duminică, 5 ianuarie 2020

Despre unguri din nou, sententios


Cartile de joc maghiare au fost realizate in 1837 de Jozsef Schneider la Budapesta.Cu totii am jucat snapszer(saizeci si sase),macao,marias sau douazeci si una.
Libertatea de expresie era mult apreciata, mai ales cand ne aducem de-aminte ca acum un secol sau doua, o cerere simpla (deci nu instiintare, cerere), adresata autoritatilor locale te putea transfera direct in inchisoare unde erai catalogat ca "tradator de tara".
Un om korect nu umbla sa ascunda si sa nege adevarul daca Laszlo Tokes nu iera si sustinatori unguri reformati voi azi tot in comunizm ierati unguri vau ajutat voi urgent ati manipulat si falsificatdaca nu vin iar unguri sa va scape ca de atitea ori de proprii inamici voi nu aveti nici o sansa cai sustineti nui indepartati voi le lingeti curu celor care va suprima sa tina masonul pe cineva in secolul 20 in lanturi numai la voi poti sa vezi asa ceva ca la noi la ardeleni demult murea cu iel de git asa ca pina nu vom optine Autonomiea Teritorieala al Tari Ardeal nu vom avea liniste !
Pana acum, in prezent. Multumita internetului, facebook-ului mai ales, fiecare prost a pus mana pe tastatura si pe maus, sau pe telefon, rezonand bine pe frecventa propagandei nationaliste, istoriei deformate, xenofobiei, dand curs share-ului de postari de gen, creand camere ecou unde este aplaudat de ortacii sai cu aceleasi afinitati, departandu-se tot mai mult de dialog, toleranta, intelegere si adevar. In special, suprimand si stergand orice comentariu contrar. Libertate de expresie de acelasi grup.
In 1918 calea ferata din Transilvania a fost "pe" pamant, peste 100 de ani, aproape, ca nu mai exista. 😩
Asa arata gara cum sant Romani seamana cu iei !!!!
De exemplu, la filmuletul de mai jos, mi-a fost stearsa postarea de mai multe ori, vreo 3-4 ori, pana cand sa ma prind ca nu era nicio defectiune tehnica la mijloc. Pur si simplu nu era pe aceeasi linie unguresc-patriotica de muzicanti internationali maghiari a caror muzica "a fost furata de tiganii de romani".


Comentariul meu, sters, era de bun simt:
majoritatea cantecelor au fost scrise sub influenta altora. Nu e ca si cum cineva a nascut un cantec de la sine. Melodia sau bucati de melodie circula deja pe la nunti si petreceri, cele mai populare fiind adaptate in alte limbi si modificate. Un alt exemplu elocvent este dansul pinguinului, care e de fapt o formatiune de baza in multe cantece din numeroase tari, putand fi trasat in urma cu 50 de ani in zona finlandeza. https://felix.vatuiu.com/dansul-pinguinului/. Repet: zeci de cantece fara legatura intre ele se bazeaza pe aceeasi formula de sunete muzicale, de la SUA, franta, germania, arabia si romania.

Nu e ca si cum ungurii au facut melodia si romanii au furat-o. Putea fi veche de inca vreo 100 de ani inainte si provenita de la austrieci si turci. Cel mai probabil este de la tiganii balcanici si adusa din Orient.

Astea sunt sarade gen ca "ungurii au facut, romanii doar au furat" - nationaliste, extremiste, fara nicio toleranta, inteligenta rationala si intelegerii a fenomenului. Ar trebui sa fim uimiti si uniti ca avem melodii comune, nu sa dam vina unii pe altii.
Miscarile acestea nationaliste, propulsate cu motorul internetului, au loc peste tot in lume, nu doar printre vitejii de tastatura ungurofoni. Asa se explica ruptura tot mai abrupta dintre societati etnice, separatistii din Catalonia, ascensiunea partidelor de dreapta europene, Brexitul, popularitatea lui Victor Orban.
esti un GUNOI nu cred ca esti din Ardeal !
Asa stapani, asa case....
Asta nu numai cladire istorica e, este o opera de arta, dar degeaba arunci margele porcilor.....

 daco -traco,albanezo-tigano mitic dute din ardeal ca nu esti bastinas aici cretinule
se vede ca vorbesti numai draceste sint de genul masculin vierme ce esti,macar eu stiu limba literala romana si am fot as si lagramatica,dar voi majoritatea nici macar limba voastra de rahat nu cunoasteti
mai bovis incornata voi in draco-traco-comma mitilica limba aveti si litera kapa
Țiganiada la putere!!!
Grupurile de Facebook s-au umplut de ardeleni verzi (joc de cuvinte), toti peste 50 de ani, cu ajutorul noilor smartfoane, unde isi devarsa cu naduf si duh cunostiintele dobandite dupa educatia strasnica a mai marilor invatati ai lor, fie in familie, din generatie in generatie, ori cu iluminatii profesori de mai demult, acum si pe youtube. Toti oamenii astia nu existau inainte, sunt recent veniti, asa cum a aparut si maica-mea si taica-meu. Oameni trecuti de o varsta si inculti, usor de manipulat, har comunismului.
Astea-s niște statistici mincinoase, specific românești, rezultatul propagandei comuniste. Istoria nu e după cum vo doriți voi, mari patrioți români, spălați pe creier de propaganda si minciunile comuniste, care au fentat și fentează și acum cu minciuni și falsificări toată europa sau lumea.
Reactioneaza mai degraba violent la orice sursa, nota bene, asta e baza unei discutii argumentate, furnizarea de linkuri catre carti sau citate din carti, una cea mai notorie si obiectiva (nesupusa political corectness-ului din ziua de azi) fiind wikipedia, fara sa fii folosit injurii in prealabil:
Vai de capu tău,înzdrăvenire grabnică !!!!
mai schiopule inclusiv numele tau de [...] provine din maghiara vierme ce est,dar si cu capatina esti boule dac-o tigan
schiopule voi nu capra trebuia sa colindati ci oaia ca ciobani sinteti si ciobani raminenti
mai mai daco-traco macedoneno-albanezo-tigano mitico corcitura stii si engleza vierme dac,mai mare mincinosi in istoria voastra nu este nici o natie,esti un anafabet,care numai pe istorici ceausisiti ai studiat habar n-ai de istoria unguriilor spune mi ce ati descoperit voi dacii-dracii mincinossi tilharii lumii, eventual albeata din cacatul de gaina,ai auzit de descoperriile maghiarilor boule,inclusiv colaboratori la bomba atomica,bomba cu hidrogen,szilard leo,teller ede,wigner jeno,citi laureati ai premiului nobeli aveti ciobani cu opinci,cite premii oscar ati obtinut jigodiilor mincinosi tu cunosti istorie si transilvania din cauza unguriilor este cu un secol in fata cu civilizatia
(asta fara sa isi dea seama ca numele meu este opera unui proces de maghiarizare fortat a romanilor transilvaneni) 

... si extrem de anti-inteligent:
Eu fiind Ungur am suficiente carti de istorie si arta maghiara in biblioteca mea ca sa-mi cunosc istoria, nu am nevoie de wikipedia voastra. Nu ca sa ma laud dar am peste 300 de carti cu aceste subiecte !!!
Dom'le, ia-ti dovezile de aici! Eu am carti acasa, care spun altceva. In acelasi timp, il mentioneaza pe Iorga ca descriind ceangaii fiind unguri, dar in acelasi timp spun despre el, cand li se mentioneaza partile lui suparatoare:
Dau seama ce eculubrații fantastice a mai putut scoate un Iorga despre Ardeal și Părțile Ungurești , unde maxim ca turist a mai putut trece .
E ca și cum io ași scrie o carte despre obiceiurile tătarilor din Krimea și Dobrogea .
Iorga asta este sau a fost cel care a pus bazele Istoriei False al Romanilor si a Romaniei, care se limiteaza la Minciuni, si in primu rind la OMITEREA evenimentelor si a realitatii istorice !!!
Iar altele sunt in mod clar pe aceeasi treapta cu "documentarul" Adevaruri tulburatoare despre daci:
nu Iorga a inventat poporul român, limba și istoria lui, ci extremiștii vlahi din Ungaria. Am fost prea îngăduitori cu ei și și-au făcut capul în țara noastră . Nu știu dacă știți că impulsul unificări Moldovei și Vlahiei într-un singur stat a venit de la acești extremiști. Practic, vlahii din Ungaria au creat România și istoria sa falsă.
In acest moment iti dai seama ca discutia este interminabila si fantasmagorica, pe unde fanatico-religioase. Asemeni gruparilor pocaite violente care vor sa prozeliteze, scot aceleasi si aceleasi "dovezi" istorice, ca si cum ar veni cineva cu un casetofon, il pune pe masa, apasa pe buton si ruleaza aceeasi caseta, veche, de demult.
Pe cand sudistii parjoleau granele, otraveau fantanile si ridicau poalele in calea navalitorilor, Ardealul construia cetati, fortifica biserici si chiar sate. Asta-i diferenta.
Ironia face ca armele ungurilor folosite impotriva romanilor se pot intoarce la fel impotriva lor, cum, corolar, armele romanilor impotriva ungurilor se pot intoarce inapoi.
Cine spus că a fost erou național ?
Personajele istorice în cercul cultural maghiar sunt prezentate în naturalitatea lor cu fapte negative și pozitive și nicidecum nu sunt lustruite cu un cult personal bazat pe MINCIUNI .
Știe toată lumea că Kossuth a pierdut la cărți banii unui asociație ,cînd a fost delegat să cumpără altceva . O parte a maghiarilor condamnă pentru că el a luat la fugă cînd alții nu au aplecat capul și s-au făcut martiri.
Știe toată lumea și despre Horty cînd a greșit și ce a făcut bine pt Ungaria .
Și despre Petofi se știe că într-un timp s-a dat ”actor” nomad și cu compania lui jucau și la piețe niște piese destul de ”interesante”.

Culturpolitica roumaniei made in Bimbovița face erou dintr-un Ali Baba aventurist ca și cum era român și viteaz pe bune . Eii fac erou dintr-un avocat căpătat care incita la genoicid oamenii simplii ușor manipulabili . Eii preferă să fie doar lupta de la Mărășești în cărți istorice de clasa a 4. ca și cum ar fi cîștigat . Ei sunt care ignor apropae tot și supraaccentuez colorat cu MINCIUNI IREALE doar anumite segmente , care sunt pe placul lor .
Ungurii nu merg contra lumii cu fundamentalizări și fanatizarea gernerațiilor cu niște bazaconii de rîsu lumii cum se impune cu culturpolitica din Bucales .
Asta pentru ca i-am mentionat ca in prezent, nu numai extremisti maghiari fac statui lui Horthy, in tulburarea publica a comunitatii evreiesti si europene, unde depun coroane de flori, dar chiar istorici maghiari declara in public "binele" facut de acest "erou national". Citat din wikipedia:
What did the average Hungarian learn in the good old days? He learned that the Horthy regime was restorationist, fascist, fascistoid, half-fascist, dictatorial, militaristic, nationalist, selfish, exploitative, power-hungry, servile, and so on. And primarily: counterrevolutionary. Now he hears and reads: conservative, autocratic, authoritarian, undemocratic, patriotic, self-interested, dynamic, reformist, abandoned, deceived, etc. Now I think that here and now a new, considered synthesis has not yet seen the light of day, even if it has in most of the world. For the Hungarian obviously does not wish to surrender his own history when he finally, and rightly, believes it could be his.[70]
— historian Mária Ormos

I consider Miklós Horthy a patriot, who also must be found a respected place in the national memory.
— József Antall
link

Ironia e dubla cand posteaza drapelul imperial al Transilvaniei, intocmai ca bosorogii romani nostalgici dupa comunism, neintelegand ca 1) Transilvania era independenta oarecum atunci, neapartinand Ungariei si 2) dominatia habsburgica a fost un dezastru, saracind zona, iar eroii nationali unguri sunt, de fapt, cei care au luptat impotriva acestui drapel austriac.
economic, românii din Regatul României erau nişte pârliţi în comparaţie cu românii ardeleni, aşa că pentru aceştia din urmă România nu reprezenta o atracţie.
Istoria e clara pentru oamenii astia. Ungurii au venit de undeva din Asia, prin anul 1000, cu o cultura net superioara celor europene, au infiintat un Regat intins peste cele 6-7 tari din-mprejur, neajutati si nesustinuti de nimeni, botezati de Papa, peste un teritoriu unde erau oameni dar asa, nu prea multi, sa nu se considere ca erau acolo oameni de dinainte in acelasi timp, au construit totul in materie de administratie si civilizatie, si-au mentinut sangele pur, iar romanii, ne-existand niciodata, au aparut brusc, emigrand de undeva de langa Albania (particularitatilor limbii aratand asta), iar odata ce au invadat militar si au furat Transilvania de la aceasta victima a Europei, Ungaria, s-au denumit stapani si au distrus si furat totul de la unguri. Numele de "roman" insasi face parte din propaganda Scolii Ardelene - inainte nu exista cuvantul roman, spunandu-si vlahi. Ba chiar, prin noua putere romaneasca furacioasa se poate explica si saracia judetelor din Secuime, sau, de ce nu, saracia accelerata a Ungariei. Nimic nou sub soare; lucrurile acestea dateaza de cateva secole, in special de la Trianon incoace. 
Sa traiti bine dar daca vreti sa traiti bine fara sa furati sa mintiti sa inselati sub o forma sau alta fugiti de romani ca de nebuni mai ceva ca de fiarele padurii .
Romanii sunt in stare sa va impiedice sa munciti si pe urma sa se uite la voi cu dispret ca de " nu aveti bani '
Cu alte cuvinte nu va lasa sa faceti nimic in viata ...pe urma sa se uite la voi cu dispret " bleah nu ai facut nimic in viata "
( femei fac afirmatii de genul " i-am dat noi sa nu aiba nimic " in sensul " l-am batut sa nu aiba familie/copii " greu de imaginat cat de scarbos /mizerabil este romanul )
Fugiti ca pentru viata voastra fugiti daca nu vreti sa furati sa mintiti sa inselati sub o forma sau alta ... mancand pamantul
Un simplu test de ADN ar rasturna tot universul lor inventat, dar o poza, se pare, nu valoreaza cele 1000 de cuvinte de cultura maghiara...
tu poate câ eşt în Ro dar noi trâim în Transilvania! Transilvania nu e românia,
Adevarul este, si l-am mai mentionat, ca istoria este scrisa de cei care o scriu, nu de invingatori. Zeci de site-uri de propaganda ungureasca confirma asta. Iar in timp ce romanii, dispretuitori fata de traditii si istorie, au ajuns sa aiba pe un Boia, Djuvara si un Dan Alexe, ungurii din prezent nu au evoluat niciodata la treapta asta. Ceva de speriat, continua sa isi fabrice istoria chiar si in prezent. Agresiunea Ungariei de mai demult a fost descrisa ca un atac a celorlalti asupra unei victime ciopartite de "teritoriile ei". Fostii calai nazisti si executori de crime in masa sunt de fapt, eroi. Transilvania nu a fost autonoma si carmuita de Austrieci, a fost de catre ei. Transilvania a fost data Romaniei pe gratis de catre Puterile Centrale, ungurii, desigur, neprimind-o de Habsburgi dinainte pe gratis. Normal, pentru ca ei, si numai ei, au creat-o. Imediat ce s-au dat jos de pe cal au construit orase si regate. Aia a fost prima predilectie a unui popor nomad: cladirea oraselor si producerea culturii. Romanii erau o specie inferioara pe care ei nu au tinut-o sub papuc taxand-o de doua ori, ci o rasa careia i-a construit scoli si au incercat sa o invete (degeaba, oricum). Si, mai ales, i-a furat melodiile si cultura.
Etnicii români ce și-au însușit acest cântec (versiune originală), de ce pot fi acuzați, plagiat sau furt intelectual.... 🤔 https://www.youtube.com/watch?v=_jglX_CXEIo&feature=share...
Iar daca continui sa discuti, observi ca Autonomia pentru ei inseamna, de fapt, lipirea de Ungaria sau crearea unei Ungarii mai mici in interiorul Romaniei. O Autonomie fara romani in ea. Un demers considerat cultural si european de ei, asa cum s-a mai intamplat si in alte parti, neintelegand ca scoaterea afara a celorlalte etnii din ecuatie e fix contrariul. Romanii nu exista, dovada ca Papa i-a vizitat doar pe ei, nu Romania, in intregime. Nu mai ai cum sa le explici ca un simplu act de definire a noi granite nu incurajeaza demografia, cultura sau economia locala. N-or sa apara alti unguri tineri si vajnici, castele si bogatie din senin.
Se vede tare cine este stăpân. Cei 30 de ani trecuți stau ca martor de neclintit al mărețelor realizări. Trebuie mai mult de atât?
Un alt adevar este ca intreaga lume est-europeana sta in paragina, indiferent de natie, iar foarte putinul mai mare GDP per capita a Ungariei fata de Romania se poate explica prin numarul mic de populatie foarte omogena (versus de Romania plina de tigani si de... unguri) si proximitatea de Austria/Germania fondatoare de fabrici si marketuri, nu de cultura sau de calitatea oamenilor. Ideea de a cauta un tap ispasitor intalnita peste tot. Romanii sunt tigani (suboameni) pentru unguri asa cum romii sunt tigani (la fel) pentru romani, ei sunt cei care au tras societatea in jos. Toata societatea asta e in paragina, iar ruina ne afecteaza pe toti, nu doar pe unguri. Numarul maghiari lor scade in disperarea lor, pentru ca au emigrat, intocmai cum emigreaza romanii, nu pentru ca i-au discriminat romanii. Comunismul nu era discriminatoriu, toti erau "oameni ai muncii" si egali, mai multi romani, procentual, fiind ucisi si intemnitati de Securitate decat unguri. Ideea ca daca Transilvania ar fi fost a Ungariei nu ar fi decazut e la fel de naiva cu cea "daca comunismul nu ar fi fost nu s-ar fi construit atatea".
Așa cum a fost ungurul, dar nu și-a trădat aliatul.
Si un al treilea adevar, de incheiere, este ca cultura ungureasca este absolut ne-coabitabila cu cea romaneasca. Poate o mai fi si cu altele, gen slovaca, sarba, slovena (inteleg ca si aia nu ii suporta, in scuza favorabila pentru romani), dar cu noi, cei din Transilvania, cel mai mare teritoriu si, in mod evident, locul nasterii lor spirituale si intelectuale, cladit pe sirea spinarea ce insemnau urbele si scolile germane, copiata sau imitata in intregime, pana si in religie, reformandu-se fara niciun motiv real, in mod sigur nu. Nu mai pot nici romanii sa lase loc de toleranta, ori adevarata identitate nationala s-a nascut impotriva amenintarii Ungariei; prea multi romani (din aia din Regat si Moldova) au murit pentru ea.
Interesul este sa dispara creatiile minunate ale trecutului, mai ales daca au fost facute de o altfel de clasa politica, sociala, nationala.
Care o fi solutia la Unire, dar nu la aia dintre romani si romani? Adica alta in afara de evitarea ei in intregime, practica de baza din Ardeal, care s-a dovedit a fi decenta si politicoasa? Pentru ca da, in realitate, niciunul din ramolitii astia nu spun lucrurile ce le spun pe Facebook pe sleau in publicul palpabil; toti dintre ei devin batrani amabili de care ti-e mila sa ii umilesti. Niciuna. Ruptura este fundamental istorica si cultura. Nu sunt un dreamer, sunt un realist. Iar exemplele citate printre randuri, din anul de gratie 2020, dovedesc ca nu incape absolut niciun dialog. Ori ca e vorba de romani ori de unguri. Dar mai ales din partea ungurilor. Ori noi pe ei, ori ei pe noi. Transilvania autonoma si comuna e o elucubratie naiva: romanii sunt romani si maghiarii sunt unguri, fara exceptie. Romani cu nume maghiar ii injura pe unguri iar unguri cu nume complet romanesc nu stiu o boaba de romaneste. Ardeleanul ori e una ori e alta, punctul comun nefiind decat un spatiu geografic si atat.
Fă, dacă un senegalez se naște în Suedia, ăla nu devine suedez prin faptul că a văzut lumina zilei acolo. Devine cetățean suedez, dar tot negroteu rămâne. Cobaiul fătat într-un acvariu e tot cobai, nu devine pește! Așa ești și tu, fă! Născută din vinituri în Ardeal și crescută între vinituri, nu poți deveni ardeleancă.
 muta miticii înapoi peste deal😊

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu