luni, 14 octombrie 2013

Cea mai tare profetie

La început, trebuie să lămurim niște lucruri. Mai demult, ca orice adolescent, am trecut printr-o criză religioasă, care m-a impulsionat sa studiez asupra religiei, în special al creștinismului. Și dacă este ceva de ce sunt sigur, unul din cele două certitudini personale, este că orice se poate interpreta în orice. Atunci a fost momentul când am renunțat să studiez mai departe. Și am început să-i trolez atât pe creștini cât și pe atei, lol.

Partea din Biblie ce se referă la viitor, adică profeții, este, bineînțeles, Apocalipsa. Dar puțini știu că Apocalipsa a scăpat de a fi considerată apocrifă atârnând de un singur fir de păr. Cumva, a fost introdusă în Biblie, iar asta, cred eu, pe considerente psihice. Pentru că creștinii, ca orice oameni, sunt sensibili la secrete, la paranormal, la căutarea și descifrarea "căii celei drepte", exact cum am căutat și eu și poate încă mai caut. De fapt, psihologia creștinului este una de a încerca să controleze viitorul. Tranzacții cu Doamne-Doamne, gen, mă las de fumat dacă iau examenul mâine, sunt la ordinea zilei. Iar să știi să interpretezi "semnele" și să știi ce se va petrece în viitor e cireașa de pe tort, iar câteodata, să controlezi viitorul nu înseamnă neapărat să îl controlezi cu adevărat: este destul doar să-l identifici și să-l urli în gura mare pe internet. De-aia avem noi astăzi, în secolul curent, retarzi creștini care ne explică treaba cuptorului cu microunde, vaccinurilor și a francmasonilor care luptă împotriva lui Iisus însuși, folosind tehnologie extraterestră.

Mă face să râd când îmi amintesc de o întâmplare. O femeie, utilizator al forumului creștin-ortodox, dupa ce mi s-a prezentat on-line, a ținut să afirme: "...și eu cred că trăim vremurile din urmă". Au fost inteligenți cei care au apărat Apocalipsa și au susținut să intre în Biblie. Iată o creștină, ca mulți alții, afectată de mania teoriilor conspiraționiste. Eu, din câte am citit Apocalipsa, nu am văzut niciun semn că trăim vremurile cele din urmă. Sunt multe interpretabile, de exemplu, ca numărul fiarei 666, care chiar se regăsește pe toate codurile de bare, exact cum este specificat în carte: nimeni nu poate vinde și cumpăra fără a utiliza numărul fiarei. Alții au interpretat că lăcustele ce decimează oamenii ar fi elicoptere. Dar toate astea sunt cam trase de păr, ceea ce sugerează ori că nu "trăim vremurile de pe urmă", ori că Apocalipsa, ca și Biblia este o carte pentru copii, scrisă în pilde obscure, tocmai pentru a fi interpretate. Orice poate fi interpretat ca un fapt, iar cu puțină imaginație, mai apoi, în exact contrariul acelui fapt.

Apocalipsa nu este singura carte care conține profeții despre viitor. Mai sunt și altele. Dar sunt apocrife. Și acum vă servesc pe tavă cea mai tare profeție ever. Și asta doar pentru că are o bază științifică. Este din Cartea lui Enoh și zice așa:

În zilele păcătoșilor anii se vor scurta, sămânța lor nu va ieși la timpul ei pe pământurile și câmpurile lor, toate lucrurile de pe pământ strica și nu vor ieși la timpul lor; ploaia va fi întoarsă înapoi și cerul o va păstra la sine. În acele vremuri roadele pământului vor fi întărziate și nu vor crește la timpul lor, și fructele copacilor vor fi ținute de la timpul lor. Luna își va schimba rânduiala și nu va apărea la timpul ei. Și în acele zile soarele va fi văzut și va călători în timpul serii la capătul marelui car la apus și va străluci mai luminos decăt este rânduiala luminii.
Și acum interpretarea mea: anii se vor scurta datorită slujbelor pe care le au oamenii moderni. E clar că perceperea timpului este un fapt subiectiv și se măsoară în conștient. Cu cât lucrezi mai mult, ai slujbe mai solicitante mental, ești pus mereu pe fugă din cauza orarului și navetei, cu atât ți se pare că "nu ai timp". Lucrul acesta este unul psihologic și s-a pus în evidență de mulți cercetători care au subliniat chiar și slujbe suplimentare care sprijineau pe cei care muncesc incontinuu: livratori de colete urgente, livratori de pizza non-stop, taximetriști, ba chiar și formatori de opinie care îi regăsim în majoritatea emisiunilor la televizor, capabili să îți ofere o opinie fără a ți-o mai forma tu în urma judecării faptelor respective. Restul profeției este partea cea mai importantă: deșertificarea pământului. Soarele va străluci mai tare decât de obicei și va fi posibil de observat seara, când nu e atât de puternic. În ce privește luna, e cam ciudat cum își va schimba traiectoria în jurul Pământului, dar mă face să mă gândesc la fenomene fizice ce deformează imaginea ei pe cer, probabil din cauza gazelor de seră, fenomene optice, ca acelea care se formează în deșert sau deasupra flăcărilor unui foc de tabără. În aceeași carte se spune că corpurile cerești nu se vor abate de la rânduiala lor în veci, ceea ce pare plauzibil din punct de vedere rațional.

Și acum, baza științifică: în 2050, cel mai aspru an va fi mai cald decât cel mai călduros an din prezent. Din cauza emisiilor cu efect de seră. Chiar dacă am opri funcționarea tuturor mașinilor din lume în acest moment, tot nu am putea evita catastrofa, doar amâna-o. Citiți mai multe aici: By 2047, Coldest Years May Be Warmer Than Hottest in Past, Scientists Say.

Aceasta este cea mai viabilă profeție pe care am găsit-o până acum și, ciudat, nu a fost din Apocalipsă, care are toate certificatele de încredere. Acum voi spune câteva cuvinte și despre profeții, doar pentru a încheia într-o notă obiectivă, pentru a vă lăsa pe voi să decideți dacă eu, la fel cu un creștin, caut să descifrez cheile viitorului și calea cea dreaptă, din dorința de a-l controla, iar în seara asta chiar am dat peste un indiciu foarte grav, sau e doar o simplă coincidență, nedemnă de luat în seamă, interpretată dintr-un text obscur care poate fi interpretat în orice.

Circula o poveste pe internet, cu părintele Arsenie Boca. Cum a venit un bărbat, înalt și robust, la el și l-a întrebat de sănătatea nevestei sale, care tot timpul se îmbolnăvea, și acum i se părea lui că trage să moară. Părintele i-a răspuns, arătându-i un pisc, cum că brazii cei înalți sunt cei bătuți de vânturi, și smulși afară de vijelii, iar boscheții aceia mărunți de lângă ei, deși îi bate vântul, ei rămân mai departe. Și cică nu a trecut nici 3 luni de la întâmplare și bărbatul, care era solid ca un brad, a murit înaintea nevestei, iar ea a trăit mult și bine. Ceea ce s-a îmtâmplat, teoretic, este o profeție care s-a adeverit, iar Arsenie Boca este, probabil, cel mai popular profet recent al ortodocșilor.

Acum să revenim pe plaiul statisticii: toți misticii vorbesc în pilde. Ambiguu și interpretabil, exact ca gura Pythiei. Biblia este scrisă în pilde. Toți marii preoți ai creștinilor vorbesc în pilde și obscurități. Arsenie Boca vorbea obscur și în pilde. Arsenie Boca era vizitat de mulți oameni, să zicem un număr la întîmplare, 20 de oameni pe zi. Asta vine 7300 de oameni pe an. Adică mii și zeci de mii de oameni. Într-un an. Să zicem că cu toți vorbea în pilde, pe lângă subiect, exact cu bradul de pe pisc și tufișul lui, obscur, ambiguu. Să zicem că toți interpretau două-trei lucruri diferite în non-sensurile lui. Și să zicem, că la un moment dat, unul dintre zecile de oameni care l-au vizitat, pățește un necaz, care automat nu contravine profeției părintelui, ba chiar se potrivește ca turnat. Încet, încet, necazul omului întră pe tiparul profeției. Dar să zicem că nu este la mijloc un om. Totuși, sunt zeci de mii de oameni care au primit "secrete" și le-au fost "ghicit viitorul". Să zicem că sunt 50, pentru că mie mi se pare o sumă rezonabilă din zeci de mii. Iar din acești 50 de oameni, 10 oameni au ajuns să apară în cărți, ziare, on-line, ca mărturii a minunii părintelui Arsenie Boca. Problema paranormală devine foarte normală pe plaiul statisticii matematice.

Mai țineți minte de Matei 13:10?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu