sâmbătă, 18 mai 2019

Saracia romaneasca e genetica

A devenit cumva o tendinta, poate chiar presiune sociala, a unor oameni care se cred celebri, gen au studiat la Litere, se cred literati, au scris o critica-doua, care, in absenta completa a altora, stralucesc, sa se declare de stanga. 

Insusi ilustrul Dan Alexe, prea drept in vorbe (joc de cuvinte - le spune asa de oblu incat pare de dreapta) s-a declarat de stanga, dar o stanga curata, elevata etc, la fel cum orice alt leftist explica ca toate tarile socialiste nu au implementat cum trebuie socialismul. 

Un asemenea de specimen este porcul roscovan poet si critic Stefan Baghiu, un puber caruia, dupa ce i s-a crescut salariul si cota pe piata, osanza de pe fata ca niste buci a inceput sa se franjureze pe marginile pometile ca a unui buldog. Combate intelectual dreapta cea rea si inumana prin share-uirea pe facebook a articole de gen: Daniela Gabor despre zona euro, ba chiar a si pus si un teaser in comment:

Zona EURO pentru toți, explicată de Daniela Gabor: Ţările care au intrat în zona euro au crezut povestea asta de dreapta, şi au renunţat la politici monetare şi de curs de schimb. Comisia Europeană şi BCE nu au avut instrumente să frâneze dezechilibrele macroeconomice care s-au creat înainte de 2008: ţările nordice (de tip Germania sau Olanda) au devenit din ce în ce mai bune la exportat în ţările din periferie, care au plătit pentru importuri, şi pentru bulele imobiliare, prin împrumuturi pe care băncile lor le-au luat de la băncile din ţările nordice. E că într-o familie unde unchiul bogat îţi zice: îţi dau împrumuturi să îmi cumperi produsele. Şi dacă eu îi răspund: a, stai, modelul ăsta nu e bun pentru mine, aş vrea să îl schimb ca sa cumperi şi tu de la mine, unchiul zice: păi scuze, noi credem în piaţă liberă, nu ai voie să faci politici industriale să schimbi modelul. Când a venit criza din 2008, ţările care s-au bazat pe credit că să crească, s-au văzut nevoite să taie din deficitul de cont curent şi să îmbunătăţească competitivitatea. Cum se poate face asta, întreabă Stiglitz, dacă nu ai la dispoziţie nici politici monetare, nici de curs de schimb, şi nici politici fiscale anti-ciclice? Tai salariile, fără să pui întrebări incomode de genul „păi şi unchiul asta cam trăieşte pe spinarea noastră, cam taie şi spânzura cum vrea la noi in familie?“.
Si singurul motiv pentru care il pun aici este pentru ca articolul este un balegar de doctrina socialista si mai degraba scapati citind randurile sintetizatoare de mai sus decat articolul in sine. Nu este nicio informatie relevanta acolo, numai lauda, cersire de atentie, cine mi-s io, cum ar trebui sa faca treaba puterile europene, limbaj de lemn ("e foarte simplu"), virgula inaintea lui "si", limbaj incoerent si gresit gramatical. O pizda care i-a luat la alta pizda interviu.

30% din articol este adulatia balabustei, iar din primul paragraf ne dam seama ce avem de mancare:
Daniela Gabor, profesoară de economie şi macro-finanţe la Universitatea West of England, Bristol, şi candidată pentru europarlamentarele din lista Demos despre importanţa băncilor centrale în timpuri de criză, despre nevoia de reformă în zona euro, despre colaborarea ei cu Joseph Stiglitz şi cercetarea finanţelor din zona gri.
 Se stie ca daca ai studiat in Vest esti desteapta si daca ti-ai lipit pizda de un cercetator oarecum celebru de acolo automat si tu capeti #valoare. Este un motiv pentru care economistii sunt apolitici, dar se pare ca in mintea jurnalistei ideea de a fi candidata din partea platformei socialiste Demos, cu fonduri suspecte venite de peste ocean, gen #diversitate #equitate, SJW etc, i-ar conferi o calitate. Imaginea ce o am in minte este a unui indian (renumiti pentru a defeca in strada) care face de mancare cu mana goala si tot amesteca in oala cu degetele. 

Limbaj de lemn cat cuprinde, mai ales trantind romanescul "e foarte simplu, ce, nu stii?!":
În modelele tradiţionale ale băncilor centrale, sectorul bancar transmite deciziile de politică monetară, şi le face pentru că banca centrală controlează preţul banilor cu care băncile se împrumută între ele pe piaţă interbancară. Foarte simplu – controlezi preţul rezervelor bancare, influenţezi condiţiile de creditare, cererea agregată, şi inflaţia. La fel de simplu şi în criză – băncile nu mai au încredere una în cealaltă, şi cum nu vor să se împrumute, creşte rata dobânzii interbancare. Atunci injectezi rezerve pe piaţă bancară, scade rata dobânzii, se reduc presiunile de lichiditate, se restabileşte încrederea.
Betafagoteala si vanatoare de personalitate:
Mă bucur că mă întrebi de Stiglitz, pot să notez cu această ocazie că în luna martie 2019 am lansat la Bruxelles raportul „Rescriem regulile pentru economia Europeană“, scris de Joseph Stiglitz în colaborare cu o serie de economişti, printre care mă număr şi eu.
Politizarea apoliticului si amestecarea de mancaruri profitand de ignoranta:
În esenţă, diagnosticul lui Stiglitz se aliniază cu mesajul campaniei DEMOS pentru alegerile europarlamentare. Noi în DEMOS suntem pro-Europeni
Ceea ce e echivalent cu "natura/matematica/Dumnezeu/insert here any reality este de stanga (sau dreapta - sau se supune vreunei ideologii inventate de om)". Dar Sfinte Sisoie, tiganca imputita mai continua si cu asta:
Diagnosticul lui Stiglitz este următorul: zona euro a fost creată după idei economice de dreapta.
[...]
Ţările care au intrat în zona euro au crezut povestea asta de dreapta, şi au renunţat la politici monetare şi de curs de schimb.
Unde minte cu non-salanta ca UE ar fi de dreapta; toata ideea UE si conceptia UE si structura de conducere si politicul si economia SUNT DE STANGA, intotdeauna au fost, de acum 50 de ani in urma cand Germania si Franta si-au pus resursele de carbune sau plm stie impreuna, sa le exploateze impreuna, pana in prezent, la un Macron socialist si o Germanie de welcome-refugees. Ah, si cu viitoarea conducere parlamentara romaneasca - ii lasam pe toti la bord, chiar daca sunt cretini si saraci, pentru ca #egalitate. Sa spui ca UE este de dreapta inseamna ca ai o vaga si deformata cunoastere a realitatii. Nu ma surprinde cat de cat enormitatea afirmatie, se stie ca avem profesori de internationala anvergura, fizicieni, doctori, care ne explica, aducand adevarul ca o lumina in mijlocul oamenilor napastuiti, concepte ca suflet, viata dupa moarte, adevar, Dumnezeu, destin etc. De fapt, cred ca nu exista niciun roman asa-zis de stiinta caruia nu i s-a luat interviu ca sa aduca argumentele existentei lui Dumnezeu si a fericirii dupa moarte. 

Urmeaza un exemplu incorerent care ne arata cat de redusa mintal este dobitoaca:
 ţările nordice (de tip Germania sau Olanda) au devenit din ce în ce mai bune la exportat în ţările din periferie, care au plătit pentru importuri, şi pentru bulele imobiliare, prin împrumuturi pe care băncile lor le-au luat de la băncile din ţările nordice. E că într-o familie unde unchiul bogat îţi zice: îţi dau împrumuturi să îmi cumperi produsele. Şi dacă eu îi răspund: a, stai, modelul ăsta nu e bun pentru mine, aş vrea să îl schimb ca sa cumperi şi tu de la mine, unchiul zice: păi scuze, noi credem în piaţă liberă, nu ai voie să faci politici industriale să schimbi modelul.
[...]
Tai salariile, fără să pui întrebări incomode de genul „păi şi unchiul asta cam trăieşte pe spinarea noastră, cam taie şi spânzura cum vrea la noi in familie?“.
Capitalismul nu e o familie si nici nu exista relatii similare cu cele familiale in capitalism. Exista chiar un logical fallacy specific pentru aceasta categorie de prostie, analogiile, dar a carui nume imi scapa acum. Gen Iisus, "imparatia cerurilor este o ca samanta de mazare, acum este cea mai mica dintre seminte, dar va creste mare ca cel mai mare copac" - care dau senzatia de ceva complex, ceva acolo, de neinteles, dar inteligent si rational totodata. Daca e vorba de continuat comparatia, pot sa adaug si eu ca a uitat sa mentioneze ca unchiul bogat lucreaza 8 ore pe zi de luni pana sambata iar nepotul sta acasa si se joaca pe xbox-ul cumparat din banii imprumutati de unchi. Cam ceea ce face acum Romania, doar ca plateste pensii si salarii de buget in timp ce un grup mic comunist isi trag partea pe spinarea tuturor, saracindu-i si tinandu-i in mocirla. Continuam si mai uluitor:
Şi să fim clari, Germania face ce vrea ea, adică aplică doar altor State Membre regulile de familie funcţională. De exemplu, Germania e de vreo câţiva ani buni incapabilă să respecte o regulă simplă în UE, care penalizează dezechilibrele economice excesive. Regula e simplă: în familii cu aceeaşi monedă cum e zona euro, nu poţi avea ţări cu surplus de cont curent excesiv în fiecare an. Dacă vrei să funcţioneze bine familia, trebuie să importe şi unchiul de la rudele sărace, să poată şi ele să iasă din sărăcie. Asta ni s-a promis noua, romanilor, intraţi în Europa, câştigaţi convergenta. Dar unchiul are putere economică şi politică în zona euro. În loc să joace după regulile comune şi să facă expansiune fiscală şi să crească salariile că să crească importurile, face pe generosul şi dă împrumuturi în situaţii de criză rudelor sărace, dar numai dacă rudele sărace strâng cureaua şi mai tare, tăind salarii şi privatizând servicii publice (pe care, ironic, câteodată le cumpără tot unchiul prin companiile sale).
unde ni se spune ca Germania a incalcat o recomandare a UE, si ca oamenii albi si vestici sunt rai, imperialisti, tin in jug tot restul Europei, indraznind sa faca bani si exporte mai mult decat ceilalti. Deci e vorba de o conspiratie a “tarilor bogate si rele” asupra necajitei si tot timpul asupritei Romanii. Nu e ca si cum Romania are fix aceleasi drepturi egale si beneficii de pe urma UE. Nu e ca si cum Romania are cea mai mica absorbtie a fondurilor europene din UE, iar singurele care vin se pierd pe coruptie, spaga si hotie. Nu e ca si cum in tarile alea se organizeaza oamenii, nu isi dau tepe/mint, nu sunt corupti si, mai ales, lucreaza, iar romanii sunt o specie de oameni inferiori si de cacat. Nu. E o conspiratie. Ceilalti sunt de vina. Fac mai multi bani si exporta mai mult. 

Numele de Gabor este de tigan. Sunt din Targu-Mures si stiu ce vorbesc. Undeva, in genealogia balabustei, a fost un barbat rrom, de undeva din Ardeal. Se stie ca rromii sunt exemple de corectitudine si demnitate, ei au construit Roma (de-acolo au numele) si au creat tot sistemul lor politic avansat, senat, republica, legi si justitie. Putem observa si in prezent modele de oameni de origine rroma, atat la noi, cat si peste tot in Europa. Eu spun "nu" rasismului, dar as prefera ceva cu gaz daca se poate, un tziclon be, gen, ca sa scapam odata de prejudecata asta rasiala atat de ignoranta in timpurile noastre luminate de diversitate si armonie. Asa, ca sa nu se apuce tiganii de dat lectii la albi.

Explicatia

Mie imi place istoria, dar o anumita parte din ea. Imi place sa citesc motivul, le pourqui-ul, din spatele povestilor. Imi place care are logica si e ca si cum ai descifra o ghicitoare, un puzzle sau o integrama. Si anume ca romanii, ca neam, sunt cretini si net inferior celor din vest, asa cum am zis-o pana acum. Nu e un singur motiv, ci mai multe si mai complexe, care au concurat unul cu celalalt.

Si ca sa intelegem in adancime, aici puteti citi despre cum relieful muntos si clima i-a facut cumva izolati pe oameni. Si despre cum pascutul oilor nu era atat de solitant mintal fata de agricultura, ba chiar ii impingea pe sateni sa capete caracteristici agresive, intolerante si sa se casatoreasca intre ei (intre verisori). Mai apoi, vestul a avut ceva ce se numea sistem manorial (un fel de mini-imperiu la tine acasa, unde un lord dadea cu imprumut pamantul celui care se dovedea istet si harnic, capabil, care avea si progenituri mai incolo), apoi sistemul feudal, apoi imperial samd, lucruri ce au lipsit cu desavarsire in Romania. Despre Europa de Est si sistemul familial, care contribuia la casatoriile inter-familii, se poate citi aici. Nu numai atat, cercetatorii (aia care au scapat linsarii, desigur, pentru ca chestiile astea nu se spun in public, fata de pseudo-cercetatorii ca tiganca nespalata de mai sus), chiar au desenat pe harta ceva ce se numeste linia Hajnal - zona de delimitatie intre oameni (care sunt cei vestici) care s-au casatorit in afara familiei pe motive de capacitati, si ceilalti oameni (ne-albi, mai mult maronii), care au preacurvit cununadu-se cu verisoarele lor de gradul 2 si 3. Si da, linia aceea explica diferente de IQ, saracie, coruptie, nivel de individualitate, democratie, voluntariat, ba chiar nivel scazut de sinucidere.

Atat. "E foarte simplu", nu? Romanii sunt produsul futerii dintre verisori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu