duminică, 16 decembrie 2018

Tigano - Indiano- Romania

1. Romanii sunt tigani
Daca nu stiati: tiganii si romanii se aseamana foarte, foarte tare. 

Sunt la fel de negriciosi. Cam la fel la statura medie, marime penis, inteligenta. 

Izvorasc din locuri apropiate din Caucaz - ma rog, jumatatea sfertului de-al 4-lea cadran a mijlocului Asiei, daca e sa imi bateti obrazul la geografie. Indienii sunt din Nord-Vestul Indiei. Romanii sunt o mixtura de mai multe populatii, cele mai notabile fiind cumanii, care nu, nu erau inalti, blonzi si cu ochi albastri, ba chiar, tuciurii, dar de fapt, ei nu erau omogeni in insasi valurile lor navalitoare, si iberienii, care nu erau chiar de pe acolo, dar totusi pe partea cealalalta a Marii Negre, din locul unde si-au adunat persii tiganii si arabii lor. Daca e sa luam in considerare factorul lingvistic, adica pe vlahi, cei care au adus limba romana pe teritoriul actual al Romaniei, ei sunt niste ciobanasi iliri, care sunt foarte asemanatori cu romanii de azi: nimeni nu stie cum au aparut pe capul nostru in Europa si trasaturile faciale reconstruite sunt foarte asemanatoare a unui roman sadea, cioban in suflet, cu excelenta Braila / Buzau, aceleasi cu a contemporanilor din Neolitic. Daca e sa luam in considerare factorul autohton, pai... nu cred ca ar trebui sa va ganditi la glorioasa si fictiva Dacia Traiana. Bastinasii erau in intregime de origine slava. Da, aia intalniti de huni pe drumul lor spre Panonia, ca de-aia se mentioneaza ca aveau vozi si voievozi. Da, aia care au dat toate denumirile la munti, rauri, vai, dealuri etc, ca la orase le-au dat germanii si ungurii. Acum nu cred ca mai are rost sa continuam de cultura slava in epoca lui Marx, Lenin, Stalin si... Putin.

(Amintiti-mi sa scriu istoria Transilvaniei - deja am adunat ceva bagaj informatial despre ea). 

Sunt la fel de rasisti si xenofobi. Totusi, sa nu exageram. Indienii (tiganii) sunt cap de afis, ce e drept, cu sistemul lor de casta. 

Romania e un fel de India, unde lumea se pisa pe strada, blocurile/cartierele miros a fecale umane, se arunca gunoaiele peste tot, iar toata lumea pleaca stramband din nas la mirosul propriei basini. 

Copiii se bat si se umilesc la scoala si ajung adulti frustrati si cu complexe de inferioritate.

 Isi bat/violeaza femeile si le trateaza ca pe vite (nu ca nu ar fi).

Oamenii se masoara intre ei (este ca sunt tare?) in lanturi de aur, Mercedes, case, bani, joburi, nevasta, copii, rosii din gradina si cand vreunul dintre ei a prins la bani, se crede maharajah si se considera clasa superioara celorlalti. 

De-aia de fiecare data cand vezi o stire cu un roman infractor prin UK toata lumea zbiara de se amesteca intre ei membri grupului de facebook: "dar aia sunt tigani!!!". De fapt, sunt romani, adeseori din Moldova de Jos si Oltenia, ca sunt tuciurii, doar ca sunt arata foarte tare cu tiganii. Dar sunt romani. Din aia vero, din aia sadea, pentru ca da, istoria Romaniei a inceput cu Oltenia si Moldova. Regatul Vlachia, Vlad Tepes, Stefan cel Mare, Mihai Viteazu ban al Craiovei #mandrucasuntroman. Dintre cei saritori sunt si neignoranti care stiu care e faza, dar tot striga, pentru ca aia sunt specie inferioara de romani pentru ei.

Toata lumea asculta manele. 

... si multe altele, pe care le puteti observa zi de zi. Fura, mint, abuzeaza, rezista integrarii oriunde se duc, nu au niciun respect fata de valorile europene, ne-munca, fraieritul pe altii si valoarea dovedita in atacuri verbale e la mare cinste etc.

ROMANII SUNT TIGANI. 

TIGANII SUNT ROMANI.

Tiganizarea Romaniei - sintagma auzita des, nu inseamna sporirea numarului de tigani in tara, ci transformarea ultimului roman intr-un tigan - ceea ce s-a intamplat deja, cum vedem la punctul 3.

De fapt, inca o informatie ce e adapostita intr-unul din buzunarele din bagajul meu de cunostinte despre istoria Transilvaniei: ungurii le-au zis tot timpul la romani tigani in jignire. Da, romanii i-au facut bozgori, adica "oameni fara tara", ceea ce e adevarat, nimeni nu contesta asta, adica in afara de ungurii insisi, dar ungurii/maghiarii intotdeauna ne-au facut tigani. Acum... am avea ceva de comentat stiind cazul ungur = bozgor? Bineinteles ca se refera la cultura si la culoarea pielii, nu la etnie, dar...

Cea mai mare convingere ca: a) romanii nu sunt rasa alba (vestica), ci sunt o sub-rasa tuciurie, armeana si ca b) romanii sunt frati cu tiganii (nu numai cultural ci chiar si genetic, datorita familiilor mixte, in special in Bucuresti - capitala europeana, se stieee) este sa faceti un colaj cu toate mug-shoturile infractorilor romani din UK / Germania. De fapt, as putea propune un termen, pe langa nigger, sand-nigger samd: balkanic nigger.

Acum ca am stabilit asta, putem trece la punctul 2. 


2. Franturi din cultura indiano-tigano

Toata lumea stie ca tiganii, pardon, indienii (inca nu am scris articolul despre succesul lor in Vest, am mentionat asta cred ca cu un un an in urma) profita de toleranta Vestului. Sau prostia Vestului. Vestul - prin asta intelegandu-se Europa de Vest, America, Canada si, de ce nu, Australia si Africa de Sud, care chiar daca nu sunt amplasate tot acolo, sunt construite toate de acelasi om alb, mai exact, aceeasi sub-rasa de om alb european, cea care a dus la cea mai evoluata/tehnologizata/civilizata cultura din istoria omenirii. Astia, doldora de bogatie, sezand pe niste saci plin de bani pe care cu mancarime la coaie au vrut sa ii imparta, au invitat (asa cum au invitat toate imperiile ce au falimentat dupa), niste animale la ei, in tara, pe principiul ca sunt oameni si ei, si ca e ok sa ai diversitate, ca toti suntem egali, culturile sunt toate bune si alea exotice si mai si si etc. Fix ca femeile alea nefutute ce se duc si salveaza foci si maimute (primate, mai exact, ca in cazul urangutanesei Pony - daca va uitati atent, nu de alte primate borneeze a fost salvata, ca de femei blonde si cu ochi albastri). Civilizatia se poate mula pe piramida Maslow: romanii, cat si indienii si tiganii, sunt framantati de nevoile fiziologice, de foame, de adapost, sa aiba o casa etc, ca de-aia se si masoara in ele. Mai au si usoare chestii de identitate, gen ca uite, "nu sunt mate fripte", sunt descendent de daci. Indienii fac bombe si au program spatial cand majoritatea covarsitoare traiesc in saracie si se caca pe unde apuca, nu au apa potabila si mor de foame. Tiganii se numesc gitani/gypsies - de la... egipteni. Au auzit ei ca aia sunt renumiti si s-au declarat egipteni pe unde au peregrinat. Acum, omul alb a depasit toate treptele, este pe varful piramidei Maslow, varful si jumatate din cea de dedesubt: ei vor sa fie renumiti pentru blandete, bunatate, vor sa salveze planete, sa fie iubiti si placuti de toti.

Acum, indienii, isi datoreaza succesul in proportie covarsitoare la felul cum isi intorc cuvintele, cum mint, sapa pe la spate, manipuleaza, negociaza. Indienii sunt tigani: nu ii prea duce mintea, sunt rai, xenofobi si rasisti, chiar intre ei etc, deci sunt slabe sanse sa gasesti expertiza la ei, mai degraba gasesti munca monotona de maimuta, similara cu cea a capsunaritului si castravecitului romanesc, doar ca ei si aici ii bat pe romani, fiind o cu o clasa mai sunt, ca multi ajung doctori, ingineri, avocati, ITisti, comercianti, tot datorita cum se dau peste cap si lupta cu balauri in vorbe, chiar daca fizic nu sunt capabil. Romanul e atat de mitocan si molcom ca nu e in stare nici sa vorbeasca articulat. Iar daca tiganul ghiceste viciile omului alb si se ofera sa le satisfaca, romanul e atat de inrait incat nici nu are empatia necesara sa inteleaga cultura vestica si sentimentele/ideologia oamenilor de acolo.

Daaar, sa nu uitam: indienii sunt tigani in suflet. Oricat ar fi emigrat ei in Vest, au inceput sa se spele, au renuntat la pijama, la semnul de Rec-On din frunte, la suflet tot acolo au ramas. 

Si acum sa vedem acest exemplu minunat. Da, as putea sa zic si de ala care m-a parat la HR, care m-a mintit, care a inceput sa se comporte urat cu mine pentru ca am facut greseala sa ii zic cat castigam cand m-a intrebat (si castigam cu vreo $2 peste) din invidie, dar nu. Acest articol ilustreaza pe deplin calitatea animalelor acestora si este foarte important.

O cioara batrana (vedem mai incolo de ce mentionez asta), imbracata in pijamaua lor traditionala (idem), vrea sa mearga acasa in shit-hole-ul ei. Asa ca asteapta inbordarea undeva prin Vest. Zborul, se intelege, e catre Bengaluru, sau ceva nume tiganesc, asa ca e plin de ciori. Avea bilet de business si s-a pus la coada pentru ala de business. Alte ciori, un cuplu, de data asta tinere, imbracate putin mai european, desi nu chiar, dar bine, aranjati, cercei asortati, cu poseta Gucci etc, nu in pijama, cand au vazut-o pe baba, au inceput sa se lege de ea ca "asta e coada de business, dincolo e economy".  Povestea e acolo, cititi-o. La un moment dat, dupa o lunga explicatie iritata asupra diferentelor economy-business, cu mentiunea ca biletul costa de 2-3 ori mai mult, cuplul se intoarce imbufnat si zice ca "nu ai cum sa te intelegi cu vite". Iar asta face tot articolul, din punctul de vedere al autoarei, pentru ca l-a inclus si in nume. 

Saraca tiganca, cum a fost facuta ea vita, cand ea chiar avea bilet de business. Nu numai atat, dar a fost incadrata in cattle-class - adica clasa vitelor, o distinctie rasiala specifica. Chit ca si aia erau indieni get-beget. Chit ca daca cauti pe youtube indieni numai trenuri incarcate la refuz, si inauntru, si pe acoperis, de ciori vitificate vezi. Chit ca asta e rasism, dar numai omul alb poate sa fie rasist conform insasi conceptiei indiene-tiganesti, primii care sar opariti ca "vai, rasism", chiar daca un alb nu ar fi discriminat niciodata pe femeia aceea, doar pe baza culorii pielii si a hainelor, nu l-ar fi interesat la ce coada sta si ce bilet are.

Ne zice ca nu s-a enervat. Aici incepe cu minciunile tipice. S-a enervat. Pentru ca era invidioasa. Era invidioasa pe tineretea cuplului, pe hainele lor, pe cultura lor, care era jumatate vestica, iar ea e o baba batrana ce nu stie nimic in afara de pijamaua ei clasica, si care o poarta acum ca un fel de "mandra de cultura mea". Ah, da, si ca stie engleza. A invatat-o si o mentioneaza de 3-4 ori in articol. Ca stie engleza. Acum, ea e un fel de taranca de la poalele muntelui de la noi: in costum popular (nu ala alb, ala negru cu floricele sintetic, sandale din guma ca cizmele cu sosete de lana si batic made in China) care a facut oierit toata viata ei. Un cuplu de romani, ce ar lucra in IT, in aceeasi ipostaza, ar fi simtit la fel. "Bai, uite la vita asta, ne face neamul de rusine, noi nu suntem ca ea, mars la economy ca nu ai tu bani de business, esti in Vest si nu ai reusit nici macar sa scapi de paduchi si sa te speli de hainele alea ce ne re-amintesc de veceul de lemn de-acasa". 

Dar, bos, lucrurile socanta continue. Articolul este scris pe Linkedin - reteaua profesionala, iar daca te uiti atent la profesia cioroaicei este chairman of Infosys Foundation, un nume vestic la o firma cu nume vestico-ITist. Doar ca Infosys Fundation este, conform wikipedia:
Infosys Foundation is a non-profit organisation based in Karnataka, India, established in 1996 by Infosys to support the underprivileged sections of society.[3] The foundation supports programs in the areas of education, rural development, healthcare, arts and culture, and destitute care.[4] Its mission is to work in remote regions of several states in India.[3][5] The foundation is solely funded by Infosys, and no external donations are accepted.[6] The foundation is headed by Sudha Murty, the wife of Infosys founder Narayana Murthy.[7]
Ce inseamna ca nu are nimic de-a face cu IT-ul, nu este o firma vestica, nu se comporta ca o firma vestica, capul este barbatul babei, pe care a pus-o, bineinteles, in pozitie, fara niciun alt atribut sau calitate corespunzatoare, iar ea calatoreste la business class cu banii din donatii pentru saraci. Si mentioneaza chiar ea, cand aia de la boarding ii spun: "Welcome back! We met last week, didn’t we?", ca sa ne arata ca si ea are clasa - adica ea calatoreste saaptamanal la business. Cata bucurie si caldura in sufletul saracilor ce mor impacati ca chairman, pardon, chairwoman-ul fundatiei de binefacere calatoreste in numele lor la business class, intr-o pijama traditionala, de-aia de la tara, ca sa duca cultura mai departe, s-o prezinte peste granite.

Iar cand le coup-de-grace: "You refer to the term “cattle class”. Class does not mean possession of a huge amount of money,’ I continued, unable to stop myself from giving them a piece of my mind. ‘There are plenty of wrong ways to earn money in this world. You may be rich enough to buy comfort and luxuries, but the same money doesn’t define class or give you the ability to purchase it. Mother Teresa was a classy woman. So is Manjul Bhargava, a great mathematician of Indian origin. The concept that you automatically gain class by acquiring money is an outdated thought process."

Adica explica ca:
- clasa nu inseamna ca ai bani (desi absolut toti tiganii/indienii se bazeaza pe asta, pe toale de marca, iphoane, Gucci si Versace), cu zambetul pe buze, evident, pentru ca si ea are bani, daca i-ar fi chiorait matele de foame ar fi tacut din gura sau s-ar fi zbatut si mai tare ca o cioara batuta de vant pe aceeasi idee, din invidie
- sunt multe cai "gresite" de a face bani - ea asumand ca aia au facut banii necinstit (ceea ce e oarecum adevarat, dar asta poti sa o zici doar daca esti alb, nu tigan, pentru ca la ei minciuna si ne-munca e cinste) si ea insasi facand bani din... donatii
- banii nu definesc clasa - ceea ce opusul e fix cultura tiganeasco-indiano-romaneasca
- Maica Teresa, persoana aia jignitoare si rea la suflet, din cauza careia au murit oameni, e o alta clasa
- alti oameni, de care nu am auzit vreodata, prin spectrul political-corectness-ului, au devenit si aia brusc oameni de stiinta, inventatori si, desigur, alta clasa
- conceptul ca ajungi la alta clasa prin bani este "outdated" - adica invechit, deci recunoaste ca asta e cultura lor, ca e incetatenit in cultura lor, iar acum, bineinteles, cu buzunarul plin, ii e usor sa vorbeasca ca altele sunt calitatile. Ceea ce e oarecum corect si adevarat, dar repet, daca ai bani, pentru ca unui sarac ne-idiot telul lui momentan e bunastarea, nu domnia. Iar asta in timp ce ea circula, cu bani, la clasa business si nu economy, saptamanal.

Sfinte Sisoie, indianca are 57,959 Likes si 3,609 Comments la articolul ei, pe o platforma profesionala, care nu are treaba cu profesiile, cu un nume de job fictiv si copiat din vest, pe care a ajuns acolo prin relatii, si care e doar o inclestare rasiala intre puteri, gen "noi suntem clasa superioara, ca avem bani, tu ai ramas la stadiul de maimuta inapoiata ca esti imbraca ca in India" si "ba si eu sunt clasa superioara, ca uite, am bani de bilet", asta in timp ce primii si-au castigat banii prin vrajeala, aburind Vestul ca ei stiu IT si medicina, si a doua si-a castigat banii prin vrajeala celor dintai, pe motivul ca fac un bine saracilor. Si in acelasi timp in ce un alb sadea i-ar privi nedumerit, ridicand din umeri, pentru ca el a facut posibil sa vina amandoua partile in Vest, el i-a spalat, i-a educat, si ii trateaza ca pe oameni. Un alb mai ne-educat  i-ar privi putin zambitor-dispretuitor, ne-exteriorizandu-si rasismul ce-i incolteste in vene: pai, pentru mine sunteti la fel de maimute, ba chiar, fiind usor ofensat: adica eu am facut regulile, eu v-am invitat aici in mod egal, si voi va certati intre voi cine merita si cine nu.

Sfinte Sisoie din nou, nu numai atat, a scris o carte.

Acest articol e stereotip si putem trage concluzia ca indienii, ca si tiganii, caci tiganii din India provin, sunt animale in comparatie cu oamenii, si ca au sufletul ca si culoarea pielii lor: de cacat. Lucru aratat pe sleau si de Harvard, care s-a prins de smecherie, si care avea o reputatie, si anume fix aia de-a absolvi oameni de alta clasa, adica domni, doamne, gentlemeni si ladies. Pentru tocmai asta implica clasa, sau positive personality, cum o numesc ei: blandetea, toleranta, generozitatea, curajul, dorinta de a fi respectat si apreciat samd. Cand au vazut vrajeala si saparea pe la spate a indienilor, le-a micsorat cota. S-au gandit bine si lucid: noi nu instruim animale ca apoi sa se comporte tot ca animalele la suflet cu cei de dedesubtul lor, pentru odata facut Harvad-ul te poti astepta sa fie in pozitii de conducere - astia pot sa schimbe lumea, vorba aia, nu numai ca nu in bine. Apoi, cei de la Harvard, ca niste gentlemeni adevarati, au facut publica actiunea reprobabila, pentru ca s-au simtit vinovati, si au remediat "problema". Bun. Mergem mai departe. 


3. Franturi din cultura romano-tigano

Discutia a pornit de la wikipedia, cea care te palmuieste peste ochi cu cerselile ei de donatie, o data pe an, ca uite, e gratis si nu sunt reclame, si daca e onorabil sa dai bani sau nu, tu fiind roman. Bineinteles ca subiectul e foarte discutabil si merita un articol intreg + discutii in comentarii, dar o sa spun in cateva randuri pozitia mea asupra chestiei. Nu, nu o sa spun platitudini semi-docte de "daca vreti sa donati, donati, daca nu, atunci nu, e treaba voastra, ca sunt banii vostri", in timp ce sunt fals-modest si ma declar pseudo-ingrijorat de aceasta cauza nobila a wikipediei, si indemn lumea sa doneze, ca mine, pentru ca eu sunt alta clasa, nu mai sunt tigan basit fara bani in buzunar, vezi, sunt vestic. Ceea ce e foarte similar cu articolul indiencei de mai sus, articol care l-am gasit fix pe acelasi blog unde autorul facea lucrurile enumerate mai dinainte. Si nu, nu e valabila ca sa zici, ca, oricum ai da-o, chiar daca continutul wiki a fost create de utilizatori, de oameni ca noi, alocand timp fara remuneratie, latimea de banda, bazele de date si serverele costa, iar angajatii de la wiki, uite, au si ei cheltuieli, gradinita la ala micu, hainele si mancarea lui costa, rata la apartament costa, pentru ca nu e cazul. Stii ce costa? Cele 3 masini de $100k fiecare, casa de 10,000 sqft cu piscina, calatoriile la business in locuri exotice. Nu bunatatea e motivul; ci lacomia. Daca gugaliti salariilor CEO-urilor fundatiilor de binefacere si strangere de fonduri o sa ramaneti socati. Uite, exemplul de mai sus, o baba batrana si tiganca da de 2-3 ori mai mult banii proveniti din donatii pe un bilet de avion sa circule la business, nu la economy, doar din simplul motiv pentru ca e alta clasa, nu e tiganca basita si cu cacat uscat la cur (de fapt, e). Daca te uiti la salariile executivilor de la wiki (nu stiu de ce se sunt asa de multi si nu stiu de ce sunt platiti atat, doar pentru ca "iau decizii") sunt toate de 6 cifre, gen 200-300k dolari pe an, dar si sumelea astea sunt derizorii, pentru ca ei primesc compensatii pe langa, care nu sunt mentionate, gen CEO Oracle are salariul de $1 dar face zeci de milioane pe an in realitate. Jimmy Wales are bani din "alte afaceri", se intelege, desi nimeni nu stie care sunt alea si cum a avut bani sa le inceapa, pentru ca da rau la public, cel putin oficial, nu mai lucreaza, are "decat" 1 milion estimat (deci nu declarat) in bunuri, prezentat pe toate site-urile socialiste - asa ca e curat. Eu zic ca e multi-milionar si s-a dat lovit, sa nu strice donatiile/afacerea, pentru ca asta in natura umana, dar voi credeti ce vreti.

Din nenorocire am fost banat de pe blog. Da, e acelasi blog unde explicam cu insistenta romanilor de clasa I ca nu sunt de clasa I, cel putin pentru un vestic, si ca pentru ei am putea fi priviti la fel ca tiganii (desi in UK am vazut ca au inceput sa stie diferenta, am vazut grafitti-uri "Roma scum" si nu "Romanian scum", deci descendentii dacilor pot sa se bucure). Diferenta intre un cioroi de care romanul isi bate joc e aceeasi ca intre un vestic si un roman. Discutia era manata pe acelasi subtrat, doar ca era vorba de "sa donam si noi la wikipedia". Imi pare rau ca am fost banat. Nu blogul in sine era interesant, era, cum am si spus, 1 articol din 10 era mediocru spre bun, dar mergeam pentru comentarii si oamenii de-acolo: erau oameni faini, toti ITisti, raspanditi prin Europa si lume. Aveau comentarii foarte faine si discutia era mult mai ok decat articolul in sine, care nu era decat intriga sau scanteia. As fi la fel de ipocrit ca multi dintre ei sa spun ca nu, nu ma intere ca am fost scos afara, ba chiar, o zic pe sleau: as fi vrut sa fiu pe acolo, sa citesc si, mai ales, sa comentez. Din pacate si comentariile mi-au fost sterse si erau de-aur, au disparut in neant pentru intotdeauna, inainte sa le reformulez intr-un articol aici.

Oricum, long story short: din discutie in discutie am ajuns sa il fac pe owner-ul blogului sa spuna pe sleau: "aia ce au contribuit la Patreon-ul meu nu sunt pomanagii/mocangii". Definitie prost aleasa, trebuia sa zica "daruitori" sau "generosi", pentru ca asa e in raport cu cei care nu au cotizat si e jignitoare. Domnul are vreo 30 de contribuitori - cei mai multi doneaza pentru ca sunt prieteni cu el si ca a facut reclama insistenta, si nu doneaza ca chiar are vreo calitate anume cum el chiar crede. Nu si-a dat seama de prima data, comentariile mele au ramas acolo, dar ce te faci cand ai jdemii de cititori, care nu sunt indeajuns de prieteni cu tine sa doneze si citesc ce e gratis? Ce te faci cand ai ajuns la afirmatii de genul in discutie progresiva? Stergi comentariile, pe toate, si pe ale tale si pe ale lui. Ce te faci cand omul e tot acolo si poate sa-ti bata obrazul, invingator, pe tema asta? Pai, il banezi. Asta este ce este, e din cand e lumea si merge in toate domeniile, in special cel profesional. Nimeni nu vrea sa fie contrazis, chiar daca nu are dreptate. Nimanui nu ii place sa fie criticat, chiar daca e slab tehnic si nu este obiectiv. Asa se avanseaza si in corporatie. Seful e sef si are tot timpul dreptate. Am patit asta pe blogul lui Mantzy, zoso, Arhi samd. Nu i-am jignit, le-am aratat ca nu au dreptate. Cand i-am zis asta la domnul in cauza, mi-a zis "stai linistit, ca eu nu sunt subiectiv ca ei". Figure that. Trebuia sa stiu mai bine si sa imi tin gura...

Long story long... romanasii nostri se dadeau de-a berbeleacul cum doneaza ei la wikipedia si cat de glorios e asta si cat de saraci sunt aia care nu doneaza. Am incercat sa le spun ca e iarasi o comparatie intre rase, dar nu au vrut sa auda. Nu au inteles ca in Vest iti permiti sa cumperi lucruri, ca ai bani, nu ca in Romania, si eu mi-am cumparat vreo 5 jocuri pe Steam, contrar principiului meu de a nu da bani niciodata pe internet, dar aia s-a intamplat ca imi era mai usor sau dau 1-2 dolari pe ele pana cand sa deschid VPN-ul sa le piratez - imi era mai usor. Asa merge treaba in Vest, ajungi sa dai bani, dar nu neaparat ca esti gentleman si cinstit, pentru ca asa merge treaba si sistemul e facut ca sa invarta banii. Comparatia lor era cu romanii de rand, clasa inferioara, care nu dau bani, bineinteles, ca sunt mocangii si pomangii. Bai si atunci au inceput sa se laude cum au dat ei bani pe cursuri si certificari (ceea ce erau minciuni tiganesti, firmele platesc alea). Si de alea am zis ca e normal firma angajatoare sa le plateasca, pentru ca aia fac profit. Nici aia nu a fost primita bine. Cireasa de pe tort a fost cand cineva a zis ca, in loc sa citeasca 1000 de pagini pentru o certificare, a ales calea usoara, a cumparat cu $60 chestionarele cu intrebari de la niste indieni si in 2 saptamani si-a luat certificarea. Nu mi-a venit sa cred. Romanul se lauda cum a platit, nu ca sarantocii pomanagii, si a cumparat vrajeala de la indieni ca sa isi abureasca vestul pentru un job IT. Apoi se apucau sa critice fix procesul prin care s-au format ei: piratand jocuri/filme/tutoriale de pe internet, ajungand in Vest, pe pozitii bine platite. Si eu am platit 400 de euro pentru un curs cisco, nu l-am amintit la absolut niciunul de-acolo si de aiurea - nu am simtit, culmea, nevoia. Pentru ca nu simt nevoia sa vorbesc despre bani. E fix ca in zicala aia, fiecare vorbeste despre ce nu are, saracul de bani, prostul de destepciune si adolescentul de sex.

Intrebarea ce se pune, e... totusi, chiar asta e ceea ce suntem? Ceea ce am ajuns? Chiar romanul nu poate mai mult de atat? Ajungi in Vest si dupa ce declari ca "ce prosti sunt astia de aici" prima ta ocupatie e cum sa demonstrezi ca "este ca sunt tare"? Ca am bani, Mercedes, 6 mii de lire salariu lunar? Luate de la viata prin furt si piratare si toleranta vestica? Sa te masori cu aia de acasa si sa arati ca ii bati la curu' gol? Sa te masori si cu romanii ajunsi acolo si nu asa de ok ca tine? Aia sunt animale si eu sunt om? Sa nu fii capabil sa intelegi absolut nicio valoare cu adevarat europeana/vestica? Adica tu esti rasist cu romanasii tai si te consideri treapta superioara in... Vest si vorba aia, "i-as scoate personal afara pe romanii ce se pisa pe garduri in UK"... Si te astepti britanicii sa te aprecieze? Sa fii egalul lor? Simti ca ceilalti romani te fac de ras cand tu insuti le arati alora ca ti-ai scuipa in ochi conationalii, ba chiar te mandresti cu asta? Hai sa radem de aia care nu dau 2 dolari pe blogul meu pe Patreon ca sunt pomanagii, lol, in timp ce piratezi muzica. Aproape ca am fost facut socialist-comunist... ei nu intelegeau ca fix lucrul ce-l doreau, sa fie considerati alta clasa, pe baza de oportunitati (venite de la altii) de care au abuzat, sa faca bani si sa obtina loc in ierarhie, era partidul comunist, porcii mai egali decat altii.

Daca si IT-istii nostri din Vest sunt tigani... Da, in naivitatea mea aveam, totusi, o doza de optimism de la cei mai breji dintre romani, care locuiesc in Vest... Sa fie, cum ar veni, chiar alta clasa. Sau poate si eu gresesc. Poate si eu ma consider alta clasa, doar pentru ca le arat ca sunt ipocrizi, ca sunt rasisti si asta nu e de bine, nu e calitate, si ca nu au inteles Vestul. Macar eu sunt lucid, treaz, imi recunosc pozitia mai inferioara de cei vestici, nu imi bat joc de cioroi si inteleg sa inteleg ce inseamna umanitatea si sa fiu eu, la randul meu, mai uman. Poate ca si eu sunt la fel de ipocrit ca ma consider deasupra lor, nu pe bani, ci pe sentimente. Sau poate ca asta inseamna, totusi, clasa: sa te intrebi tot timpul, mereu, daca faci bine ceea ce faci, daca nu faci ce rau, tot timpul te cercetezi pe tine si te invinovatesti ca nu ai facut mai bine...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu