata cu realitatea, iar, cap de afis, un articol in care explica ca insasi soarele a iesit din nori cand a iesit Biden afara m-a lovit cu sovietism de care doar un est european putea sa il inteleaga.
Problema
Este ca oamenii sunt tot mai prosti; tot mai boi, tot mai romani. Bineinteles ca si internetul si retelele de socializare fac lucrurile sa fie mai evidente. Crescuti ca niste vite in staur, ce consuma media, filme Holywood si elemente de consumerism, ca figurine cu capul mare, sub socialismul fortat din scoli, unde invata cum trebuie sa sustina LGBT si BLM si sa protesteze impotriva "nazistilor" si trumpistilor, au devenit o simpla masa de consum si de manipulare.
Asa cum remarcase cineva pe o retea de socializare underground, lumea inainte discuta de cine sa voteze in regim de: ce a facut, ce relatii are, ce contracte si cu cine poate sa le faca, ce capi de afaceri au interese si cat pot sa profite de pe urma votarii. Acum a devenit: daca este rasist sau nu. Imediat va deveni daca este pro-vaccin sau antivaxxer. Lucrurile astea sunt puerile si la mintea copiiilor, nicidecum de un domn informat care intelege ce inseamna sa fii obiectiv. Nimeni nu stie ca Trump a construit parti din orasul sau pe gratis, ca patinoarul acela din New York, insa toata lumea stie ca a zis ceva rasist. De fapt, orice argument ce nu este inteles sau contravine mainstream-ului este, desigur, rasist, altfel nu are cum sa fie.
Solutia ar fi scoala...
Un domn
Un profesor, canadian ce e drept, a ajuns sa fie "rasist". Imaginati-va ca lumea imbecilizata la nivelul unui copil de 12 ani care nu intelege o abstractie sau un argument, cand da fata in fata cu Adevarul, pronuntat intr-un limbaj elegant, dar riguros, se panicheaza si primul instinct este de a-l demoniza pe autor. De a-l ataca la persoana. Da, domnul acela, bate nevasta, desigur este un sexist si misoginist, uraste femeile, dom'le, de-asta zice lucrurile acelea pe care le zice, si acum, este dependent de droguri! Desigur ca tot ce a zis a fost o scamatorie, o sarlatanie, neadevaruri!
Nimeni nu intelege ce zice el, de fapt. Tot ce spune este interpretat dintr-un punct de vedere modernist-progresist. La confruntarea sa cu comunistul Zizek, lumea radea si aplauda la absolut orice fraza lipsita de calitati argumentative sau chiar la gesturile lui Zizek. Publicul era in majoritate leftist, venit acolo sa isi confime ideile pre-concepute despre marxism, sa il vada pe Jordan Peterson facut praf, un spectacol, un show.
Ce zice Jordan Peterson insa nu reprezinta vreo ideologie sau religie, chit ca alti socialisti, ca Dan Alexe, l-a comparat cu un guru ce are fan-club, de "indobitociti care il admira ca pe un zeu", inca o data, nereusind sa faca distinctia intre persoana si lucrurile ce le zice. Ce ne furnizeaza Peterson este un instrument uitat pentru a trai cu sens. Cum sa gandesti, cum sa iti pui intrebari, cum sa te raportezi, cum sa intelegi ceea ce faci si de ce faci asta, de ce au facut oamenii asta, de ce au scris oamenii din trecut asta. Vehiculeaza si el, intr-adevar, niste sugestii de comportament, dar asta mai degraba ca nu poti sa il scoti pe mester din profesia lui, nici acasa: el este un clinician, practic, un psihiatru care vorbea cu oamenii sa-i determine sa-si rezolve problemele.
De ce este instrumentul uitat? Pai, pentru ca nu mai avem nevoie de el. Avem consumerism, avem televizoare, laptopuri, echipamente. Nu mai trebuie sa gandim, asa cum gandeam in trecut. Din cauza asta propaganda marxista de azi, stirile fake-news, s-au asternut ca fulgii de zapada pe mintile bietilor oameni; nu au avut nicio sansa. Nu mai trebuie sa citesti mitologia si povestile oamenilor din trecut, avem filme cu transformersi si avengeri. Nu mai trebuie nici sa o intelegi la nivel mintal; caci toate filmele acestea se joaca cu sentimente, nu cu idei: hai ca poate scapa, eroul nostru aproape moare, dar se ridica din nou! Hai ca poti! Sunt golite de idee, de continut, de orice ratiune.
Iar Jordan Peterson ne vine si ne explica filme clasice ca Pinochio in cursul Maps of Meaning si povestile istorice biblice, vazute din perspectiva psihologica - asadar, asta este parte din instrument, in cursul Biblical Series, ambele gratuite pe youtube.
Un exemplu
Tezeu si firul Ariadnei. Acelasi mecanism, acelasi instrument furnizat de Peterson, in a filosofa asupra psihologiei care a creat aceasta povestire din mitologia greaca, civilizatie care ne-a inraurit si pe noi, romanii, atat genetic cat si cultural. Ideea mi-a venit in timpul serviciului, cand faceam corvoada.
Ce reprezinta labirintul, minotaurul, femeia, Ariadna, cat si ghemul sau, firul ei subtire, capabil sa il scoata pe barbat, Tezeu, din labirint?
Taurii sunt elemente de fertilitate in mai toate religiile pamantului: taurul, viguros, sporeste productia de vitei, implicit, de mancare a oamenilor. Este aceeasi statueta de aur manufacturata de evrei din cerceii femeilor, in lipsa lui Moise, la care se inchinau; este aceeasi vaca sfanta din India. Este aceeasi forta de vitalitate din Psalmul 92:10 care ne zice, traducerea mea: Dar tu mi-ai marit penisul ca penisul unui taur salbatic; cu sperma proaspata m-ai inzestrat.
Ariadna este o femeie: gratioasa, fina si usoara. Dar si misterioasa, cu enigmele ei, nu prea bine intelese de barbat. Femeia este cea care simboliza spirite usoare, inaltatoare, divine: Justitia, cea legata la ochi cu sabia si balanta, Athena, zeita intelepciunii, dar si a razboiului, muzele, cele care vin pe neasteptate si fug pe neasteptate, dupa cum vor ele, parcele, ce detin puterea asupra vietii omului, ursitoarele, cele care detin puterea asupra destinului omului etc. Mintea omului, a barbatului, este simbolizata printr-o femeie - nasterea Athenei, iesita din fruntea lui Zeus.
Tezeu este, desigur omul, insa barbatul cu care ne putem identifica fiecare dintre noi, trebuie sa aiba un necaz, trebuie sa aiba o stare mizera, de unde lupta, se chinuie, ca sa invinga. Trebuie sa aiba un tel. La vechii greci intelepciunea era ceva de pretuit; nu erau prosti, iar ca oameni ne-prosti erau ne-naivi. Intelegeau ce inseamna. Exista chiar o ipoteza pentru intrebarea: de ce statuile de mai demult aveau penisurile atat de mici? De ce nu le-ai face mare, sa fie viguroase, sa fie fertile, sa para omul inchipuit de ele un barbat puternic si vanjos? Pentru ca erau asemuite cu forta bruta, fara minte, cu bestiile, cu taurul, iar aici este vorba de oameni inteligenti, a caror minte este usoara si gratioasa ca o femeie. Iar acesti oameni nu pun baza pe penis si pe sex, ci pe intelect.
Ce ne spune acest mit? Pai, cu aceeasi ratiune a lui Jordan Peterson, pe care m-a inraurit iar gandurile imi curgeau ca siroaie de rauri, este lupta omului de a iesi din conditia de bruta, din taurul acela, jumatate taur, jumatate om, care vrea doar sex (cei 3 F: Feeding, Fighting and Fucking), la o persoana mai inteligenta, mai buna, mai umana. Si cum face asta? Pai, surprinzator, grecii credeau ca femeia detine cheia transformarii! Femeia il poate domestici pe om, si nu e mama, ci persoana iubita! Iesirea din conditia animalica se face greu, trebuie sa parcurgi un labirint intortocheat, poti oricand sa te pierzi pe drum, dar, femeia, ti-a lasat in urma ei, ca sa poti ajunge la ea, la sufletul ei usor si gratios, la intelect, la justitie, la creatie artistica, la umanitate, un fir foarte fragil; daca tragi prea tare de el il rupi. Trebuie urmarit, nu trebuie tras, trebuie atins cu usurinta, ca sa iesi la liman.
Este incredibil: aceeasi femeie, obiectul sexual al bestiei, poate fi obiectul inaltator al barbatului. Stiau grecii ce stiau, povestea nu e scoasa din senin, caci se presupune ca insasi limbajul a aparut ca sunete ce le scoate masculul pe gura sa linisteasca femela si sa o pregateasca pentru sex. Borat, in genialitatea sa, "imbarliga" femeia cu "iti iau telefon, televizor color cu telecomanda, haine frumoase, si motor car vehicle".
Ce este Minotaurul? Adica ce face el? Pai, el, in labirintul acela care este de fapt subcontientul intortocheat si adanc al barbatului, el cauta femeia, zbierand infricosator, facand sa ii rasune copitele in ecouri in pereti. Se presupune ca daca ar gasi-o, ar sfasia-o; desigur, ar fute-o, dar in asa fel incat ar vatama-o, ar omori-o. Si nu e vorba de o femeie care persoana individuala, ci de societatea insasi. Caci barbatii nu se lupta cu femeile, cum e prezentata situatia in mintile bolnave ale feministelor, ci femeia si barbatul, sunt in aceeasi tabara, si lupta impotriva lumii inconjuratoare, impotriva animalitatii chiar din ei. Coopereaza: femeia este cea care ii da firul care constituie o cale pana la sufletul ei, iar barbatul este cel care o asculta, urmarind firul delicat, sa nu-l rupa, avand incredere in ea. Minotaurul, prin futere animalica, aleatorie, promiscua, deasa, fara sa tina cont de umanitate, distruge casatoria, distruge familia, regulile societatii; el nu poate fi nici tata, ca sa aiba grija de copiii rezultati, ci merge mai departe, la alta vita. Societatea se prabuseste; Minotaurul sfasie societatea (prin femeie).
Frumoasa ipoteza, nu? Frumoasa filosofie. Mai ales ca este a mea, desi, repet, instrumentul imi este dat de Peterson.
Viitorul
O piata libera se auto-regleaza. Stirile acelea ce insinuau sentimente de ura au fost cu dublu tais: cioroii ataca evreii din Broklyn si aiurea, pentru ca si ei au auzit de marsaviile lor si de traficul de sclavi gestionat de ei. Destramarea politiei atrage cu ea si jafurile magazinelor sau a caselor detinute de bogatasi, oameni cu influenta, evrei. Incet, incet, au aparut stirile care ii prezinta pe cioroi ca ucigasi, executori de oameni albi batrani, doar pe baza urii rasiale, ceea ce acum cateva luni in urma nu existau deloc. Iar unele pagini de Facebook de Politie pun pe sleau pozele cu infractori, 99% din ei cioroi, fara sa le mai pese ca ii face cineva "rasist", ca, ce, cu oameni albi nu pune?
Fenomenul white-flight este in toi, iar condescendenta catre cioroi ai albilor este mai parsiva. Inainte nu prea dadeau mare importanta, covietuirea cu negri erau indiferenta; acum ca au fost hartuiti si facuti rasisti si oameni rai a degenerat in zambete tolerante, dar evitare cu atentie sporita. O colega de serviciu a neveste-mii a facut o petrecere: a invitat pe toate celelalte colege, mai putin cea cioroaica, in tacere. Acest gest nu s-ar fi facut cu cativa ani inainte. Multi dintre albi pleaca din orase in elementul rural: picior de cioroi nu s-a vazut vreodata pe camp, un singur cioroi nu am vazut sa intrebe ceva de agricultura pe toate grupurile de profil de pe Facebook unde activez. In schimb, postarile albilor "cum sa incep o ferma, cum sa traiesc off-grid, unde gasesc comunitati mici si non-diverse" s-au inmultit. Nu as paria, dar in vreo 20-30 de ani orasele or sa dea faliment, odata cu corporatiile consumeriste si diverse, si cine stie sa-si produca mancarea, asa ca in Europa de Est, o sa supravietuiasca.
Piata se regleaza singura.
Jordan Peterson ne aduce lumina cu care putem citi. Si ce putem citi, inca, ho ho! Vechile povesti ce ne-au facut oameni, practic. Ne descoperim umanitatea, ne descoperim pe noi, ne descoperim sensul vietii.
Haideti si voi. Incepem cu Legendele Olimpului si, poate, Biblia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu