joi, 4 aprilie 2013

Simularea Creierului unui Bugetar Roman

Senzaţional! Şoc! Ştire de ultimă oră!

S-a realizat o simulare a creierului unui funcţionar român! Deşi cercetătorii englezi preconizau posibila simulare în 10 ani, românii le-au luat-o înainte!

Totul a început cu proiectul Blue Brain al cercetătorilor englezi care au început experimentele din 2005 şi până în prezent au realizat o simulare pe computer a creierului complet al unui şoarece. Simularea a fost construită digital folosind un model software compus din zeci de mii de neuroni, fiecare neuron fiind echivalentul unui procesor. Vedeţi ştirea completă.

Omologii noştri din cadrul Universităţii Spiru Haret nu s-au lăsat mai prejos, au început şi ei experimentele în anul curent, iar azi, directorul Direcţiei de Cercetare din cadrul Universităţii a declarat într-o conferinţă de presă că s-a reuşit simularea a unui creier de angajat model al uneia din instituţiile româneşti, acest angajat rămănând momentan sub protecţia anonimatului.

Directorul a mai adăugat că deşi a fost un proiect de mari anverguri, necesitând milioane de euro finanţare de la UE, a fost finalizat cu succes în câteva luni, inspirându-se din simularea britanicilor. "Practic, experimentele noastre au fost similare cu cele din cadrul proiectului Blue Brain. Numai că noi nu am folosit un creier de şoarece, ci am mers mai departe, folosind creierul a unui bărbat, selectat în urma recomandărilor generoase primite de la locul său de muncă. Se pare că este un angajat exemplar, model al salariaţilor din bugetul statului", a mai declarat directorul pentru conferinţa de presă.

Ceea ce este şi mai surprizător, este că grupul de cercetători români care au făcut simularea nu au folosit supercomputere de ultimă generaţie sau cu zeci de mii de procesoare: simularea s-a reuşit pe un computer obişnuit dual-core! Acest lucru face posibilă simularea să fie publică prin intermediul unui server, iar oricine poate introduce semnale şi să obţină rezultate filtrate prin creierul artificial.

"Se pot pune întrebări, teste de inteligenţă, de memorie şi logică, banale probleme de matematică, sau chiar întrebări privind bunul gust", a mai adăugat unul dintre cercetătorii români implicaţi în proiect, care ne-a atras atenţia să nu punem prea multe întrebări ca să nu supra-încărcam creierul de informaţie.

Simularea creierului o puteţi găsi mai jos. Introduceţi informaţii ca să fie filtrate de creier şi apăsaţi butonul 'Obţineţi rezultate' pentru a primi răspunsul lui.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu