vineri, 31 mai 2019

Cimitir pentru bozgori

Bozgor fiind om fara de tara si nu maghiar.

Povestea e complexa: niste unguri au acoperit cu saci de gunoi crucile eroilor romani din razboaiele mondiale. Mare valva pe internet, reactii, nationalisme etc. Un brailean s-a laudat ca a facut doi unguri sa nu-l uite niciodata cand erau in serviciu militar.

Dar, povestea e simpla.

A fost un razboi, niste oameni au murit, iar alti oameni au facut un cimitir, plm, nu puteau sa arunce cadavrele "strainilor" in sant. Nu era vorba de soldati romani, erau unguri si nemti. Nici nu mai conteaza despre ce razboi e vorba, avem de-a face cu cele mai mari lichele aici, sa fim intelesi despre ce "eroi" este vorba. Probabil ca totusi ma insel in ce priveste nemtii, aia erau doar niste executanti disciplinati care chiar credeau in binele final. Nemtii sunt oameni albi; nu sunt rai, sunt doar uniti si hotarati, lol.

Ca orice monument, literalmente, oricare, a fost lasat in paragina de autoritatile romanesti; de ce sa isi bata capul si ce treaba au ei? Doar ei sunt oameni seriosi, nu alta. Asa ca cimitirul, de vreo 100 de ani incoace, n-a contat pentru rromales. Ungurii, pastratori de datini, la fel ca si evreii si sasii, au tinut totusi la el. Ungurii de acolo, chiar daca saraci lipiti, au mai taiat iarba cu coasa si au mai injghebat niste cruci din lemn, ca doar nu e ca si cum taie padurea contra cost sau padurea lor, o taie pe aia a romanilor, nu?

Cimitirul, in zona faina, a mai fost vizitat, a mai prins putin la imagine, nu a devenit monument national, vorba aia, dar daca treceai pe acolo cu masina sa vezi munti si alte cacaturi, mai ieseai afara sa te pisi si sa il vezi, daca tot e acolo. Istorie. Cultura. Memorie nationala. Cimitirul "eroilor" romani era in alt sat. Intre timp, depopularea si gentrificarea a lasat in catunul cu pricina numai unguri. In celalat oras cu cimitirul de romani au ramas romani. Acum, nu stiu daca ati vazut desenele animate acelea cu Baboon si Weasel: babuinul, maimuta proasta, era invidios intotdeauna pe inteligenta si puterea de creatie a nevastuicii. Asa ca urla, smulgandu-si parul din cap, ca si el poate face ca si el e destept ca nevastuica, dar nefacand nimic altceva decat sa distruga, in final, tot nevastuica salvandu-l si impacandu-l cu o voce distinsa de bariton si intelegatoare. Ceva de genul au facut si rromales: au venit din satul vecin si au plantat cruci de beton cu inscriptia soldat necunoscut in cimitirul ungurilor, fix peste mormintele lor.

O sa reproduc integral doua posturi de pe facebook aici, unul dintre ele chiar a aparut pe ceva site local, sunt foarte bine scrise si edificatoare. Primul:

Gata, s-a dezumflat sămânța națională la cei care porniseră cu surle și trâmbițe să gonească maghiarii din cimitirul militar de la Valea Uzului?

Uitaseră, frate, românii patrioți, de Dragnea, Iordache, Dâncilă și compania.

Uitaseră de PSD, datorii la bănci, mâncare, băutură și vedeau in maghiari dușmanii de o viață.

Ca atunci, cu povestea micilor de la Kaufland Odorhei, și acum au apărut politicieni ieftini, dornici de capital politic naționalist și atotștiutori gata să-și dea cu părerea.

Dacă nu vă plictisesc prea mult, fac un rezumat.

In anul 1917 trupele austro-ungare fac repede un cimitir militar unde îi inmormântează pe cei 350 soldați maghiari din Regimentul 10 honvezi Miskolc, căzuți in luptele de pe Valea Uzului.

Ulterior devine cimitir militar internațional prin inhumarea de soldați ruși, germani, italieni, români, sârbi și autrieci, căzuți in ambele războaie mondiale.

Intre anii 1926-1927, Asociația Cultul Eroilor se ocupă de construcția unui gard de delimitare, face alee principală și aduce osemintele a inca 793 de soldați necunoscuți și aici se termină grija românilor pentru acest cimitir.
...
Trec anii, cimitirul militar, aparținând de comuna harghiteană Sânmartin, cade in uitarea autorităților românești și cei care se ocupă după 1990 de ingrijirea cimitirului sunt etnicii maghiari, cu donații și sponsorizări de la persoane fizice și aportul Ministerului apărării ungar.

Brusc, după o sută de ani, primăria PSD Dărmănești din Bacău este cuprinsă de avânt patriotic și se apucă, fără a avea autorizație legală de construcție, de plantarea unei mari cruci pe aleea principală și a incă 50 de cruci de beton, chiar peste mormintele nemarcate ale soldaților maghiari.

Aici a fost marea problemă de fapt, au pus crucile românești chiar peste mormintele soldaților maghiari.

Etnicii maghiari sunt scandalizați de gestul ăsta deplasat și la răndul lor, in semn de protest, invelesc crucile proaspete de beton cu niște pungi de plastic negre.

Si incepe scenariul binecunoscut.

Activistul George Simion, unionist, amic cu Pavelescu de la PNȚcd, simpatizant Tăriceanu si candidat independent la europarlamentare apare pe acolo din senin și spune că extremiștii maghiari l-au omorât prin sodomie groaznică, dovedind acest lucru cu filmare.

UDMR caută și ei să se vaite puțin, că dă bine la votanții lor.

Politicienii români se intrec in declarații patriotarde cu huiduieli la adresa maghiarilor.

Lumea simplă se ceartă pe FB, etc.

In acest timp, ultimul locuitor a plecat din localitatea Valea Uzului in 2017, eroii români au cimitir memorial chiar in orașul Dărmănești iar in școlile românești nici un copil nu mai află de unde provine etimologia numelui Valea Uzului.

Eroii căzuți nu au nici o vină pentru că urmașii lor se lasă manipulați și invrăjbiți, in loc să vadă adevăratul dușman comun.

Si al doilea, cu poze cu tot:
Valea Uzului. Un loc minunat, unde te pierzi in natură, unde auzi doar ciripitul păsărelelor și mai vezi din când în când câinii ciobănești, ciobanii și oile. Însă in Valea Uzului acum multi ani, s-au dus lupte grele și au murit mulți soldați și astfel din 1917, din perioada Imperiului Austro Ungar, există în Valea Uzului un cimitir unde inițial au fost înmormântați soldații decedați în primul război mondial, soldați maghiari din regimentul 10 de la Miskolc, după care li s-au alăturat și soldați ruși sau nemți din al doilea război mondial.

Valea Uzului nu aparține de Dărmănești. Din 1917 începând, cei din Dărmănești nu au făcut nimic pentru Valea Uzului și cimitir. Nimic, până acum când s-au trezit după 102 ani să pună niște cruci.

Prima poză reprezintă schița cimitirului, făcută în 1917, unde apare clar, negru pe alb faptul că locul in care s-au amplasat marile cruci ortodoxe, este de fapt locul unde sunt îngropați soldații maghiari. Pe schiță, in partea stângă jos sunt cele patru rânduri cu numele soldaților (se pare că cei din Dărmănești habar nu aveau de existență ei și au crezut că fac ce vor).Crucile s-au amplasat pe rândurile 1, 3 și 4.

Poza doi, este o captură de sus și se poate vedea clar unde anume sunt acele cruci din beton, adică fix pe mormintele soldaților maghiari.

ste plin internetul de ură din cauza faptului că cineva a acoperit crucile cu saci de gunoi. Ungurii sunt răi, odioși, nu-i așa?



Presa, ce faceți? Cum este posibil să prezentați doar jumătate de știre? De ce prezentați doar efectul? Cauza?? Și uite așa sunteți părtași la ruptura dintre români și maghiari.

Voi ăștia care acum iar ii înjurați de mama focului pe maghiari ați fost vreodată în Valea Uzului? Aveți habar ce lupte au avut loc acolo și cine a murit? Aveți habar că există în Dărmănești un cimitir in memoria eroilor români căzuți în luptă la Dărmănești?

Cea mai importantă întrebare, aveți habar unde este Valea Uzului și ați auzit de acest cimitir vechi de 102 ani până acum???? Sau nu contează, hai să înjurăm.

Eu am fost in Valea Uzului pe 26 august, când este comemorarea soldaților maghiari căzuți în luptă în al doilea război mondial. Am cunoscut și doi veterani de război (asta era undeva prin 2010, azi nu mai trăiesc din păcate) și știu exact povestea locului și a luptelor din August 1944, mi-au povestit bătrânii.

Urlă internetul că ungurii au profanat mormintele "eroilor români" punând saci de gunoi pe cruci. Dragii mei, acolo sunt îngropați soldați maghiari, deci cine a profanat de fapt morminte? Nu cumva noi, punând aiurea niște cruci? Vă deranjează sacii? Îmi pare rău, ar fi trebuit să gândiți înainte să faceți asemenea lucruri.

Dar hai să dăm vina pe unguri și să ne plângem eroii inexistenți.

Hai sa ii judecăm și să îi crucificam, hai să îi scuipam și sa ii facem în toate felurile, asta doar pentru a ne apăra eroii inexistenți.
Intre timp, un candidat independent, a batut drumul de praf pe acolo, s-a filmat cu telefonul contrazicandu-se cu ungurii de-acolo, apoi s-a filmat cum fugea singur pe drum, ai dracului de unguri smecheri, au bagat joc de confuzie, stand pe loc, inainte sa il "bata". N-am pus link aici ca nu merita, e doar el cum fuge singur. Apoi a declarat pe facebook ca i-au fost luate amandoua telefoanele, punand o poza cu el batut, de pe vremea cand era ma-sa tanara si facea centura, sau cu varu-so de la tara. Poza:

Asta e el:

La ceva vreme dupa bataie si razboi, eroul national posteaza pe facebook un filmulet unde leaga panglici tricolore pe crucile de beton: Totul a revenit la normal: acum eroii noștri se pot odihni liniștiți.

Ce-ar mai fi de zis? Multe. Foarte multe. Pungile alea erau de gunoi, intr-adevar, dar nu asta era scopul lor, sa jigneasca mortii, erau noi si curate, ca niste cearceafuri; nu au fost acolo sa profaneze mormintele, care nici macar nu erau de romani, erau acolo ca autoritatile sa ia actiune. Nu, dobitocul ce si-a facut campanie electorala pentru Parlamentul European promovand valori fix anti-europene si anti-diversitate, nu neaparat trebuie invinuit; el si-a facut jocul lui de cretin, iar altii trebuie sa dea socoteala, mai cretini decat el, pentru ca in diaspora tiganul asta a luat un procentaj mai mare decat PSD. Sa nu uitam pe porcul gras si bozgor care avea tricou cu Ungaria mare... Dar uitati-va la crucile alea. Cele puse de maghiari tocmite frumos, din lemn, ca niste troite de demult. Uitati-va la cele puse de romani: betonul comunist sufocant din fundalul constiintei abrutizate a romanilor, fara forma, fara vlaga, lipsit de gust, zgarie ochiul si sufletul, ceva injghebat in graba si nepasare, doar sa fie ceva acolo, "nu doar ungurii astia, dom'le, le aratam noi!". Bineinteles ca nu ma doare de "linistea mortilor", ca doar nu e ca si cum acolo ar fi oameni, ma pis pe ele ramasite - dar acolo sunt idei.


Dar nu, nu asta e scopul articolului - explicatia dedesubturilor povestii. Si nu, scopul nu e sa promoveze despartirea, pentru ca nu a fost vorba de unire de la bun inceput - eu am fost obiectiv si am facut ambele tabere triburi de maimute asiatice; nici extrema cealalalta, sa promoveze maghiaromania si pacea si solidaritatea si alte cacaturi - lucrul asta e cretin, nu e realizabil si, iarasi, eu ma pis de peste ocean cu bolta in partea aia a lumii ce nu are de-a face cu Europa si e locuita de animale.

Scopul era demonstratia: asa se face si, de fapt, asa s-a facut. Unguri peste romani, romani peste unguri. Sute de ani in urma tot ce a fost roman si mai rasarit a fost declarat ungur. De fapt, absolut orice alta natie - totii artistii si oamenii mari au avut alta etnie in Regatul Ungar. Romulanii, la fel, numai ca mai violent si mai dezgustator, pe cat i-a dus mintea sa faca. Secole de ani. Tineti minte cand vorbeam in Cum le dau romanii in cap la unguri - cum mi-am dat seama din limbaj de minciuna romaneasca? Cand au masacrat romulanii 600 de unguri, femei si copii, si apoi au scris "romanii stateau linistiti pe iarba, dand sa imbuce ceva, in afara satului, iar ungurii perfizi au iesit din sat si din biserica unde erau ascunsi si i-au atacat", asa, din senin? Tineti minte cum ungurii declarau ca "noi le-am facut scoala la romani pe vremuri, nu vroiau sa invete nimic, nu se prinde nimic de ei, sunt prosti" cand ei interziceau scoala la romani, ca sa ii poata domina si subjuga? Intre timp ce ii faceau "tigani"? Repet, chiar si in prezent argumentul ungurilor este ca ei au intretinut cultural Transilvania, iar romanii nu au reusit sa-si faca un liceu sau o universitate, numai pana tarziu. Ghici pana cand? Cand a devenit Transilvania Romaniei. Explica-i melteanului peste 50 sau 100 de ani ca acolo nu sunt ramasite omenesti de soldati romani si ca sunt, de fapt, de unguri. Ca doar el iti va tura motorul: "se stie de cand e bunica-meu, taica-meu si ... , doar ca ungurii au vrut sa acopere realitatea." 

Asa se face razboiul cultural. Exemplu elocvent. Bagati la cap. Eroii aia sunt romani. Iar peste inca 100 de ani cearta asta se prezinta ca "dovada" si "argument" ca acolo erau ingropati romani iar ungurii au vrut sa ii dezgroape.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu