duminică, 10 noiembrie 2019

Frumusetea vine din interior si se manifesta vizibil in exterior

Vedeti voi, daca vreti sa fiti lideri, trebuie sa aratati bine. Political correctness-ul secolui trecut ne-a "educat" cu vorbe frumoase gen "frumusetea trebuie sa fie interioara" et Co. De fapt, nu chiar. Mai erau cativa cinici clasici care graiau adevarul prin niste glume, ca sa nu fie trosniti dupa aceea; altii, ca Oscar Wilde, plateau cu aceeasi moneda, cu vorbe gen citate, ca sa fie pure de orice rautate, incluse in text: "alegeti prietenii dupa aspectul fizic, sa fie frumosi, iar dusmanii dupa inteligenta, sa fie destepti". La noi, la romani, a fost intotdeauna mai pe taraneste si pe un ton batjocoritor, ca asa e la noi. Zaharia Stancu, in romanul sau semi-autobiografic, Descult, ne descria durerea ca era respins la scoala didactica pentru ca era... schiop. Nimeni nu a vrut sa ii spuna de ce, iar el era deznadajduit si pornit impotriva sansei, ursitei si a universului, pana cand i-a explicat cineva, ca sa ii ofere resemnarea dorita. "Vezi tu, esti schiop, iar profesorii nu pot sa aiba niciun cusur, niciunul." In nuvela semi-istorica Ursita a lui Hasdeu aflam ca traditia moldovenilor il respingea constant pe Bogdan, fiul lui Stefan cel Mare, ca voda, pentru ca... avea privirea crucisa. Ultimul scandal oarecum ilar, era cu baiatul cu sindromul Down, care a reusit sa sa se claseze peste 60% dintre elevii romani, luandu-si bacalaureatul, care era respins de la... facultatea de teologie. Luati peste picior, inaltii intelepti ortodocsi, nu prea stiau ce si cum sa zica ca sa nu jigneasca... "Doamna draga, stiu ca sunteti mama si ca pe el asa l-a lasat Dumnezeu, a fost un dar de la Domnul, dar intre noi, in treburile astea pamantesti, copilul e handicapat."

Ce ti-e scris in frunte ti-e pus. Dar nu incercati cu teorii complicate sa intelegeti zicala, ca de obicei, ca in traducere brutala nu inseamna nimic altceva "dupa fata se cunoaste omul" sau "ai fata de prost" a lui Cheloo cand aude ca jurnalistii au folosit cuvantul "drog" pentru o banala iarba. Profesoara mea de fizica avea o vorba: "se vede buna cresterea pe fetele elevilor" - la prima intalnire, subliniand faptul ca nici nu trebuie sa sa se discute in prealabil cu noi ca sa ne cunoasca.

Vrei, nu vrei, trebuie sa arati bine ca sa ai succes in functii cheie, fie aia ce o fi: inteligent, generos, binevoitor, familiar etc. Trebuie sa se vada in privire; "ochii sunt oglinda sufletului", scria pe o oglinda la o casa de copii. Manager, profesor, preot, CEO, politician, lider de grup, sef de clasa, staroste - orice iti vine in minte. Cand am iesit la o cafea cu o corporatista cativa ani in urma, discutie profesionala, i-am trantit o revelatie spontana, cand ne plangeam de sefi: toti managerii sunt alesi pe baza de cat de aratosi sunt. Uimita de adevarul meu, mi-a confirmat.

Acum cateva zile, cum, necum, am aflat ca mandretea asta de fata este deputat USR - e din orasul meu, Tg Mures. De obicei, se rade de fetele cu breton ca sunt feministe proaste si ca au breton. piticigratis zicea ca fetele cu breton ar trebui luate cu capul in jos si folosite ca harlet, sa le arunci in groapa si sa le astupi sa nu le mai vada nimeni. Nu si in cazul asta. Bretonul e nesemnificativ, ba chiar as jura ca nici nu l-ati observat pana cand l-am mentionat. Eu mi-as lasa parul, asa, rebel, sa acopere cat mai mult din fata.

Aici e poza originala de pe site-ul de prezentare.
Aici i-am intors ochii pe verticala. 
Aici i-am schimbat ochii intre ei.
Aici i-am intors pe orizontala, daca nu ma insel, ca nu mai pot fii sigur de ce am facut.
Iar aici am folosit efectul mirror:
Chiar daca am lucrat in paint rezultatul e clar: orice manipulare foto as face tot ar arata mai bine decat in poza originala. Si repet, am lucrat in paint.

Imi amintesc ca am vazut-o de cateva ori, fara sa fii vorbit vreodata. Lucra ceva la TVR, era jurnalista. Asta e textul ei de prezentare de pe site:
Educaţia înseamnă progres!

Sunt un vremelnic parlamentar implicat în comunitate.
Aici, la noi acasă, români și maghiari, avem nevoie de unitate. Cu toții avem nevoie de spitale noi, școli renovate și drumuri fără gropi. Toate acestea pornesc de la educație.
Dacă avem oameni educați, cinstiți și cu bună credință, avem și școli, spitale, autostrăzi. Mă întâlnesc în fiecare zi cu mulți dintre dumneavostră și toți îmi spuneți același lucru. Că avem nevoie de schimbare, că avem nevoie să ne dezvoltăm orașul, județul.
Prin activitățile mele din fiecare zi, reușesc să schimb mentalități. Da, știu, mentalitatea nu se schimbă peste noapte, însă progresul nu vine singur. Putem progresa împreună! Știți cum se spune, unde-s doi puterea crește!
Eu sunt persoana care aduce unitate orașului și județului pentru că de prea multă vreme alimentările politice cu scop electoral ne-au ținut dezbinați.
Avem datoria, noi cu toții, să le oferim copiilor comunității noastre oportunități de a rămâne acasă unde să se simtă împliniți și mândri că aparțin acestor locuri.
Mi-au murit doi neuroni cand am citit. Cu greu, dar am reusit. Textul e compus din fraze complet aleatorii si lipsite de legatura intre ele, sunt din alea stereotip pe care le repeta politicienii la televizor. Cuvinte magice: drumuri cu gropi, scoli, cinstiti, educatie, autostrazi, spitale, progres, dezvoltare, copiilor nostri, asa, ca sa te atace la subconstient. Aici e definitia cuvantului vremelnic:
VREMÉLNIC, -Ă, vremelnici, -ce, adj. De scurtă durată; temporar, trecător; instabil; efemer; vremelnicesc. ♦ Spec. Care are o viață efemeră. – Vreme + suf. -elnic.
Ati mai intalnit vreodata vreun politician vremelnic? Eu nu, dar se pare ca cica e o calitate rara. Ea o detine. Sa speram ca nu crede ca e "de lunga durata, persistent in timp" ca atunci ne-a luat dracul pe toti.

Ceea ce ma izbeste este ca foloseste de doua ori, nu in acelasi paragraf, ca in aceeasi fraza(!) acelasi cuvant. Doar nu e ca si cum e jurnalista sa stie fineturi din astea, reguli elementare de scris, ce te invata fix la facultatea de profil, anul intai. Schimbam mentalitati, desi mentalitatile astea ne dau de furca! Progresul nu vine de unul singur, dar putem progresa impreuna! Sfinte Sisoie, ce de prost gust e textul lui Sisoie. Doar nu e greseala din aia adevarata, gramaticala, cum ar fi daca ai pune virgula aiurea, nu? Nu? Prin activitățile mele din fiecare zi, reușesc să schimb mentalități.

La noi acasa la unguri. Asta e departe de a fi expresia adecvata. Inteleg ca ai un domeniu anume de competenta care e plin de minoritățuri din astea, dar totusi... Relatia dintre romani si unguri e mai mult decat rece, doar ca se evita, iar orice roman educat si mai mult decat educat, gandeste, chiar daca nu o spune cum a spus-o Radu Banciu (muresean si el), ca Romaniei i-ar sta mai bine fara unguri. Nu ati crede, dar vorbele lui Banciu chiar pot fi puse in context, el facea o comparatie intre Ungaria sovina care nu accepta cotele de refugiati, aidoma vorbelor lui Victor Orban, care a zis gen "arabii sa stea la ei acasa". Primul e urat si e xenofob; al doilea este venerat si patriot. Asa ca trebuie sa fii atent cu dublul standard al ungurilor perfizi, cat si a dacilor care si-au luat cimitirul inapoi.

Nu, nu poti sa zici la noi acasa, romani si unguri; ungurii nu te cred iar romanii te urasc. Inteleg ca vrei sa unesti spiritele, dar nu prea este nimic de unit aici. Doar naivii sau prostii cred asta, iar cei cu scaun la cap nu destainuie adevarul pe sleau. Maghiarii nu sunt romani si nici macar nu se simt ardeleni, adica locali. Ei se simt unguri, apartinatori ai Ungariei Mare. Casa lor nu e Transilvania sau Romania, e Ungaria. Dorinta lor cea mai mare e sa vina Ungaria peste Ardeal, ca inainte, caci manifesta melancolia Regatului de altadata, asa cum manifesta melancolia dupa comunism basinosii romani. Ca veni vorba de ei, nici aia nu se simt ardeleni intr-un fel; ziua nationala e cea a Unirii, in detrimentul Ungariei, si nota bene, tot patriotismul si nationalismul romanesc s-a nascut... ca impotriva a Ungariei mari, in umbra fricii de amenintarea ei anti-civilizatoare si lipsire de libertati si drepturi. Casa nu poate fi comuna, altfel ne pisam pe cei mai mari eroi romani, gen Avram Iancu cat si zeci de capi ai tuturor rascoalelor ardelene pana la el, inclusiv secuiul Gheorghe Doja.

Ca tot veni vorba de familii comune... pentru ca sunt multe, inclusiv a mea, romani cu nume unguresc tipa "muie bozgori" si unguri cu nume romanesc vorbesc limba romana stalcit. Asa, sa ne intelegem ce inseamna progresul comun unor natii ambele complet ne-coabitabile una cu cealalalta. Romanii si ungurii niciodata nu au "lucrat impreuna", cum viseaza ea, fiecare traiesc in paralel cu mini-societatile lor; nu exista oameni de cultura micsti, iar in institutii si in firme private angajarea se face sanguin, APIA, Salvamont, motivul infiintarii SRI... targumuresenii stiu. Nici macar pentru maghiarii cu suflul Domnului in ei nu exista romani, episodul cu straiele papei ne-a aratat asta. Si poate ca sunt eu mai subiectiv... dar eu cred ca problema e la unguri. Nu de alta, dar romanii s-au dovedit a fi foarte integrabili in toate tarile Europei cat si aiurea, cu toate defectele lor. In schimb, "ce-mi place de ungurii astia!" nu a spus-o absolut niciun vecin al Ungariei. In Serbia, daca fac ungurii la ei ce fac la noi, cu steaguri negre de 1 Decembrie si drapele unguresti, se lasa cu geamuri si capete sparte. Slovacii au interzis imnul si orice manifestare ungureasca. Lucrurile in Ucraina s-au inrautatit enorm, caci si ucrainienii au votat ca toti cetatenii sa cunoasca limba lor, cu dedicatie, evident, iar ungurii de acolo au sarit muscati de cur ca li se inchid scolile, cum o fac in Romania, desi scoli exista berechet. Cu austriecii e mai veche povestea, ei sunt care au creat Ungaria si care, apoi, uimiti de neobrazarea si lauda de sine a lor, au faramitat-o. Ungaria in prezent nu mai este considerata tara cu valori europene si UE ar renunta bucuroasa la ea, daca nu ar fi bataia de cap si paguba financiara. Oricum, nimeni de la Brussels nu ii mai baga in seama, ceea ce e bine, ca depuneau rapoarte mincinoase cum ar fi discriminati pe banda rulanta.

Cea mai eleganta miscare este sa eviti cu totul povestea si expresii de gen. Asta face toata lumea: se uita in alta parte si isi vede de treaba. Asa ca, aici, la noi, acasa, in Ardeal, toti suntem gospodari. Ah, uitasem total si de... sasi, care au construit in totalitate Transilvania urbana, si de tigani, care sunt extrem de numerosi. Ce, ei nu sunt oameni? Nu sunt romani? Nu intra la calcul? Doar romanii si maghiarii?

Educatia inseamna progres. Dar oare e adevarat si corolar? Progresul poate insemna educatie? Haide sa urmarim campaniile explicate ale d-soarei. Pardon, doamna. Incredibil, e casatorita. Pe site-ul USR, isi face prezentarea, incepand cu cel mai mare atuu al ei:
Eu sunt Lavinia! Am 35 de ani, sunt casatorita si candidez din partea USR la Camera deputatilor.
Ma rog, cu asa fata ca curu, inteleg ca aia ar putea lesne trece cea mai mare realizare a ei. Imi aduce de-aminte de un banc cu un baiat care nu isi mai aduce de-aminte daca a facut sex oral sau anal. Deci daca a reusit asta inseamna ca e capabila de orice. Dar divagam.

Campania anti-droguri. 

Nu glumesc, nu e vorba de lipit afise cu fetele oamenilor cum arata inainte si dupa adictie, asa cum se face in orice tara normala si care sunt bestial de eficiente. Alea costa timp si bani, doar nu stai ca prostul pe strazi si in scoli sa le lipesti. E mai usor sa scrii in word un rezumat la un eseu de clasa a 8-a si sa il prezinti ca proiect de lege:
Incriminarea produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive – inițiativă legislativă

Am depus propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 143/2000 (republicată) privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare, precum și a Legii 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare. Prin această propunere legislativă se dorește incriminarea produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive.         
Inițiativa este semnată de deputați din toate grupurile parlamentare.         
Viața unui tânăr nu are culoare politică și este de datoria noastră să ne protejăm copiii.
Motivele care stau la baza acestei propuneri legislative:
  1. Instituțiile de învățământ din România se confruntă în momentul de față cu o foarte mare problemă și anume consumul de droguri și de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
  2. Dealerii de droguri și de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive au început să comercializeze astfel de substanțe în incinta școlilor și a parcurilor frecventate de minori, întrucât aceștia, datorită vârstei fragede sunt mai ușor de influențat, iar din dorința, specifică vârstei, de a experimenta, devin foarte ușor dependenți de astfel de substanțe, abandonând școala, generând conflicte cu părinții sau cu profesorii.
  3. Nevoia de a-și procura doza zilnică, îi determină pe unii dintre aceștia să-şi vândă bunurile personale, ale părinților, prietenilor sau efectiv să predea aceste bunuri dealerului stradal contra unei doze sau să-și amaneteze bunuri personale sau ale rudelor pentru a obține banii necesari. Totodată, unii consumatori ajung în starea de a comite infracțiuni de felul tâlhăriilor sau furturilor, în vederea obținerii banilor necesari pentru doza zilnică.
  4. Substanțele comercializate de către traficanții de droguri și de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie un real pericol pentru persoanele care consumă astfel de substanțe, provocând dependență.
  5. Pericolul constă în faptul că aceste substanțe sunt asemănătoare drogurilor de mare risc, însă la un preț mult mai accesibil pentru consumatori și mult mai ușor de procurat pentru dealeri.
  6. Sunt obținute sume uriașe de bani de către cei care comercializează astfel de substanțe, deoarece cererea pe piață este foarte mare, rezultată din dependența consumatorilor, prețul în stradă a unui produs fiind foarte accesibil oricărei persoane (de exemplu prețul variază în funcție de intensitatea efectelor și concentrație, între 20-100 de lei).
  7. Datorită dealerilor stradali care își comercializează marfa în locuri publice și a persoanelor interesate de droguri și de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive pe care le consumă în locuri publice, parcurile, școlile, locurile de joacă pentru copii, scările și gangurile de bloc, nu mai prezintă siguranță pentru locuitorii orașului.
Doamna a trecut pe alt nivel al "facerii de bine public" si al "implicarii in societate"; nivelul 1 sunt aia ce voteaza, mai ales diasporenii, de fac poze si se aplauda pe facebook in grup, cat de mult bine au facut ei din strainatate sau din pauza de rupere de pula ce ii caracterizeaza tot restul anului. Aici e si mai si: faci legi, dom'le, sa ajuti societatea. Nu e ca si cum nu ar fi deja legi de droguri. Tu faci o lege anti droguri pentru droguri care nu au fost prevazute ca droguri inainte. Ca nu se poate updata lista prin HG sau OUG in fiecare an. Dar, tulburator, ma insel: nu e vorba doar de droguri. Ca de orice ce ar putea sa iti provoace senzatii. Nebuna, prin "incriminarea produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive" vrea sa treaca in afara legii prenadexul, toate vopselele pe baza de lac, ciocolata, cafeina, coca-cola, chili, branza, usturoiul, bananele, zorelele, zeci de plante ce cresc in mod natural si sute de lucruri ce ne inconjoara in mod normal. Ce ne facem cu alealalte zeci de medicamente ce se dau fara reteta la farmacii? Daca bei prea multa apa delirezi; daca sari peste o masa doua si iti scade glicemia sau ai o cadere de calciu la fel. Ce ne facem, incriminam apa si pe aia ce nu mananca? Vacile sunt infractoare, pentru ca, vezi tu, daca mirosi o balega de vaca proaspata te droghezi, iar asta nu o stiati. De fapt, ar trebui sa controlam urinarea; ne pisam in paharel si il ducem la sectiile de colectare reglementate de stat. Ce facem cu... sexul? Cu laba? Ne mor copiii ca Grasshoper, Dumnezeule, sa facem legi si impotriva asta, sa se zica explicit sa nu cumva te spanzuri cu pula in mana uitandu-te la porn. Nu e ca si cum ar da idei, eu de exemplu acum stiu unde trebuie sa ma duc si cati bani sa iau la mine sa iau droguri. Maine, toti, cu coasa, mergem pe camp sa taiem jos matragunile si salviile. Iar de acum inainte, ne vom opera fara anestezice, sa ne simtim patrunsi cu adevarat de litera legii.

Slava domnului ca nu ducem lipsa de politicieni din astia corigenti care nu au habar de mediul inconjurator care ne apara impotriva "pericolului drogurilor". Asta are mare priza la public, in special la aia 90% de romani din mediul rural care isi fac creierul praf cu posirci si spirturi complet legale in bombe comunale. Drogurile, balena albastra si ambulanta neagra ce fura organe in cardasie cu americanii, dom'le, aia e sunt pericolele, diavolul cu care lupta credinciosii ordodocsi ai Olteniei si Moldovei rurale. Trebuie sa cunoastem cu ce ne luptam, asa ca la dezbatere au participat:
reprezentanți ai gimnaziilor și liceelor din Tg. Mures, directori de școli, consilieri școlari, consilieri educativi, medici de medicină școlară, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al Județului Mures, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Mureș (DIICOT), Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Tg. Mureș, Inspectoratul de Politie Județean Mures, Direcția Județeană de Informații Mureș, Primăria Municipiului Tg. Mureș, Poliția Locală Tg. Mureș, Sindicatul din Învățamânt Spiru Haret Mureș, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș.
 ... nu mai e nevoie sa discutam si cu elevii, ei sunt irelevanti procesului de campanie.

Apropos, psihoactiv nu inseamna neaparat ca
- iti da dependenta
- ca vrei sa mai incerci a doua doza sau alt drog in vreun fel
- te face violent
- e de mare risc (sau vreun risc)
- ca e ceva comercializat de dealeri
ba chiar in unele cazuri tinde sa fie opusul. Plm, doamna nu a dat nici macar o cautare pe google inainte sa porneasca o intreaga campanie. Aia e, atat a putut, atat a putut. Aceeasi mentalitate inchistata in trecut, in superstitii, in frici nejustificate, in ignoranta si incultura ca a politicienilor comunisti, dovada vie ca Romania nu se schimba, se transforma in acelasi lucru, de la un ciclu la altul. Ca, har domnului!, electorat speriat de acele pericole se gasesc in orice carciuma sateasca, reprezinta vreo 90% din romani, daca nu ma insel. Ce vroia sa zica doamna era "droguri legale de risc" - cum ar fi si etnobotanicele, dar nu numai, pentru ca orice poveste de genul ia in calcul si iarba - da, aia care e fumata la greu peste tot in Europa si SUA, iar autoritatile inchid ochii, pentru ca, vezi tu, sa ii spui la aia ca e "drog" inseamna ca ma-ta te-a facut prost.

Voi realizati ca fiinta aceasta chiar crede ca este nevoie de inteligenta si imaginatia ei sa creeze, sa inventeze, noi legi si completari noi la legi? Romania are destule legi, are lege peste lege, una acoperindu-se pe alta, mai bine sau mai prost, mai cu gauri; este sufocata de birocratie. In realitate, este nevoie de reformarea legilor existente, strangerea lor intr-una singura, pe profil, si anularea OUG-urilor. Si nu numai atat; degeaba ai lege daca nu ai aplicabilitate. Inca 2-3 deputati USR din astia de mare angajament si ma apuc sa votez cu PSD.

P.S.
Stati putin, si alcoolul intra ca substanta psihoactiva, numai acum am observat pe wiki. Sisoie, asta nu e campanie, asta e o cruciada, doamna casatorie e noul Burebista care va conduce dacii pe noile culmi ale gloriei carpatine. Ce prosti sunt strainii, se microdozeaza cu LSD (care nu are absolut niciun efect daunator) si legalizeaza iarba (ca descopera tot mai mult proprietatile medicinale), noi, romanii si maghiarii, stim ce e mai bine pentru copii nostri. Si anume sa ii bagam la puscarie distrugandu-le viitorul daca au fost prinsi trangand dintr-un joint la un concert. Avem noroc ca avem jandarmi care trag si ei si se fac ca nu ii vad.

P.P.S.
Nu e rau, acum imi dau seama, s-ar interzice si pariurile sportive si pacanelele. Si pupaturile de moaste cu senzatia lor mistica cu tot. Stati, ca nu e de rau, nu o intelegem pe doamna deputat USR!

P.P.P.S.
Citind declaratia de avere, aflam ca dom'soara avea numele de Abu Amra, iar pe tatal ei, care i-a lasat mostenire ceva prin Palestina, il chema Achmed. Acum intelegem cum a reusit sa faca casatoria cu noul mire nesilit cu AK47-ul de nimeni si de bunavoie de Sintex.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu