vineri, 21 noiembrie 2014

Romanii au ales un presedinte

Românii și-au ales președintele. Surprizător, pe cel ce nu era favoritul, pe cel care nu era socialistul, pe cel care nu era pe placul melancolicilor vremurilor de mai demult.

Nimeni nu prea înțelege cum. Mulți părerologi explică. Lucian Mândruță se bate cu pumnu-n piept de câte a făcut el de pe străzile pariziene, de unde s-a dus ca să transmită. Bloggerii asumă orgolioși succesul lor și cititorilor lor, internauții. Eșecul îl justifică prin PSD nu a avut blog, site, facebook. Analiștii politici explică cum a fost un vot masiv negativ, împotriva lui Ponta, nu pentru Iohannis. Fiecare maistru judecă după meseria sa și consideră că are întâietate.

Adevărul este că nu a fost o minune. Pur și simplu oamenii s-au săturat de minciuni, de jeguri, de mocirlă. Campania PSD a fost vârf de lance în ce privește asta. Iar oamenii au ales un om civilizat. Normal. De bun simț. Cartofii de canapea, văzând pe ecrane cum conaționalii și rudele lor stau câte 12 ore în ploaie să voteze, situație concertată tot de PSD, s-au ridicat și au votat în 15 minute, solidari cu ei.

Singurul lucru magic ce rămâne în peisaj este însuși președintele ales. Necunoscut nici acum, enigmatic, tăcut. Nimeni nu cunoaște ce îi poate capul, inclusiv viitorii colegi de politică, care se comportă precaut. Circa 200 de persoane, viitorii foștii subordonați, cei de la instituțiile sibiene, se bucură pentru rezultat și se întristează pentru pierderea șefului în același timp. Or, asta e de neconceput pentru ura și săparea tipic românească. Două treimi din românii de pretutindini se bucură pentru el. Am văzut persoane pe facebook care, din extaz, au postat trăiască Regele nostru!, aluzie la vechii lideri nemți. Este primul președinte pe care oamenii îl iubesc. Magic.

Să fie într-un sas bun!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu