sâmbătă, 18 ianuarie 2020

Un mic amanunt despre primarul Tg-Muresului, Dorin Florea

Sangele negru
 
Primarul Tg-Muresului este tigan. Iar asa se spune, ca "sangele apa nu se face" (vedem mai jos de ce la cultura romaneasca). Acest lucru e lamuritor pentru toata tarasenia si ne putem opri lesne aici, daca nu vreti sa cititi mai mult.

Nu, nu glumesc si nu e o metafora. Vedeti voi, eu sunt din Tg-Mures. Eu eram pe acolo, printre niste functionari de primarie, basca un sefulet de-al lor mai marunt, din ala ortodox, ce chemase popa de Botez sa ii stropeasca cu apa sfintita calculatoarele si birourile. Eu eram pe la spatele grupului, oricum nu ma baga nimeni in seama, ca cu oameni de salariu de 3 ori mai mic decat mine, iar ei stiind asta, nu era chiar de lucrat iar tot ce le ramasese era ego-ul stupid. Eram langa copacul de la locul de tigara, langa tonomatul de cafea, pe holuri, pe banca de la repaos. Dar eram indeajuns de aproape ca sa aud toate barfele si zvonurile, involuntar. Era ca si cum as face naveta cu autobuzul zilnic si as fi citit tabloidele altora, de la spatele lor, desi prezentam vadit un fel de detasare dispretuitoare; caci, daca te intereseaza, inseamna ca esti subiectiv si, implicit, neprofesional.

Primarul a fost abandonat la nastere si adoptat mai apoi de o familie de medici - asa a ajuns si el medic la randul sau.

Buzele carnoase, obrajii grosi, ca ai oricarui indian/tigan bine hranit, ochii negri, sprancene negre, picioare scurte, burta mare, faptura mititica, ten inchis, oarecum eclipsat de faptul ca e sangeriu, arata ca primarul este etnic tigan, iar el stie foarte bine asta, ca si tot orasul. Pana si chelia este a la Punjab.


Cultura ardeleana

Primarul face parte dintr-un areal mixt, cu vadite influente unguresti: Transilvania. Acest lucru este important si il explic de indata cu ajutorul culturii maghiare. Ungurii din Romania nu se simt romani, cu adevarat; ei sunt etnici maghiari dar si... cetateni maghiari, sau ar trebui sa fie si asa. Pentru unguri, durerea este ca s-au schimbat "accidental" stapanii: nu mai e Ungaria Mare, a venit Romania peste ei, dar tot Ungaria ar fi trebuit sa fie aici. Ei ar renunta bucurosi la statutul de cetatean roman, si l-ar fi aruncat peste umar fluierand, daca nu ar fi micile detalii ca dreptul de munca, pensie si de proprietate. Comunismul si armata a mai romanizat cultura lor, asa ca, din cand in cand, mai apar "tradatori" care spun "lasati-ne, bre, cu Autonomia, noi trebuie sa vorbim romaneste ca asta e tara in care traim si trebuie sa stim limba etc, etc". Dar ideea de baza este ca un accident istoric injust (dau vina mereu pe Trianon) a dus la "anomalia" asta.

Lucrul asta a prins si la tigani. Or, fiind zona cu cea mai mare populatie de tigani, au reusit sa nu se integreze, ca in sudul tarii, de exemplu, unde exista numeroase cazuri de familii mixte tigani-romani, iar tiganii sunt integrati in sensul ca lucreaza, si nu neaparat ca gunoieri si maturatoare. Tiganii ardeleni sunt aparte, stransi in comunitatea lor, segregati, pastratori de traditie si de limba, de exemplu, gaborii, care sunt specific ardelenesc: cu favoriti, mustata si palarie - foarte probabil lucruri imprumutate acum 2-3 secole de la jidani. O masa covarsitoare dintre ei, acum mai putin, datorita migratiei si romanizarii, vorbesc maghiara. Sunt tigani maghiari, de pe vremea Ungariei Mare. Deci, nu se considera romani; se considera tigani, apartinatori ai unei alte tari, vreuna din cele locale, de preferinta aia mai bogata si puternica. Multi dintre ei se declara maghiari la recensamante. In Ungaria Ungaria multe triburi de rromi au fost maghiarizate total, iar ei au inteles si au prins la cultura asimilatoare ungureasca. Desi era Ungariei Mari a apus, ei au ramas pana in prezent unguri in sensul cultural de "minoritate", adica sa se dea victime, profitand de ajutoare si mereu discriminati. In conflictul confuz si xenofob (unguri catre romani) din Tg-Muresul anului 1990, tiganii din centrul orasului strigau in ungureste: "Nu va fie frica, frati unguri, va salveaza tiganii de romani!". Sunt tigani care chiar au casa in Ungaria si fac anual naveta Romania - Ungaria, depinzand de unde le e mai bine...

Unguri, tigani... acum romani. Nu e nimic de zis aici, atat doar ca taranul ardelean se considera superior restului tarii. Oltenia pentru el e o tiganie; capitala e plina de fanarioti balcanici care le fura profiturile ca sa traiasca ei bine; Moldova e o zona de betivi parliti, rupti in cur de foame. De ce? Nimeni nu stie exact. Poate ca din cauza ca Transilvania este si a fost, istoric, mai bogata decat restul lumii, har Imperiului Habsburgic. S-au construit institutii, scoli etc, si nu numai cladirile care se vad cu ochii, dar si administratia per se, cu oameni care sa isi faca treaba constiincios. Nu e o mirare daca am descoperi rate mai mici de coruptie, trafic de influenta si pile mai mici decat in restul tarii. Mai apoi, chiar daca Valahia si Moldova au o bogata istorie, de fapt, detin covarsitor istoria Romaniei si originea romanilor, in Transilavania s-a nascut identitatea nationala. Da, acolo a fost, cu Scoala Ardeleana, cu mitul continuitatii din daci. Acolo s-a nascut romanitatea, de frica dominatiei ungurilor. De atunci incoace toata lumea, din orice colt al tarii, si-a spus cu adevarat "roman", si nu oltean sau moldovean. Sau, poate ca raspunsul e mai simplu: romanii au imprumut cultura xenofoba si represiva a ungurilor si a austriecilor...

Primarul este afectat de toate aceste complexe. Este roman, insa, stiindu-si originile, avand cultura ardeleaneasca, este dublu etnic, nu numai dublu cetatean (figurativ, tiganii nu au cetatenia rroma). Este un ardelean prin excelenta. El considera ca a servit Romaniei si a servit-o bine, fiind un "roman adevarat". A invatat, a ajuns doctor, a muncit, a devenit primar, a servit intereselor romanilor. Insa, daca ar fi fost sub Ungaria Mare, este indiscutabil ce ar fi fost. Ar fi fost un "mandru maghiar", invatand, ajungand doctor, apoi primar, muncind si servind intereselor maghiarilor. Fara niciun dubiu. In acelasi timp, este mandru de el, de faptul ca e ardelean. Lucrul s-a rasfrant in etnie: tiganii ardeleni ar trebui sa fie mandri de ei, sa se emancipeze, sa "dea dovezi la lume" ca nu sunt asa cum sunt.

Vorbele dureroase

Toate afirmatiile primarului trebuie intelese prin aceasta prisma, a constiintei ca este ceea ce este. Niciuna nu este xenofoba, sau, cel putin, la a doua vedere. Primarul a fost votat de romani, maghiari si tigani. De fapt, un episod din campania lui a fost cu aducerea unor tigani (numar necunoscut, intre 2000-6000) de la sate, in oras, facandu-le buletin de oras, ca sa poata vota cu el. In Valea Rece, prin excelenta un ghetou tiganesc, unde nu au ce cauta romanii, nici macar in vizita, le-a construit o baie publica. Veceuri, chiuvete cu apa curenta (pe care ei nu o au in bordeiele lor), dusuri. "Sa se spele". Zvonurile veneau ca tiganii nu au pastrat cum trebuie cladirea, distrugand si rupand totul, dezlipind pana si gresia de pe pereti, dezafectand-o la scurt timp. Dar a incercat sa ii faca oameni. Are la activ si mai multe actiuni de binefacere si ajutorare a tiganilor: locuinte sociale si gradinite.

Si in trecut a zis ceva de genul: "nu e bai cu tiganii, doar pentru ca un gabor nenorocit da in cap la cineva, nu trebuie sa generalizam si sa avem o imagine proasta despre tigani". Automat a fost amendat pentru discriminare. Afirmatiile pot fi lesne intelese acum ca stim cine e si de ce sufera. Ce a facut atunci? A ridicat din umeri nedumerit (la fel ca intreg orasul), clipind de mai multe ori, si apoi a platit amenda. Nici macar cuvantul "gabor" nu este xenofob: nu e nimic altceva decat denumirea tribala, gen ursar, caldarar sau lingurar. Daca e sa fie vorba, "tigan" ar putea trece ca xenofob, dar nu gabor. Dar, pentru ca CNCD e incult si nu stie cum sta situatia in Ardeal, a inteles ca a zis ceva de rau doar pentru ca a zis ceva despre tigani. Amenda! Nici atunci restul tarii nu a inteles mesajul. El se vroia sa spuna ca tiganii sunt oameni ok.

Ce a zis acum primarul? Ia hai sa vedem. In digi24, deci oarecum obiectiv, ni se spune ca a zis:
Este o realitate tristă a țării noastre de la Cuza încoace, pentru care nimeni nu a dorit să găsească soluții

Nu retractez nici o virgulă din comunicatul atât de controversat cu privire la necesitatea unei dezbateri publice privind responsabilitatea nașterii unui copil. România reală este cea pe care eu o cunosc, iar tot ceea ce am spus este rezultatul unor analize obiective

Transmit mercenarilor care nu au înțeles mesajul meu, că tot ei au fost cei care au prezentat la capitolul „știri horror” violuri, incesturi, părinți care și-au bătut și omorât copiii, mame la 12 ani, nunți cu regi și împărătese la vârste de 12 și 15 ani, copii scoși la cerșit, la furat, copii care dorm în canale și în ghene de gunoi, iar exemplele pot continua. Tot voi ați prezentat, apocaliptic, știri despre demografia României peste 50 de ani. Când ați avut dreptate? Oare de ce atâta încrâncenare pentru un subiect firesc cu privire la o situație gravă a României pe care toți o știm, dar ne prefacem că nu o vedem?!

Îi recomand să citească textul meu cu mare atenție și să meargă în zonele defavorizate, să vadă condițiile în care trăiesc copiii aduși pe lume doar pentru alocații. Mai mult, îi recomand să consulte normele legislative din Ungaria în acest domeniu și să facă o comparație cu ceea ce am spus eu!
Asta e partea a doua, cum ar veni, ca replica aduse de acuzatii (oare de la cine?) de la unii politicieni unguri si ceva tigani mai educati. Prima parte o gasim pe hotnews:
Am avut cel puțin vreo 4.000 de cetățeni care stăteau cu caii în blocuri 

Am încercat toate metodele posible, făcându-le case, drumuri, creând toate condițiile acestei comunități ca să îi integrez social, într-un dialog extraordinar de corect până la un moment dat. Și mi-am dat seama că o categorie importantă ignoră absolut orice ajutor care îi este dat, interesează doar banul, nu îi interesează locul de muncă. (...) Trebuie început un dialog serios cu aceste categorii care au înțeles prost ceea ce înseamnă sprijinul statului. Este discriminat omul care muncește de dimineața de la 6 până seara, are copii, strânge din dinți, față de unul care nu muncește nimic și așteaptă alocația, aia e discriminare

Am avut cel puțin vreo 4.000 de cetățeni care stăteau cu caii în blocuri. Am luat un oraș, vă arăt fotografiile și documentele, în care Evul Mediu era puțin spus în cartierele în care stăteau țiganii. Comunitatea de țigani de pe timpul lui Cuza până în ziua de astăzi pur și simplu a fost ignorată, bătaie de joc și totdeauna s-a trecut la periferia societății. Am pus la punct toate acestea, și cartiere, vă arăt locuri în care oamenii s-au salvat, vă arăt grădinița care am făcut-o și mașina cu care duc câte 90 de copii în fiecare dimineață și le țin cursuri, le fac educație, îi spăl și le dau de mâncare. Sunt mulțumiți și părinții lor. S-au salvat o mare parte

Țigani, așa se numesc, să terminăm o dată cu ipocrizia, eu le spun exact cum sunt nominalizați, nu e niciun sens peiorativ, este un sens absolut normal, exact cum se spune chinez, iugoslav, român și așa mai departe
Replica data lui hotnews:
Contactat de HotNews.ro, Dorin Florea susține că propunerea sa nu este „radicală deloc”, fiind una despre care a mai vorbit și în trecut. El a precizat că „statul încurajează nemunca” și că a întâlnit cazuri în care fete de 12-13 ani au devenit mame „pentru banii de alocație”. Dorin Florea s-a referit explicit la comunitatea roma, susținând că, dacă se vor impune astfel de condiții, „o să intre frica în ei” și n-or să facă copii doar pentru bani. „Eu am (la Tg. Mureș-n.r.) cel mai mare număr de țigani din țară (...) Țiganii sunt o problemă serioasă a României și ne facem că nu vedem?! (...) De când i-a dezrobit Cuza, au rămas la fel”, a spus el, precizând că „dacă văd trei copii la cerșit, în rețele de pedofilie, sunt nebun să nu intervin ca stat și să las pe seama Justiției
Ne oprim aici. Nu e absolut nimic xenofob acolo. Absolut nimic. Acolo e drama unui om care, tigan la randul sau, orgolios peste masura (nu a recunoscut niciodata in public ca e tigan si, ca orice tigan, se crede un faraon, un boss, un maharajah), a incercat din rasputeri sa isi ajute tiganii si sa ii integreze in societate, iar acum isi vede toata munca zadarnicita si esuata. Singurul lucru ce-l incalzeste e ca cativa, dar extrem de putini, dintre ei au fost "salvati" - adica integrati. Tiganii... sunt ca romanii: chiar si cand ii incerci sa ii ajuti isi taie ei singuri craca de sub picioare. Cand zice ca "tiganii sunt cea mai mare problema a Romaniei" asta nu se traduce prin "hai sa dam afara tiganii" ci pur si simplu: "nu am reusit sa ii integram pe tigani" - problema fiind, in mod categoric, de integrare nu de suprimare, cum au inteles toti... Nici vorba de eugenie (interdictie de a avea copii pe baza de etnie sau rasa); este vorba de interdictie financiara: nu ai bani si serviciu, nu meriti alocatie pentru copil (ca nota, asa era si pe vremea comunismului, nu e un concept nou - primarul e familiar cu el).

Sau, cel putin, cum au vrut-o sa o inteleaga toti; pentru ca, subliminal, acolo inauntrul lui, romanul nu crede ca tiganul poate sa fie sau sa ajunga roman vreodata, la nivelul sau (moral, intelectual si creator) - ba chiar are si teorii biologice cu genetica, nivelul de IQ si rasa indiana. Primarul, tigan, incearca sa transmita tuturor ca Romania din viitor e cea a stranepotilor stranepotilor nostri, iar aia sunt, preponderent tigani; problema fiind ca ei continua sa se comporte ca tigani, neintegrandu-se, adica nedevenind romani (sau ardeleni). Primarul nu are dificultati sa se considere la nivelul unui roman si pe tiganii educati la acelasi potential cu al romanilor... Adica a indraznit sa zica ca tiganii pot sa fie echivalentii romanilor - ceea ce nu se poate in cultura romaneasca.

Da... plot twist. Tot restul tarii e rasist si primarul Tg-Muresului nu. De fapt, el e singurul de la Revolutie incoace care a incercat asimilarea galopanta a tiganilor locali.

Cultura bucuresteana

Am vorbit de cultura ardeleana tri-etnica (atat cea palpabila, cat si cea din simturi), iar acum sa vorbim de cultura restului tarii. Vedeti voi, cultura romaneasca fata de tigani este una toleranta, generoasa si binevoitoare, atata timp cat tiganii raman umili si saraci, deci inferiori romanilor. Sau, daca se integreaza, e si mai de bine, dar sa ramana tot umili - romanii nu au probleme de discriminare pe baza pielii in scoli si locuri de munca cum o au vesticii. Romanii niciodata nu au condus genociduri sau deportari in masa (cu exceptia Holocaustului, dar acela era scuzabil avand in vedere contextul dat - toate tarile au facut asta in acea perioada). Tiganii au supravietuit chiar bine in Romania vreme de 800 de ani, aceeasi varsta cu sasii inexistenti acum. Au trecut prin integrarea fortata a lui Vlad Tepes, care a taiat si fript un tigan in fata lor ca sa ii forteze sa lupte impotriva otomanilor, vremea robiei sub Biserica Ortodoxa - care nu era oarecum mai grea decat viata unui iobag roman, vremea lui Cuza, Antonescu si prin comunism, care, de fapt, a fost propice pentru integrarea lor, devenind in mod egal oameni ai muncii, in special in sudul tarii (lucru care e vizibil si acum). Asta e cultura adevarata romaneasca: toleranta catre tigani, plus un graunte de indiferenta, plus un graunte de generozitate, de pornirea de a-l ajuta, de ai da de munca, de a-l imbraca. Ca mai apoi, romanul sa fie inversunat vazandu-l pe tigan cum se umfla in pene, razand ca "l-a fraierit" luandu-i banii/ajutorul, recurgand la biciuire si batai.

Din fatalitate, cultura romaneasca se schimba. Asa cum se adopta si se imita tot ce venea din Franta in secolele trecute, acum se importa din SUA. In special propaganda leftista, dintr-un motiv foarte simplu: e peste tot in SUA, in cantitati covarsitoare. Am mai scris aici in Progresisti romani de renume international, unde o fata, studenta la Stiinte Politice, proasta ca noaptea, l-a intrebat pe Iohannis daca e de acord cu introducerea "basic universal income", nici macar netraducand termenul din engleza, fara a mai intelege ca asa ceva e o absurditate si constituie mai degraba un instrument de atacare a politicienilor de dreapta, nu un instrument social beneficial. Asadar, politica americana, propaganda lor de stanga, filmuletele lor de pe FaceBook si YouTube constituie materialul de studiu al tinerilor nostri, si nu cartile, cercetarile si istoria neaosa. Am afirmat in alte dati ca: 99% din romani nu stiu ce inseamna separatia puterilor in stat, adica cum este organizata tara lor in mod democratic, nestiind cine sunt alea; presedintele este vazut ca un Voda, un fel de taie si spanzura tot, nestiind rolul sau intr-o republica semi-prezidentiala (dupa epoca Dragnea pur parlamentara) de sorginte socialista, cum e Romania.

In plus, in sudul tarii, lumea este intrepatrunsa si nu segregata ca in nord. Bucurestenii au un Ferentari, dar cam atat, si si ala mixt (romani-tigani). Nu au cum sa inteleaga actiuni profilate strict pentru tigani: blocuri, gradinite, bai publice numai pentru tigani, ei asteptandu-se la o dezvoltare comuna, pentru toti, tiganul fiind ca el, integrandu-se in societate ca el. 

Asadar, observ cu ingrijorare ca toata media si toti oamenii importanti l-au facut pe primar nazist, fascist, vrea eugenie, vrea sa decida el cine sa aiba copii si cine nu, scursura, jeg de om, o rusine etc. Exemplul cel mai profilic fiind Starea Natiei, motiv definitiv pentru care nu ar mai trebui sa urmariti emisiunea aceea de cacat si de o crasa ignoranta. Vine ala, se stramba, se scalamba, da din maini si nu zice nimic concret. De blocurile, baile si gradinitele ce le-a construit primarul, nada. In schimb, il face: dexazat, "aplauda Hitler din cazanul ca smoala" (ce constructie cretina si imbecila!), scelerat, voma, rasist, intruchiparea rasismului, extremist rasist, dand, bineinteles, ca orice roman prost, si solutia: anchetat si dat afara.



E absolut absurd cum zice la minutul 2: "aceste vome nu se regasesc printre valorile pe care ne dorim sa stea societatea". Omuletul nu are nicio idee de ce inseamna tiganul in cultura romaneasca. Faptul ca face un argumentum ad Hitlerum si arunca cu cuvantul "rasist" (de trei ori in acelasi minut!) ar trebui sa fie ignorat, iar emisiunea sa sa fie aruncata la cosul de gunoi. Romania nu are alte rase; in cultura romaneasca nu se regasesc conceptii si raportari catre alte rase, asa cum se intalneste in Vest, cu precadere in SUA, de unde a furat si foloseste cuvantul "rasist" fara nici cel mai mic graunte de inteligenta, nici macar nestiindu-i definitia nepolitizata. In cultura romaneasca exista doar clase, nu rase: ciobani vlahi/razboinici bulgari, iobagi/boieri, muncitori/membri de partid comunist, corporatisti TFL/pesedisti. Singura separatie etnica a fost unguri-romani, si a fost opresiva a ungurilor asupra romanilor (in mentalitatea colectiva), nu invers. Romanii nu au white-guilt sau rascumparari doar pentru ca au fost romani si altii tigani, pentru ca ori iobagi sau robi, la nivelul ala, au trait toti, sub o dominatie boiereasca. Cultura lor este cea a unui popor vesnic asuprit si discriminat, neindreptatit si sarac, intotdeauna certaret si pus pe sfada ca sa isi faca "dreptate" siesi - coincidinta, similara cu a tiganilor. Emisiunea e un gunoi si Dragos Patraru e un gunoi, nici macar obiectivitatea (o calitate necesara) nemaicaracterizandu-l (amintiti-va cum sugera ca protestantii impotriva PSD-ului si a coruptiei sa mearga acasa ca stau degeaba).

O sa fac inca o afirmatie: orice om care pronunta chiar si o singura data Hitler si rasist trebuie ignorat si aruncat la gunoi. 

Aceste concepte nu se regasesc in cultura romaneasca, nu isi au locul aici, nu se regasesc prin "valorile pe care ne dorim sa stea societatea", pentru ca pur si simplu sunt repetate mecanic din ce au auzit fanfaronii astia pe YouTube si FaceBook venind din masinaria politica al Americii. Nu au treaba cu Romania. Ancheta unui om pe baza afirmatiilor sale este strict de natura comunista sau medievala; nu are treaba cu democratia si cu epoca moderna, in general. Dragos Patraru tocmai ca da dovada ca e o scursura primitiva si anti-democrata, xenofoba, cand il face dezaxat si voma tocmai pe un om de-al tiganilor...

In schimb, Radu Banciu (nu mai gasesc emisiunea sa dau link, dar e una din 10-15 ianuarie), are o abordare mai de bun simt: cuvantul tigan e ok sa fie folosit, el folosindu-l necontenit pe parcursul emisiunii, pentru ca asa le-am zis dintotdeauna, oamenii sunt ipocriti pentru ca toti asa vorbesc despre ei, si cand se duc acasa, la familie, sa zicem, asa ca hai lasati-ne cu scenete de demoazela ofensata. Problema tiganilor este reala, iar nimeni nu face nimic, in special politicienii, de frica ca si-ar pierde cariera. Din pacate, Radu Banciu, targu-muresean si el ca mine, nu a stiut acest fapt elementar care rastoarna tot carul cu povesti: ca primarul e tigan, asa ca nu il mentioneaza nicaieri. Critica lui este strict asupra ipocriziei romanilor care nu se vor "rasisti", mai degraba, decat o analiza a primarului si vorbelor sale.

Solutia problemei

Fiti pe pace! Ca orice roman binevoitor, am la indemana nu numai lamurirea povestii, decriptarea ei pe indelete prin barfa esoterica, dar si solutia. Dar, din pacate, ca orice roman defetist, paradoxal, nu o am si ma declar mandru de asta. Solutia este ca nu exista. Ca sa existe solutie ar trebui ca Romania sa fie instarita. Eu pot sa vorbesc din punctul de vedere al Americii. Tot ce zice primarul acolo e adevarat: daca in SUA se observa copii cersind pe strada, femei cu bebelusii in brate la cersit, mame si tati la 14-15 ani, adolescenti ce nu mai frecventeaza liceul - toti acesti copii se iau cu forta de stat, prin ordin judecatoresc, bai, dar literalmente toti, si la prima abatere, stii cum?, instantaneu, si se plaseaza in foster homes - adica case de familii vitrege, parinti de plasament, care au absolvit un curs de specialitate. Statul plateste in jur de $25 zilnic pe cap de copil, bani traducandu-se la limita in mancare si haine, deci in gazdusag. Nu se poate da mai mult, pentru ca au avut experimente cu oameni slab educati care vroiau mai degraba sa faca o afacere decat sa raspunda chemarii de parinte. Romania nu numai ca nu are bani; nu exista o retea de familii de plasament construit cum trebuie. Eu am fost foster-home aici in SUA; in Romania am vrut sa adopt. Nu se punea problema de adoptie in Romania, era o misiune imposibila: de la zadarnicirea completa a tot ceea ce am vrut sa cladesc, de la suspiciunea continuata ca as avea ceva planuri malefice in spate, de la pur si simplu neacceptarea functionarului de acolo, ca "ce vreau?", pana la intrebari jignitoare gen "dar de ce nu faceti voi copii?", "dar oare o sa il iubiti ca copilul vostru?" si "dar de ce vreti sa faceti asta?". E tot acolo doamna in cauza, e sefa pe judetul Mures, o cheama Mihaela.

Nu, Romania nu poate sa faca ceea ce viseaza primarul: adica spargerea saraciei din generatie in generatie, stoparea mamelor de 14-15 ani (tiganii facand sex oriunde, in masina, pe malul raului, nedand importanta unei "anchete sociale", fara griji ca nu au de munca sau o locuinta cu apa curenta) si preluarea acestor copii si plasati in familii grijulii, asa cum a fost plasat si el. Romania nu are destui agenti de politie, daramite agenti sociali! Cred ca cei de la Protectia Copilului nu au nici macar masini de firma sau agenti de teren. Nu mai este nimic: scoli, spitale, forte de ordine, doctori... Repet: copilul devenit mama la 15 ani se ia cu forta din sanul tiganiei unde este si dus la alta familie. Daca da scoala un telefon ca lipseste copilul de la scoala mai mult de cateva zile iti bat asistentii sociali la usa. Daca iti lasi copilul 4-5 ore in masina singur (sau chiar si acasa, el fiind sub 12 ani), risti sa ramai fara el... Astea sunt conceptii total diferite si nemaiauzite la romani, in special la minoritatea lor inchisa la culoare.

Si daca imi amintesc bine, toate tarile europene, in afara de Spania, nu au incercat sa integreze rromii, deportandu-i si discriminandu-i pe ascuns, Franta fiind cel mai bun exemplu xenofob...

Da, pe ascuns. Pentru ca chiar daca primarul are bune intentii, ceea ce a zis el este impardonabil si, poate foarte bine sa continue sa isi ajute oamenii in ascuns. Ah, daca nu ar fi fost alegerile... Sa ne intelegem: intr-o tara democrata esti liber sa zici orice. Dar asta ii vine, prin excelenta, analistului sau bloggerului. Nu poti sa spui lucruri "rele" fiind politician - lucrurile ce le-a zis primarul sunt corecte, insa tonul si formularea automat dau apa la moara discriministilor gata sa te repeada cu Hitler si rasist. Daca ar fi zis insa "ca trebuie sa ajutam rromii" i-ar fi facut nemultumiti pe romani si unguri - adica da, hai sa ajutam numai pe cativa, sa facem discriminare inversa, cum ar veni. Deci... problema discursului politic e nesolutionata, la fel ca si a integrarii tiganilor. E ca si cum a zis nevasta-mea, tulburata: vezi ca ce zici de unguri si de negri (cazul lui Mary Turner) te discrediteaza si descalifica. Pai asta e chestia: eu am un blog, e necitit de nimeni, deci eu nu am o calificare, ca sa imi permita sa spun ceva descalificabil. Pana si jurnalistii - calificarea lor tine de obiectivitate si de persoana lor, nu in esenta a ceea ce scot pe gura. Nu ideea se ataca; ci persoana. Astfel, eu sunt liber de orice atac la persoana, fiind semi-anonim si spunand tot ce vreau. De-asta Radu Banciu e hulit si urat de toti si facut "grobian" cand spune eminamente adevarul. De-aia Dragos Patraru (si cei de la Antena3) e facut "talentat" cand spune lucruri anti-democratice (ce vor oamenii sa auda). De-asta jurnalistii sunt oameni la fel de importanti ca politicienii...

Dar asta e o alta problema...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu