marți, 3 iunie 2014

Comic trash

Comic stil trash/junk, în urma articolului. Speram să iasă ceva mai artistic, dar a ieșit ca mâzgălelile unui serial killer. Oricum, mă auto-felicit pentru ideea cu maus-ul. Mi-am imaginat un maus analog cu corpul unei gravide și legătura lui cu facebook-ul prin mufa usb. E maus cu bilă, retro, analog fătului. Pentru că e cu bilă, maus-ul aparține unei lumi care nu e chiar așa de inter-conectată ca în zilele noastre, pe vremea când nu exista facebook, societatea era restrânsă, iar veștile cu Leana din capătul străzii care e gravidă, a divorțat, e bătută, și-a găsit loc de muncă "la birou" interesa pe toată lumea.

Oamenii find interconectați într-o vastă societată globală nu ar mai trebui să se comporte ca la satul "de la țară". Toată lumea comunică, însă nu mai vorbește. Pentru a vorbi, ai nevoie un interlocutor (sau grup de interlocutori minimal), care e în strânsă legătură cu tine. Un prieten. Facebook-ul creează iluzia de prieteni. Nu ai prieteni pe facebook. În lista ta de prieteni sunt alți oameni. Care nu vor să vorbească. Vor să comunice. Ei nu vor să vadă poze cu ce mănânci tu în momentul ăsta. Poze cu câinele tău, cu idolii tăi, cu mașina ta. Dar în mod special, nu vor să vadă chestii intime: poze cu progeniturile tale. Sau cu tine gravidă, ca și cum ai încerca să ne demonstrezi ceva.

Veți spune că nu există soluție și că facebook-ul se duce de râpă populat de poze cu pisici, citate din Paler și selfiuri. Dar există. Este ceva ce se numește "privacy" și "good friend". Sau "rude de familie". Dacă le dai prietenilor tăi adevărați această calitate, ei pot să vadă posturile tale dedicate pentru ei. Posturi care au un nivel anume de "sharing". Iar restul posturilor care chiar merită să ajungă publice se pot vedea de toți.

Nu mai folosi facebook-ul ca o maimuță. Pentru o lume mai bună. Mai de calitate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu