duminică, 17 iunie 2018

Halep, fierul vechi si satira

Caricatura asta nu e inteleasa deloc de poporul cu cel mai mare numar de analfabeti functionali din Europa, ca de fapt, orice alt exercitiu intelectual: o metafora, un talc, o nuvela... Multi analisti si critici, chiar inteligenti, vorbesc de lucruri precum umorul, libera exprimare, presa victimizarea, racismul, political corectness-ul, democratia, societatea - toate aceastea sunt interconectate. Caricatura e inteleasa prost, pentru ca are un tip de umor ce nu este pentru profani, ca mai toate caricaturile lui Charlie Hebdo.


Caricatura aceasta nu e amuzanta. Dar, totusi, un pic descreteste fruntile. E ca o rabufnire mentala, desi nu e. De fapt, caricatura originala, o anecdota, este un realitate trista, transpusa grafic, deformata grafic pentru a starni sentimente, ca soc, groaza, ras, dispret etc, pentru a intra mai bine in mintea studiantului, si care, foarte important, cere o solutie. Caricatura, asadar, te impinge la meditatie. Ce vrea sa insemne? Ce zice? Care e situatia? De ce e rea? Cum putem sa o solutionam? Toate caricaturile bune urmeaza aceasta formula si daca o sa cautati pe internet si o sa judecati mai mult de 2 minute pe ceas pe vreuna dintre ele o sa imi dati dreptate. Inca o nota aditionala: de aceea caricatura nu este facuta... desen 3D, sau cu ajutorul calculatorului, sau personaje anatomice. Caricatura are linii haotice, fine, ce dau impresia de miscare, iar la prima vedere par desenate de un copil - insa sa nu va lasati inselat, e o intreaga arta si iti trebuie ani de practica sa ajungi la un asemenea rezultat - basca ca iti trebuie o minte sanatoasa si criptica, ca a unui creator de rebusuri sau integrame. 

Caricatura nu este pentru profani. In mod cert. Cand ai o masa amorfa de oameni de calitate inferioara aceasta nu vede nimic altceva in acest desen decat: Halep, tigani, romani = tigani in lume. Comentariile tuturor scuipatorilor de seminte de pe internet sunt au jignit-o pe Halep, ne-au jignit pe noi, romanii, noi nu suntem tigani etc. E interesant ca aceiasi oameni sunt pregatiti sa spuna lucruri mai mizerabile decat caricatura la adresa tiganilor (alea sunt opinii sau adevaruri, nu?) de care vor sa se distinga in lume cu atata pret. 

Francezii de la Charlie Hebdo nu o umilesc pe Halep. Nu umilesc nici macar pe tigani. Nu ati inteles caricatura. Caricatura arata invederat diferenta de cultura si traditie dintre romani si francezi. Romanul e redus la actiuni obscure cvasi-ilegale, gainarii, furturi mici, inselatorii, falsificari de acte si carduri, braconaj, prostitutie, droguri etc cu scopul pur de supravietuire, de foame, pe cand francezul, cu burta plina de secole intregi, a cladit o civilizatie si cultura, a dat Renasterea si noile valori democratice ale lumii intregi, are concursuri de sporturi nobile samd. Caricatura ii umileste pe romani, stereotipul romanului din lumea intreaga. Asa cum a spus-o un jurnalist, caricatura transcende oameni fizici si nume de oameni, nu se leaga de persoana unui singur om. Faceti un experiment: intrebati pe strada pe oameni, pacat acum de mediatizarea evenimentului, ce e ala Roland Garros, unde se tine, cand a aparut, cine a castigat ultimele cupe? 

Avem si Jurnalul de Seara unde il auzim pe Cristian Tudor Popescu opinand asupra caricaturii. CTP are mare dreptate in toate cazurile, e elocvent si rational, insa aici cu caricatura e o exceptie. A dat cu batu-n balta, in mod evident scoala veche comunista si-a pus amprenta pe el, asa cum o pune, de exemplu, spiritualitatea pe un crestin care nu poate sa ironizeze ideea de Dumnezeu sau chiar pe Dumnezeu. Zice niste lucruri grosolane si false, gen Charlie Hebdo nu are umor, asta nu e satira, jigneste romanii si o jigneste si pe fata asta, Halep, ei fac glumele astea grosolane ca sa faca tiraj etc, etc. Si se intampla ceva uluitor, la nici 20 de minute distanta. Undeva, pe la minutul 37:00, il face scelerat pe Ghita, iar "Preliceanu", cum ii zice el, a vrut sa faca o gluma care a decurs in mod neasteptat si surprinzator la altceva. Il intreaba pe CTP daca se poate considera ironie jignirea asta, ca sa scape rigorile televiziunii. Reguli, anumite limite, "sistemul merge cu anumite restrictii"  (da, si eu am facut Teoria Sistemelor, CTP-ule, dar analogia, desi e buna, e partiala, ai omis perturbatiile, elementele necunoscute si elementele neglijabile/neconsiderate din model!), toate acestea enumerate inainte brusc dispar acum. Se chinuie putin incercand sa o dreaga, "pai e opinia mea! Cum nu am voie sa imi  spun opinia?!", pai dar stai putin, dar aia cu caricatura nu ar fi fost atunci si opinia altora? In special a francezilor isensibilizati de valurile de tigani? Isi da seama repede de greseala, fara sa ii atraga cineva atentia, ca nu e prost, insa schimbarea la fata e vizibila, si zice "imi retrag cuvintele" si o baga sub pres. Brava. Dublul standard e acolo, iar ca sa eviti polemica inutila, uite inca un motiv pentru care umorul asta ramane totusi obscur si gnostic, doar unui grup de initiati, asa cum zicea si CTP sarcastic, dar adevarat, ca unii "intelectuali ultrafini" considera caricatura reusita. Apoi CTP face dubla greseala: compara satira cu stirile false. Explica cum poti scapa de tribunal invocand dreptul la a face satira. Insa, stirile false, sunt cu totul si cu totul altceva: ele sunt perverse, se prezinta a fi reale, sunt serioase si nu pretind a fi comice, incearca sa manipuleze oamenii. In schimb, pe absolut toate site-urile de satira, cum ar fi TNR sau Onion (cei pe care ii imita TNR), apare clar dezmintirea: lucrurile acestea nu sunt adevarate, sunt stiri inventate comice, este vorba de satira! Nu ai cum sa intelegi satira daca ai facut-o doar de sub aripa partidului...

Alt jurnalist, Dan Alexe, cel cu filmul Cabal in Kabul, traitor in Belgia, fin cunoscator al societatii franceze, stie ca e adresata mai mult poporului francez, nu romanilor. Francezii sunt xenofobi si au prejudecati in ce privesc romanii, iar caricatura face apel si la ignoranta lor. El e primul ce observa ipocrizia romanilor, facand un mic test: a pus poza Firei, doamna-primar a capitalei, in locul caricaturii. Rezultatul a fost clar, citez: "bravo, acum sunteti pe orbita!". Adica radem, ne hizlim, ne batem joc, dar numai de altii. Dan Alexe are multe descifrari ale caricaturilor francezilor pe blogul lui, toate sunt delicioase si se devoaleaza ca misterele hermeneutice, total impotriva aparentei lor.

Banciu, in emisiunea si in lumea lui, cunoscutor si el al culturii franceze, a confirmat ca francezii tot ce produc este pentru consumul intern, pentru ei, sunt un fel de germani ai industriei - toata aparatura si manualele lor (eu sunt inginer de meserie) sunt in limba germana. Nu ii intereseaza piata internationala si parerea lor. Banciu a mai spus si ceva de luat aminte: romanii nu stiu ce e aia satira. Au ceva ce se numeste bascalie, insa niciodata nu au creat sau inteles satira. Banciu este la fel ca CTP, un om care are dreptate in toate cazurile, daca stai putin sa judeci, cu singura diferenta ca el e mult mai libertin, ne-atins de regulile socialiste/comuniste pe care CTP le interpreteaza acum ca legi morale, si e si distrugator de traditii si prejudecati, batjocoritor si cinic.

In concluzie? Umorul de genul asta e doar pentru initiati. Se numeste umor underground. Libertatea de expresie este insasi libertatea de gandire. Asa cum a gafat-o CTP, este opinia mea, cum sa nu am voie sa imi spun opinia? E tulburator faptul ca ajungem in viata reala ca pe facebook: nu mai ai voie sa scrii ceva ce ar putea fi incadrat la racism, sa faci o gluma proasta, ca iti dau ban, te fac silentios pe 30 de zile. In momentul cand incearca sa te faca sa taci, de fapt, incearca sa te faca sa te opresti din gandit. Regulile si restrictiile exista, sunt acolo, dar au caracteristica "average" - sunt croite pentru situatii medii, sa mearga pentru toata lumea. Chiar inteleg pe jumatate ingradirea libertatii de exprimare in spatiul unei tari, intr-un grup anume, public sau oficial - ca sa nu ofensezi gratuit. Jumatatea cealalalta ma face sa ma intreb  cine sunt cei care fac regulile si restrictiile astea? Cine sunt cei care trag linie si spun: ok, de aici incolo nu mai e gluma si devine jignire? Cine sunt aia ce vor sa ne educe ce e gluma si ce nu? Sa ne educe sa gandim? In conluzie, umorul asta se intalneste rar, dar totusi prolifereaza pe internet, pazit gnostic si initiatic in grupuri secrete sau inchise pe facebook, unde oamenii nu raporteaza glumele morbide sau insultatoare, sau pe site-uri gen 4chan, unde utilizatorii sunt protejati de anonimat si VPN-uri. La fel cum in antichitate, oameni ce puteau fi executati pentru ideile lor, se intalneau in cercuri restranse, mitice, grupuri secrete.

Inca ceva, acum ca mi-a adus de aminte. Umorul acesta, fie sub forma de povestioare, dar desigur, preponderent meme si caricaturi, este o forma de explorare a psihicului uman. Nu o intelegeti, din pacate. Eu am inteles-o. Am avut revelatia, acel moment de evrika, cand am vazut, deloc hazlie pentru mine atunci, ba chiar morbida si atingatoare la suflet, o mema cu avionul malayezian ce era in plin viraj de prabusire, luand vietile a in jur de 160 de oameni. Traiectoriei avionului ii erau suprapuse niste cerculete, check-pointuri, cum ai in jocurile video. Brutalitatea bataii de joc a mortii unor oameni nevinovati m-a infiorat. Si am continuat sa privesc mema. Si am tot privit-o. Si m-am luminat. Depasind granitele clasice, limite care sunt la originea lor, limite mentale, ajungi intr-o zona, foarte asemanatoare tulburarilor mentale, insa e o zona sigura, e doar de explorare. Gusti din aceeasi nebunie a bolnavului mintal, al luptatorului antic in fata valului de inamici, al omului in zborul sinuciderii cu cateva momente inaintea betonului. Esti, fizic, in avion, cu totii oamenii aceia zombificati, si te prabusesti cu ei toti, dintre care cel putin unul ar fi putut avea un gand cretin ca asta: ca viata e, de fapt, un joc video. Dar, cum ziceam, nu veti intelege pana cand nu deveniti un initiat. Foarte probabil nu veti fi, pentru ca "nu e frumos", iar lucrurile acestea "nu se cuvin".

Ah, si inca un lucru, imi pare rau, ca nu ma pot opri. Cum au dat replica romanasii nostri intelectuali francezilor? Pai, desenand cocosul galic cum suge penisul la vulturul nostru de pe stema. Aceeasi idee, daca se poate numi idee, in alta caricatura cu greseli de limba franceza, o aveti mai jos. Oficial, caricatura aceasta jigneste mult mai tare decat caricatura francezilor: e ilustrata o felatie. Dar eu nu am probleme de genul; nici macar ca s-au folosit simbolurile nationale in cealalalta. Eu, personal, sunt deschis la absolut orice si stiu ca nu exista nicio limita in umor. Caricaturile sunt de prost gust pentru ca nu au niciun talc, nicio semnificatie si nicio inteligenta intr-ansele. Grosolania si primitivismul lor imi jignesc ratiunea si mi-e rusine ca sunt roman cand le vad, as vrea sa le ascund sa nu le mai vada si altii. E de fier, e de fier! - da, desigur, e de fier, a unui popor vesnic sub dominatie straina, nulitate istorica, nulitate europeana, ce a imprumutat valori franceze, ce se mandrea cu micul Paris, o comparatie imitativa gresita, nici vorba de asa nivel, cvasi-ilar cand statistica europeana a marimii penisului il incadreaza pe ULTIMUL LOC! Iar ce e asa de superior in a da muie? Pai eu, heterosexualul, mi-e scarba de asa ceva...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu