duminică, 24 aprilie 2022

Razboiul din Ucraina

Nimic nu e happening nou. Razboiul nu a aparut, acum, de patrujdoua de zile, cum se prezinta in pozele ce fac bilantul distrugerilor, asa cum crede romanul mediocru. Razboiul acela este un razboi civil prin excelenta, ce dateaza de ani, decenii chiar, cu ultimul varf avut in Maidan 2014. Iar ca orice razboi civil, se bat civilii intre ei. Vecini de cartier sau chiar de bloc probabil isi dadeau in cap din anii '90 incoace, de cand a cazut USSR-ul si Europa ii facea cu ochiul Ucrainei. Acolo s-au deteriorat lucrurile lent, dar sigur, iar cand se deterioreaza nu mai pot fi reparate. Eventual cu un razboi in care sa castige o parte si sa ii mature pe ceilalti. Nu mai are cum sa fie pace intre uncrainean si rus, macar ca sunt aceeasi natie, au aceeasi religie si ba chiar vorbesc aceeasi limba, caci rusa e la mai indemana. Nici cand au anexat rusii Crimeea nu au inteles Vestul despre ce e vorba exact.

Sunt unguri. Mai degraba poate fi asemuit cu relatiile dintre unguri si romani: ungurii mai scoteau niste romani pe jumatate tigani din satele lor, cu furca si toporul, iar ei reveneau cu zeci de daci liberi si le dadeau in cap inapoi. Ungurii se plangeau de descremenare cum se plang si acum, iar cand a venit armata ungara au sarit in sus de bucurie si ii asteptau in port national si cu flori pe margine de strada. Dar cand soldatii au pus de cateva mici genociduri in miez de noapte, nestiind situatia din teren, maghiarii si-au pus mainile in cap si au tipat stati, ba, ca astia sunt gospodari de-ai nostri aparandu-si vecinii romani, nevenindu-le sa creada ce se intampla. Apoi au venit garzile lui Iuliu Maniu, ca revansa, au mai omorat o baba batrana, un olog, un trogher, un tigan maghiarizat, in plina zi de data asta... lumea a inteles mesajul. Este tacere pe subiect; mai sunt cativa care mai clevetesc din gura, dar nu multi, sincer. Relatiile s-au stricat permanent, ranile nu s-au inchis, oarecum a fost echitabil, ca la ping-pong, si a trecut mult timp de atunci. Cea mai vehiculata problema e achizitionarea unei paini in Secuime, nicidecum de 50 de familii executate prin impuscare de batalioane ilegale. Dar nu mai ai cum sa faci o apropiere intre cele doua etnii si nici intre Romania si Ungaria.  E interesant ca pe un grup nationalist un strain vestic a intervenit intr-o suduiala domestica: nu va mai certati, uniti-va, ungurii, romanii si ucrainienii sunt acelasi popor. Ce sa zic? Am scapat ieftin, uitati-va la sarbi acum 20-30 de ani si la Ucraina acum.

E enervant ca nu poti sa alegi o tabara. Daca esti ungur, bineinteles ca nu vrei vecini romani, de-aia sa faca mizerie, sa vorbeasca tare, si sa le duduie manelele in masini si in geamuri. Si sa fure, ca toti fura. Daca esti roman, normal ca nu vrei sa fii shunned (nu are echivalent in romana) de vecinii tai, fie ei chiar... unguri. E foarte nasol sa nu ti se acorde respekt, e aceeasi durere ce o aveau cioroii in America, sa mergi pe strada si nici sa nu te priveasca, sa mergi la magazin si sa refuze sa te serveasca, sa te scoata afara din crasma sateasca. Vreun american sau englez, cu experienta imperiala si colonista, internationala, aia se uita uimiti la amandoua natiile si nu inteleg nimic. Ridica din umeri si nu poate distinge un ungur de un roman. I se pare la fel de inferiori. Cearta i se pare puerila si prosteasca. Haideti sa trecem la lucruri serioase, la facut bani, terminati cu jucarei din astea.

Gazul ne vine de la rusi, dar ramane scump. Teoretic, noi, romanii ar trebui sa fim impotriva rusilor, ei sunt dusmanii nostri istorici, nu? Noi am uitat ca am luptat impotriva lor, de partea germanilor, dar ei nu. Ei tin bine minte asta, dovada sta pretul gazelor de la noi din tara. Au tras o conducta mai lunga prin Bulgaria (care e rusofila), ocolind Romania intotdeauna, iar cealalalta, aproape terminata, literalmente prin mare, desi ar fi fost mai convenabil sa o faca pe uscat. Pe asta a terminat-o scrasnirea din dinti dintre Rusia si Germania. Daca ar fi facut conducte pe uscat cele mai scurte rute ar fi luat-o prin Romania sau, si mai rau, prin Polonia. Inacceptabil.

In schimb, noi nu am uitat comunismul. Stim clar ca cine l-a adus la noi: rusi si jidani sovietici. Suntem rusofobi (sper) si anti-semiti (Doamne ajuta, asta este din plin). Comunismul ne-a bagat intr-un Ev Mediu, distrugand permanent societatea romaneasca, facandu-ne sa ne uram pe noi, o societate bazata pe invidie si delatiune, din care toti emigreaza. Nu este exclus ca in manualele de istorie peste 1000 de ani, cand nu mai ar exista nicio tara ca Romania sau Rusia, sa se scrie clar negru pe alb: Rusia a cucerit Romania si a stapanit-o pana cand Imperiul rus s-a prabusit in interior in anii '90, iar atunci romanii s-au risipit catre Vest. Nicidecum romanii au gasit comunismul cea mai buna doctrina posibila ever si au decis brusc ca e inteligent si moral sa-si intemniteze si sa-si tortureze conationalii. De fapt, Rusia rapea toate resursele Romaniei, am ajuns sa platim mai mult decat Germania, doar pentru ca eram mai aproape de ei. Ne-au furat si nu ne-au iertat niciodata, macar ca greseala noastra era doar ca admiram Vestul.

Civilii rusi din Ucraina sufera. Nu pot sa ii sufar pe cei ce vorbesc de bine pe rusi. Tot ce au facut a fost prin viol si bataie. Si nu au facut nimic. Hur dur literatura rusa. Da. E scrisa de niste indivizi, nu de poporul intreg. E ca si cum i-ai considera pe olteni sau moldoveni analfabeti si violenti domestici ca romantici si ultra-sensibili doar pentru ca Eminescu era un geniu liric roman. Acum ca deznazifica Ucraina? Pai, da, au partea lor de dreptate. Acolo au fost niste bande de golani cu insemne naziste ce agresau civilii doar pentru ca erau rusi si vorbeau rusa. Ii bateau, pe cativa i-au si omorat, le distrugeau blocurile si casele, dadeau cu bombe si petarde. Ba chiar, in Odesa 2014 au dat foc unei cladiri cu oameni batrani si copii inauntru, ce protestau pasnic impotriva Europei. Au murit vreo 40? Au avut Colectivul lor, si nu din ignoranta, ci din intentie. If you want to know more about Russian-Ukrainian war watch these films “Burnt Alive in Odessa”, “Ukraine on fire” and “Donbass 2016”, hope you’ll enjoy scrie cineva pe youtube. Si le-am vizionat. Normal ca Rusia vrea sa-si salveze cetatenii rusi de primitivismul ucrainienilor. Odesa e ruseasca, intotdeauna au fost, vorbesc in rusa acolo de cand e lumea. Crimeea este ruseasca acum, desi a fost tatara; ucrainienii le-au taiat apa, le-au distrus 80% din agricultura, doar pentru ca sunt rusi si au vrut sa ramana rusi.

Dar Rusia nu are cum sa "salveze". In Rusia exista sclavie pe sleau. Nu din aceea moderna, colonista, unde cioroiul lucreaza pentru omul alb si apuca sa-si faca si el casa si sa se imbrace ca toti oamenii, ci din aceea om alb pe om alb, tinut cu foame si bataie la stana de oi. Aproape mi-au dat lacrimile cand am vazut cuplul acela, femeia, fara nicio expresie pe fata, obisnuita cu absolut tot, cum isi imbraca bebele cu maini firave subnutrite. Si nici macar nu am ajuns la mafie, cea care decapiteaza oameni si taie degete. De ce ai tine cu rusii? E clar: sunt niste bestii, sunt niste distrugatori de civilizatie, batausi si betivi. Ii salveaza pe oamenii aceia ca sa ii duca in Siberia in locuri de munca fortata de unde nu mai scapa niciodata.

I stand with the current thing. Dupa aceea sunt cei care sunt pro-Ucraina si stand with Ucraina. Practic, e mema cu NPC-ul caruia i se schimba CD-ul din cap: il scoatem afara pe cel cu pro-vaccin si acum il inlocuim cu pro-Ucraina, o tara de care nu stie absolut nimic, nu a aflat nimic, si singurul lucru care e vehiculat in presa, cel cu coruptia americano-ucraineana prin care alde familia Biden isi spala milioanele de dolari prin firme ucrainiene, nu este acceptat. 

Laboratoarele secrete finantate de Vest. De fapt, mai este si al doilea, cel cu laboratoarele. Reditori si influenceri romani explicau cum sta treaba cu alea, ca n-au cum sa existe, ca e propaganda ruseasca, ca cat de prosti sunt taximetristii care le povesteau despre ele in drumul lor spre... dracu stie ce, spre mediocritate mintala absoluta poate. Cum sa existe laboratoare secrete? Cum sa existe asa ceva?! 

De fapt, regula este de mult, de foarte de demult, de la procesul Nurenberg incoace: nu mai facem experimente pe oameni, pardon, europeni. Laboratoare de genul exista in toata lumea larga, in Africa, India, China... unde se testeaza vaccinuri si medicamente pe primate ca mai apoi sa fie aduse omului alb. In China se studia virusul ca arma biologica pe sleau, de unde a si scapat, fix hazardul care l-a plasat geografic in China si nu in SUA... Musamalizarile au fost puerile: ba cineva a mancat o ciorba de liliac infectat, ba cineva a cumparat carne dintr-o piata de zi ne-igienica etc. Romanul mediocru, cu credinta in Dumnezeu, el isi poate imagina doar ca progresul medicinei a fost prin revelatii divine in vis, cu ajutorul lui Dumnezeu; cel care este "ateu", de tipul redditorilor, ala salveaza lumea in pofida habotnicilor primitivi ce nu fac nimic prin rugaciune, dar asa, fara sa raneasca nici macar o musca - stim cu totii ca Harap Alb ajuta regina albinelor si furnicilor. Minte naiva si puerila de taran inimos. Niciun roman, cand cumpara medicamente de la farmacia de pe colt, nu poate sa conceapa ca medicamentele pe care le cumpara au fost testate si ras-testate pe maimute si oameni nestiutori de catre oameni literalmente psihopati, cu sange rece, capabili sa taie pe viu cu bisturiul creierul unei maimute, sau sa disece un cadavru de infant ca sa recolteze celule stem. E un joc al numerelor, nicidecum al vietii si mortii: testam un vaccin pe 1 milion de africani/indieni bucurosi sa primeasca $1 compensatie; mor 10,000 dintre ei, care este 1%, ce putin!, mai ajustam vaccinul, il testam inca o data, mor doar 0.2%, perfect, il scoatem pe piata europeana. 

Dreptul la propria limba. Alti prosti sunt cei care se vaita: ca Ucraina ne-a oprimat, tuleu, ne-a restrictionat dreptul la a vorbi limba noastra. Ungurii, si mai prosti, care pusesera botul chiar la propaganda lor, radeau ingamfati uite, romanul stie acum ce suferim noi in Romania. Nici vorba de asa ceva; acolo era o miscare de restrictionare a limbii rusesti, cu dedicatie speciala pentru rusofoni, dar ca sa imbrace lucrurile frumos, le-au spus minoritati. Nu are treaba ucraineanul cu romanul sau ungurul, habar n-are de ei. Acolo e popor fara unitate ce apeleaza la actiuni nationaliste, la restrictii de limba, port, religie etc intr-o sfortare de a uniformiza si activa cetatenii. E ca la romani in comunism cand se ruga de unguri si tigani sa devina romani, daca nu, cu stagiul militar, luati bataie de aici, futu-va pastele vostru de bozgori si tigani imputiti. Nu e neaparat ura impotriva minoritatilor, e construirea majoritatii incerte in ceva cert.

Azov, nazistii. Cine mai spune vreodata cuvantul nazist ar trebui sa i se futa cu toata puterea un pumn in plina mecla. Istoria, nu cea din manuale, realitatea, nu functioneaza pe baza de filme de Hollywood si de jocuri video, singura cultura a milenalului, in care e obisnuit sa vada pe eroul blond cum impusca nazisti germani pe amfetamine. Nazist vine de la partidul NASDAP al Germaniei dinainte de razboi. Nu poti sa fii nazist daca nu esti german, in primul rand, si in al doilea, daca nu esti plasat geografic si temporal inaintea razboiului mondial. Si mai sunt si altelele, cu eradicarea sub-oamenilor in masa si dominatia mondiala. Un nazist ar considera ucrainienii ca sub-oameni, mai rau chiar decat polonezii, pe care au inceput sa ii imprastie primii. Nu ai cum sa fii ucrainean si sa fii nazist. Fascist e mai acceptabil, dar parca nici ala nu merge. Azov, Tornado si multe altele sunt grupari para-militare; au armament, se antreneaza, sunt nationalisti, Doamne ajuta, asa ar trebui sa fie toti si... cam atat. Un tatuaj sau un stindard nazist nu te face nazist, cum nu il face nici pe boschetarul de alaturi cu ochelari si cu o carte in mana profesor universitar. Ucraina de-abia are cultura, ce dominantie mondiala si ce genociduri ar putea sa faca? Ucraina e Romania. Au mai batut niste tigani, le-au mai demontat satrele... unii chiar au omorat niste rusi, asta este, nu poti sa faci omleta fara sa spargi oua, unii au ajuns si la inchisoare pentru asta - ceea ce e oarecum echitabil. E echivalentul omorarii lui Vadim de catre Legiunea Secuiasca sau a lui Laszlo Tokes de catre Dacii Liberi. Nu e ca si cum ceva de valoare s-ar fi pierdut oricum, lmao, ce ne facem fara alde George Simion sau fara Csaba Astalos... Mai apoi, SS DIVISION "GALICIA" comemoreaza soldatii cazuti in razboi, cum nu exista fascism in Ucraina, dom'le! Pai, ala ar fi echivalentul comemorarii soldatilor romani ce luptasera impotriva rusilor la noi... Nimic neinregula acolo. Aia sunt eroii adevarati, mai ales in lumina lucrurilor ce s-au petrecut mai apoi; a doua transa, cei sub sovietici, erau doar carne de tun batuta bine in prealabil, bagata in fata, ca razbunare de la rusi, sa distruga complet armata romaneasca - stim asta, Oarba de Mures. Nu ca nu au fost onorabili si ei, au fost, da, doar ca... erau manjiti de sange de catre altii. 

Si mai ales, este ceva ce nu intelege nimeni acolo: in caz de razboi, oamenii astia stau cu arma in mana. Asta in timp ce redditorii ce salveaza lumea  in online si manjesc cu vopsea rosie scarile si gardul ambasadelor rusesti si posteaza pe reddit si insta. Azovistii au devenit dintr-o ceata de golani si gunoaie niste eroi nationali. E chiar natural si logic sa se intample asa in caz de razboi sau calamitate. Iar daca va e frica de rusi, probabil ar trebui sa investiti in gruparea extremista locala. Cine stie, braileanul, vasluianul si craioveanul ala de care radeati ca e primitiv ca o da cu dacii si Eminescu descoperitorul relativitatii si biserica habotnica ortodoxa e fix ala ce-ti salveaza tie familia. Ei sunt cei care sunt capabili sa omoare, nu tu. Tu esti capabil doar de postari in social media si de proteste dragutse. Si de blockuri si banuri cum ca rasismul si ura nu au loc aici. Si foarte probabil nu o sa realizezi asta pentru ca esti un NPC programat sa gandeasca si sa simta intr-un anumit fel, poate numai in momentul cand taximestristul oltean isi pune mana neagra si plina de sange pe umarul tau si-ti spune du-te in pace, frate, cu familia ta, stau eu de garda. Atunci o sa lacrimezi ca omul pe care l-ati desconsiderat toata viata va apara nevasta si copilul.

Azov se auto-intutileaza nazisti doar ca lupta impotriva rusilor, dupa cum nazistii luptau impotriva rusilor sovietici; asta este singura asemanare intre ei si nimic altceva. Au incercat sa-si gaseasca o cultura anti-ruseasca si pentru ca au fost slabi sa-si faureasca una au luat una de imitatie. Asa cum confederatii au furat strigatul de lupta a indienilor si l-au folosit in razboi, si mai incolo americanii din Boston portul si insemnele de razboi a indienilor cand au aruncat ceaiul in apa al englezilor. Suntem nazisti acum, ne batem cu comunistii, cu rusii, ce nu intelegi?

Ucrainienii sunt nimic altceva decat rusi. Acum, ucrainienii sunt si ei rusi; au apucat la smarfonuri si pun filmari cu oameni arsi pana la os cu hastaguri KFC si crispy, in gluma; se pisa pe fata rusilor morti, impusca o pisica si ii folosesc capul pe post de scrumiera; alt soldat ia telefonul unui rus mort si ii suna logodnica si mama si le spune cum a murit ca un caine si are curul in locul capului, se aude cum mama soacra plange in hohote. Fac si un remix cu plansul. Oarecum de impuscat in picior (deci invalidat) prizonieri de razboi se justifica - nu mai vrei ca atunci cand o sa fie rascumparati sa ia din nou arma in mana, nu? Dar cu civilii ce au avut? Am vazut filmuletul cand trag intr-o masina de civili, tatal si baiatul. Incearca sa scape, unul merge intr-o parte, celalalt in cealalalta, tatal e doborat la pamant cu piciorul sfartecat; baiatul reuseste sa-l traga si se aude cum plange, tata, tata! apoi se aude un sarut zgomotos pe frunte. Cand vine o echipa civila de salvare amandoi stau morti in sant, paziti de cainele lor confuz. Nasol sa vezi asta pe internet cand ai un tata batran acasa care-si gaseste familialitatea intr-un caine mic pentru ca feciorul e plecat in SUA de 5 ani incoace.

Intr-adevar, ar fi pacat ca oameni ca acestia sa castige razboiul. La ce bun sa castigi razboiul fizic cand l-ai pierdut pe cel moral? La ce bun sa castigi cand tu insuti esti o bestie sau ai devenit o bestie? Un monstru fara niciun pic de umanitate in el, fix cum merge vorba aceea, ca slavii sunt snow niggers, adica cioroi albi, omoara, violeaza, bat fara nicio remuscare, dupa capriciu, fara conceptie de trecut si viitor, doar momentul actual conteaza. E fix acelasi lucru de care ne avertiza Jordan Peterson: ca sa castigi lupta impotriva monstrului trebuie sa devii si tu putin monstru, dar nu sa intreci masura, sa nu ajungi in nerecuperabil, de unde nu te mai poti intoarce ca om. Oamenii aia omorati sunt, totusi, oameni, ca tine. Foarte probabil nici nu au vrut sa vina la razboi. Sunt luptatori morti, au murit in razboi, de ce te-ai pisa pe fata lor fara viata? Americanii, dupa atatea razboaie in Orientul Apropiat, nu au pus nici macar o singura poza cu asa ceva. Rusii si ucrainienii spameaza pe internet cu gore. Desigur, americanii executau nediscretionar si civili, dar dupa aceea ii ingroapa cu onoruri. Dar slavii omoara si ei civili si se pisa pe cadavre.

Razboiul e plictisitor. E jenant, iritant, e ceva ce te provoaca la discutie desi nu vrei sa discuti, nu ai chef si nici nu te intereseaza; conduce spre nepasare: nu stii ce se intampla acolo, in afara de mortii aceia cu orbitele adancite si negre si fata arsa, cu dintii albi ce ranjesc, totul e propaganda, minciuna, defaimare. Nu stii cine e eroul si cine e cel rau, nu stii cu cine sa tii, nu poti sa tii cu nimeni. Sunt aidoma unor triburi mici din Orientul Apropiat, suboameni pitici si tuciurii cu prosoape transpirate pe cap, urat mirositoare, ce fut capre, ce se macelaresc (si-si macelaresc copiii) intre ei pentru ca un trib se roaga cu fata catre Mecca si celalalt cu fata catre Medina. Nu intelegi nimic, nu intelegi de ce. Dar stii ca se omoara. Si stii ca este normal sa faca asta, din punct de vedere evolutionist, razboaie de gen sunt observabile la cimpanzei, cele mai apropiate primate de noi. Suboamenii ne amintesc de cimpanzei si de noi, oamenii, totodata. Vrei sa treci cu privirea peste dar nu poti. Esti fortat sa privesti si sa oftezi stiind ca este vorba si despre tine. 

Calatoriile lui Gulliver au descris conflictul dintre cele doua tabere ca una fiind cea care sparge ouale la varf si cealalalta care sparge ouale la fund. South Park a descris un viitor conflict religios dintre doua tabere, una se numea aproximativ Science Allied si cealalalta Atheist Allied, amandoua luptand pentru numele lui Dumnezeu... Stiintei.

Razboiul din Ucraina este doamna grasa de ghiseu, cu mutra acra, care zbiara la tine unde ti-e dosarul cu sina pentru ceva ce nici macar nu ai aplicat. Dar trebuie sa aplicati la asta ca sa obtineti ce vreti! Urla din nou. Iti vine sa-i dai la muie, s-o faci proasta si sa urli sa te lase in pace, dar, oarecum, are dreptate, birocratia e inchistata si opaca, trebuie sa faci ceea ce ti se cere, nu e vina ei ca totul e prost, inclusiv ea e proasta si agresiva.

Razboiul e o noua varianta de Covid. De razboiul din Ucraina va uita toata lumea, va deveni uitat in istorie, intocmai cum romanul de rand nu stie ce a fost intre Moldova si Transnistria prin anii '90. Avea dreptate M. cand zicea pe blogul lui E doar o chestiune de timp pana cand se plictiseste toata lumea si uita de Ucraina. De voi nu stiu, da’ eu m-am plictisit deja. Atat. De Covid nu se mai aude absolut nimic, nici baz, macar ca a incercat in van sa faca reclama CNN-ul la niste variante deltaomicrone noi. Brusc, milioanele alea de morti, tineri si sanatosi aproape toti, au disparut din discutia cotidiana. 

Acum nu se mai moare de la Covid. Prostii lumii, idiotii utili, ce faceau grafice si vehiculau numere pe reddituri, inclusiv romani, ca o corvoada moca, intocmai ca voluntarii ce carau cu roaba morti in timpul ciumei, au ramas in aer... nu exista morti, bre. Niciodata nu au existat. Se moare de batranete, de cand e lumea, doar ca in anii '80 a inceput sa i se spuna cancer, in anii 2000 flu si acum in 2021 Covid, dupa cum bateau interesele financiare ale lui Big Pharma. Covidul nu mai este happening, ci a trecut in istorie, este un eveniment trecut, s-a intamplat back in the day. Probabil asta ii face si mai tacuti pe cei ramasi cu sechele pe viata de la vaccinul care nu era vaccin... S-a intamplat atunci, acum nu se mai intampla. Acum ma uit pe Roku la filme online si vad reclame cu alte injectii la fiecare 8 luni pentru Crohn disease... Crohn disease este un... efect advers al vaccinului ne-vaccin Covid... Nu se mentioneaza asta, oricum guvernele au semnat absolvirea de responsabilitate a lui Pharma, dar se pare ca Pharma e pregatita din nou sa te ajute. Chiar cu problemele cauzate de ea insasi cu complicitatea politicienilor. Apelati cu incredere. Mai ales ca e "gratis".

Razboiul e prea realist. Razboiul din Ucraina e ca o bataie slavica intre doi betivi intr-un bar rural: nimeni nu stie exact de ce se bat, de la inceput pare ceva mediocru, ba chiar hazlie prin stangacia ei, pana la sfarsitul prin injunghiere, nimic nu transpare o nota de tragedie comesenilor, care privesc obisnuiti, ca intr-o stare lichida de visare. Nu se va face vreun film de Hollywood despre razboi, nu se va vinde comercial ca razboaiele pornite de Vest, cu motiful eroului destoinic ce rapune spectaculos dusmani in numele libertatii si a democratiei, ci se va uita. Razboiul din Ucraina este prea... realist, iar toata lumea este plictisita de realism. Lumea vrea sa vada Black Hawk Down si Save Private Ryan, cu oameni albi cu barbi puternice care lupta impotriva unei multimi amorfe serpentine, intunecate la piele si la par, cu mai multe capete, care boscorodeste pe gura in limbi de neinteles, dar care suna nasoleanu. I don't understand what you just said, but I don't like the way you said it - e probabil fraza definitorie a milenialilor. Zoomerii stau si mai rau, lor este inoculat sentimentul si ce trebuia sa simta direct prin filmulete tik-tok de zeci de secunde. Dar in Ucraina ambele tabere sunt albe; arata la fel, vorbesc la fel, se comporta la fel. Daca il demonizezi pe unul inseamna ca si celalalt este demon; daca il faci erou pe altul inseamna ca si celalalt este erou. Nu este o poveste arhetip; asadar, nu poate fi luata in seama, nu are importanta, daramite tinuta minte. Ma uit la blocurile arse si ciuruite, fara geamuri, goale, cartiere intregi in Mariupol, si nu pot sa imi imaginez cum ar fi putut arata mai bine intr-o lume slava. Dai putin cu matura si cu masinile alea de periat strada, nici nu se cunoaste ca "a fost razboiul pe aicia". Ferentariul arata la fel pe timp de pace. In filmul Dunkirk (2017) dusmanul, germanul, nu este infatisat deloc, dar deloc; ii simti prezenta doar prin zgomote, niste varfuri de arme si atat - nu putem risca ca sa vedem niste oameni albi obisnuiti si chiar decenti, prea umani, ca sa nu empatizam cu ei. Eventual putem face niste dialoguri/interviuri cu oameni (din ambele parti, rusa sau ucraineana) ce trecusera prin chin, fara sa puna vreo vina asupra nimanui, totul nuantat, fara morala, fara invataturi de tras, dar, ce sa vezi, astea nu au trecere in fata milenialului si zoomerului invatat din gradinita ca el trebuie sa se comporte ca un social justice warrior si sa imparta lucrurile in alb-negru. El vrea sa stand with X, sa aleaga tabara buna, sa protesteze impotriva celor rai, sa duca lupta binelui. Nu e matur indeajuns pentru realitatea care nu are eroi si villans ci doar mediocru, inclusiv el.

Si... cam atat. Ce a ramas de zis despre ceva ce nu vrei sa zici, nu te intereseaza si nici nu vrei sa te intereseze, macar ca toti incearca sa te impinga la asta? Lasati-ne, bre, in pace. Romania nu este in Est. Nu este nici in Vest si nici in Balcani. Dracu stie unde suntem. E ca in mema cu Vasluiul, exista 3 cercuri Venn: in Vest se bea bere, in Est se bea vin, in Sud se bea ceai, iar Vasluiul e in centru, se beau toate combinat. Mai dati-ne ragaz, pana cand ne descoperim. S-ar putea sa dureze un secol sau doua, si probabil nu vom descoperi niciodata, ca tot ce a fost roman mai de soi s-a mutat cu serviciul in Vest. Nu avem razboi dar cumva ne-am eliminat pe noi insine. Hristos a anviat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu